Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt deputații care vor…

Cine sunt deputații care vor să devină primari și cum își argumentează decizia de a candida

La alegerile parlamentare din februarie 2019 s-au vrut deputați. Acum însă, s-au răzgândit și vor să devină primari. Este vorba de șase deputați care candidează la alegerile locale din 20 octombrie pentru a schimba fotoliul de parlamentar pe cel de primar. Ziarul de Gardă i-a întrebat pe deputați care sunt motivele care i-au îndemnat să candideze, dar și cât de corectă li se pare această decizie, în circumstanțele în care cetățenii i-au ales pentru un mandat de patru ani la Parlament.

Alexandr Nesterovschi: „Interesantă întrebare”

Foto: reper.md

La alegerile parlamentare din 24 februarie cetățenii i-au acordat încă un mandat de deputat socialistului Alexandr Nesterovschi. La scurt timp după aceste alegeri, Nesterovschi a anunțat că va fi candidatul PSRM pentru Primăria Bălți.

Solicitat de Ziarul de Gardă să își argumenteze decizia, socialistul a declarat că va fi mai productiv din funcția de primar.

„Din punctul meu de vedere, eu, împreună cu PSRM, vom putea aduce mai multe beneficii din poziția de primar, decât din cea de deputat. Bălți este orașul meu natal, acolo unde mă întorc de fiecare dată pentru a contribui la dezvoltarea lui. Dacă vor crede că e mai bine să fiu deputat, nu mă vor alege. Dacă vor vrea să fiu primar, mă vor alege. Este alegerea cetățenilor”, ne-a spus Nesterovschi.

Întrebat de ce a mai candidat la funcția de deputat dacă consideră că ar putea fi de folos din funcția de primar, socialistul a răspuns scurt: „Interesantă întrebare. Era important pentru noi să câștigăm și la parlamentare și la locale”.

Menționăm că dacă va fi ales deputat, în circumscripția nr. 10 (Bălți) ar urma să fie organizate alegeri parlamentare noi.

Grigore Repeșciuc: „Este imposibil de a obține rezultate pozitive”

Foto: candidat.md

Democratul Grigore Repeșciuc candidează la alegerile locale din 20 octombrie pentru funcția de primar de Căușeni. Decizia deputatului stârnește nedumerire, mai ales în contextul în care, anterior, acesta a renunțat la funcția de primar al orașului Căușeni, pentru a deveni deputat.

Repeșciuc a fost ales deputat în Parlament la 24 februarie, atunci când a câștigat pe cirscurmscripția nr. 35 (Căușeni). Democratul a ales să devină deputat după ce a ocupat fotoliul de primar al orașului Căușeni din anul 2011.

Contactat de Ziarul de Gardă, Repeșciuc a spus că a decis să candideze pentru funcția de primar la solicitarea cetățenilor.

„Am careva proiecte în orașul Căușeni și la cerințele cetățenilor vreau să mă reîntorc în echipa Primăriei, pentru a dezvolta infrastructura orașului”, a declarat Repeșciuc.

Deputatul mai precizează că din opoziție nu are suficiente resurse pentru a-și îndeplini promisiunile electorale, iar din funcția de primar ar avea mai multe pârghii pentru a contribui la dezvoltarea orașului.

Am văzut că este imposibil, pentru că suntem în opoziție și este clar că guvernarea ne reproșează la toate aceste proiecte sociale și chiar și promisiunile pe care le-am făcut în teritoriu. Este imposibil de a obține rezultate pozitive. De aceea, decât să fiu toată viața înjosit, am hotărât să încerc posibilitatea de a trece în funcția de primar”, spune democratul.

În cazul în care Repeșciuc va reveni la Primăria Căușeni, în circumscripția nr. 35 vor fi organizate noi alegeri parlamentare.

Alexandru Botnari: „La Parlament, în situația de astăzi, stau și practic nu prea fac nimic”

Foto: candidat.md

Alexandru Botnari a ocupat funcția de primar de Hâncești din 2003. A renunțat însă la această funcție după ce în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie a fost ales deputat pe circumscripția nr. 38. După doar câteva luni de deputăție, aflăm că Botnari nu se mai ține de fotoliul de la Parlament și vrea să se întoarcă la Primărie.

„La Parlament e salariul mai mare, condiții mai bune, dar eu toată viața am fost deprins să muncesc, să arăt careva rezultate, dar la Parlament, în situația de astăzi, stau și practic nu prea fac nimic. Când am decis să devin deputat m-am gândit că mă voi implica la lucruri mai mari, dar, din păcate, nu e așa. Ar fi mai bine să mă întorc pentru că avem la Hâncești foarte multe proiecte începute ce trebuie duse la bun sfârșit. Prin această decizie vreau să rămân în istorie și să duc la bun sfârșit proiectele”, ne-a spus Botnari.

Întrebat cât de corect i se pare să candideze la Primărie, din moment ce alegătorii i-au dat mandatul de deputat, Alexandru Botnari a declarat că „a făcut ședință” și i-a întrebat pe cetățeni: „Eu nu vreau să fiu unul din mai mulți alți deputați care să treacă patru ani de zile și să mă întrebe ce am făcut. Sincer, eu nici tare nu mi-am dorit să fiu deputat”.

La fel ca și în cazul lui Repeșciuc, dacă Botnari este ales primar, în circumscumscripția nr. 38 vor fi organizate noi alegeri parlamentare pentru a suplini un fotoliu de deputat.

Vladimir Cebotari: „Am decis să nu fiu nepăsător”

sursa foto: bizlaw.md

Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, actual deputat în Parlament, este candidatul Partidului Democrat la funcția de primar general al mun. Chișinău. Spre deosebire de ceilalți doi colegi de partid, care candidează la alegerile locale, Vladimir Cebotari a intrat în Parlament pe circumscripția națională. Respectiv, în cazul în care este ales primar, mandatul său va fi preluat de următorul candidat de pe lista PDM.

Întrebat ce l-a motivat să candidezela funcția de primar, Cebotari și-a argumentat decizia în modul următor: „Starea deplorabilă a orașului și modul în care este administrat, fără nicio viziune clară de dezvoltare și fără niciun spirit de gospodărie, dar și modul haotic de abordare a problemelor și faptul că, din păcate, acest oraș a devenit din ce în ce mai urât. Mă tem că copiii noștri nu vor mai vrea să locuiască în acest oraș. Am decis, inclusiv la apelul colegilor, să nu fiu nepăsător și să ne oferim să servim locuitorii capitalei”.

Deputatul Octavian Țîcu s-a răzgândit

Foto: acum.md

Deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu, a intrat în Parlament pe circumscripția națională, iar acum a decis că se vrea primar de Chișinău, așa că va candida din partea Partidului Unității Naționale (PUN).

Anterior, la începutul lunii august, după ce Țîcu a criticat mai multe decizii ale majorității parlamentare, unul dintre vicepreședinții Parlamentului, Mihai Popșoi, i-a recomandat acestuia să candideze pentru funcția de primar de Ungheni din partea ACUM. Deputatul a refuzat însă această ofertă: „Actualmente, sunt deputat în Parlamentul R. Moldova și asta-i vocația pe care o am. Am un mandat pe care mi l-au dat cetățenii”.

Solicitat să precizeze de ce la un moment dat se ținea de funcția de deputat, iar acum este gata să renunțe la aceasta, Țîcu a menționat că „totul s-a schimbat.

„Trăim într-o optică politică schimbătoare. Din punctul meu de vedere, lucrurile au degenerat. A fost semnat acordul din 16 septembrie care, din punctul meu de vedere, este o gravă eroare politică, care compromite Blocul ACUM și traseul european al R. Moldova. A fost votat Țurcanu într-un mod contrar înțelegerii la Curtea Constituțională și, prin urmare, în condițiile în care am observat această cârdășie între Andtrei Năstase și Igor Dodon, dar și complicitatea pasivă a altor componente ale Blocului ACUM, am decis că este cazul și oportunitatea de a alege altceva în acest context. Cred că mi-am construit o imagine politică viguroasă și integră ca să pot convinge locuitorii orașului Chișinău că este o redută pe care trebuie să o apărăm”, a declarat Țîcu.

Ion Ceban își încearcă din nou norocul

Ion Ceban candidează din nou pentru funcția de primar de Chișinău, după ce anul trecut a pierdut în fața lui Andrei Năstase. Socialistul a devenit deputat pe lista de partid, așa că plecarea lui din Parlament nu va genera noi alegeri parlamentare, iar mandatul locul lui va fi ocupat de următorul candidat de pe lista PSRM.

Candidatul socialiștilui nu a răspuns însă la apelurile telefonice pentru a ne oferi un comentariu.

La funcția de primar general al mun. Chișinău mai candidează și Andrei Năstase, care, la fel, în urma alegerilor din 24 februarie, a fost ales deputat, însă a renunțat la mandat în favoarea fotoliul de ministru. Ulterior, după o scurtă perioadă în care a exercitat funcția de ministru, Năstase a decis că vrea un nou fotoliu, așa că a candidat pentru funcția de primar de Chișinău.

La 20 octombrie, în R. Moldova vor avea loc alegeri locale generale și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții.