Principală  —  IMPORTANTE   —   Apartament de 2,3 milioane de…

Apartament de 2,3 milioane de lei, teren intravilan de 1,2 milioane de lei VS. datorii de sute de mii de lei. Averile liderilor care au constituit blocul „Împreună”

Colaj ZdG

În timp ce familiile a doi dintre cei patru lideri ai partidelor care constituie blocul politic „Împreună” dețin bunuri în valoare de milioane de lei, familiile celorlalți doi au datorii de sute de mii de lei.

Ziarul de Gardă a radiografiat averile liderilor partidelor Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor și vi le prezintă.

La 14 aprilie curent, reprezentanții  partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor au format blocul politic „Împreună”.

La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații anuale, mai mulți președinți de partide și-au declarat averea, printre aceștia, și cei patru fruntași ai blocului politic „Împreună”. ZdG a analizat declarațiile de avere și interese personale depuse de aceștia.

Familia Plângău, drept de abitație într-un apartament de 40 de m.p. și datorie de circa 820 de mii de lei

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, și-a declarat averea în ultima zi de depunere, la 30 aprilie curent. Pentru anul 2023, Plângău declară că a obținut de la partid circa 150 de mii de lei, iar alte peste 100 de mii de lei – indemnizație pentru creșterea copilului. Soția acestuia însă declară peste aproape 19 mii de lire sterline (circa 414 mii de lei), dar și 45 de mii de lei, obținuți din salariu, onorariu și rambursare a investițiilor, iar alte 5,4 mii de lire sterline (circa 120 de mii de lei) – alocație de maternitate.

Plângă declară că are, din 2007, drept de folosință asupra unui apartament de aproape 40 de m.p., iar soția acestuia deține, din 2022, o mașină de marca Subaru Impreza, fabricată în 2012, valoare căreia este de 100 de mii de lei.

Familia Plîngău mai are o datorie de pest 37 de lire sterline (circa 820 de mii de lei) la o bancă din Marea Britanie.

Vezi aici Declaratie Plîngău Dinu 2023 (ani.md)!

Familia Bujorean, datorii de sute de mii de lei

Unul dintre liderii Ligii Comunelor și Orașelor, Alexandru Bujorean, și-a declarat averea la 19 februarie curent, întrucât este și primar al orașului Leova. În 2023, Bujorean indică puțin peste 200 de mii de lei venit obținut din salariu și diurne, iar soția acestuia a abținut aproape 100 de mii de lei din salariu și îndemnizație de maternitate.

Alexandru Bujorean este dator la două bănci. Acesta a contractat trei credite în valoare totală de 275 de mii de lei și circa 5 mii de dolari americani.

Vezi aici Declaratie Bujorean Alexandru 2023 (ani.md)!

Familia Munteanu, apartament de 2,3 milioane de lei

Președintele partidului CUB, Igor Munteanu, și-a declarat averea tot în ultima zi de depunere. Munteanu indică, pentru 2023, venituri salariale în valoare de puțin peste 40 de mii de lei, obținuți de la partid și de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Foto: Facebook/Guvern

În cele două conturi curente, familia Munteanu deține 100 de mii de lei, iar alți 34 de mii de euro îi are depozitați într-un alt cont.

Din 2021, Munteanu deține 50% dintr-un apartament de puțin peste 90 de m.p., care valorează 2,3 milioane de lei.

Familia Munteanu are în proprietate și o Toyota Venza, pe care a procurat-o în 2010, acesta fiind și anul fabricării, cu 25 de mii de dolari, dar valoarea de piață a căreia a scăzut la 6 mii de dolari.

Vezi aici Declaratie Munteanu Igor 2023 (ani.md)!

Familia Gligor, proprietar al unui teren în valoare de 1,2 milioane de lei

Sursa: IPN

Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023 la data limită, la 30 aprilie.

Ștefan Gligor nu declară niciun venit financiar. Soția acestuia însă a obținut, în 2023, din salariu și dividente, peste 830 de mii de lei.

În schimb, Ștefan Gligor deține, din 2018, în proporție de 50% un teren intravilan de 5,5 ari, care valorează 1,2 milioane de lei.

Familia Gligor mai are în posesie două mașini. Un Land Rover fabricat în 2012, pe care l-a procurat în 2019 contra unei sume de 300 de mii de lei, și un Chevrolet Captiva, fabricat în 2015, pe care l-a cumpărat cu 450 de mii de lei în 2018.

Pentru că nu declară nicio locuință, ZdG l-a contactat telefonic pe Gligor pentru a afla de ce lipsesc date privind bunurile imobile pe care le are în folosință sau proprietate, iar acesta a punctat că „nu a depus declaraâție completă”, pentru că are „ucruri mai importante decât să facă mofturile PAS-ului”.

ZdG: În declarația pentru anul 2023, dumneavoastră nu indicați nicio locuință. De ce?
Gligor: Eu mai am 30 de zile, conform legii, s-o completez. Eu am depus-o pe ultima sută de metri. Aveți răbdare! Eu am mai multe locuințe. E tot ok la mine, și venituri suficiente, e tot bine. Ridicați declarația pe care am depus-o în campania electorală din 2023! Sunați-l pe Șor, nu vă pierdeți timpul. Eu nu știu de ce dumneavoastră mă sunați, dar, vă sugerez încă o dată, să ridicați declarația completă!
ZdG: Noi am analizat declarația pe care ați depus-o acum, în calitatea dumneavoastră de lider de partid.
Gligor: Eu am lucruri mai importante decât să fac mofturile PAS-ului, eu am depus de două ori această declarație, este o pierdere de timp și un efort suplimentar. Eu n-am reușit s-o depun complet.

Între timp, la 9 mai curent, Ștefan Gligor a depus declarația repetat, de această dată completă, indicând și imobilele pe care le deține.

Vezi aici Declaratie Gligor Stefan Vasile 2023 (ani.md), forma inițială!

Vezi aici Declaratie Gligor Stefan Vasile 2023 (ani.md), depusă ulterior!