Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un nou recensământ al populaţiei…

Un nou recensământ al populaţiei din Moldova

La 16 mai a.c., la Chisinau a avut loc prima intrunire a Consiliului consultativ international tehnic pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor din 2014, co-prezidat de Lucia Spoiala, Director General al Biroului National de Statistica al Republicii Moldova, si Werner Haug, Director Regional pentru Europa de Est si Asia Centrala al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA).

Discutiile s-au axat pe situatia curenta privind pregatirea pentru organizarea Recensamantul Populatiei si al Locuintelor si concluziile si recomandarile misiunii internationale de evaluare a necesitatilor pentru desfasurarea recensamantului.

Reuniunea Consiliului consultativ international tehnic pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor din 2014 este parte a agendei comune de parteneriat cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie si are drept scop evaluarea situatiei curente de pregatire atat a documentatiei, cat si a instrumentarului utilizat in recensamantul de proba realizat in aprilie 2013. Obiectivul de baza al reuniunii este acordarea asistentei consultative Biroului National de Statistica (BNS) in organizarea si efectuarea recensamantului. Discutiile constructive si recomandarile expertilor Consiliului consultativ vor fi aplicate in activitatile de pregatire a Recensamantului din 2014 de catre BNS in masura posibilitatilor.

 

„Cunoasterea datelor despre numarul si caracteristicile populatiei tarii, dar si despre fondul de locuinte este indispensabil pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Practicile internationale demonstreaza importanta informatiei obtinute prin intermediul Recensamantului Populatiei si al Locuintelor, care serveste ca punct de pornire in elaborarea politicilor demografice, sociale sau economice. Asistenta consultativa complexa pe care UNFPA este dispus sa ni-o ofere este esentiala pentru efectuarea recensamantului cu o responsabilitate sporita”, a mentionat Lucia spoiala, Director General al Biroului National de Statistica.

 

La randul lui, Ian McFarlane, Director de Tara al UNFPA in Republica Moldova, a remarcat ca rezultatele Recensamantului Populatiei si al Locuintelor sunt importante pentru autoritatile de stat pentru a stabili dinamica populatiei si, ulterior, a elabora politici care ar raspunde necesitatilor populatiei. „Fiecare institutie si cetatean trebuie sa inteleaga ca recensamantul este un proces national si fiecare este responsabil in egala masura de succesul acestui exercitiu. Cetatenii ar trebui sa fie mandri de realizarile de pana acum ale Biroului National de Statistica si ale partenerilor sai in pregatirea recensamantului. La intrunirea Consiliului consultativ international tehnic pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor am discutat despre asistenta suplimentara de care ar avea nevoie BNS din partea UNFPA pentru a asigura reusita acestui exercitiu complex. UNFPA si alte agentii ONU sunt deschise sa ofere suportul necesar pentru a asigura realizarea cu succes a recensamantului. Guvernul Republicii Moldova este responsabilul principal pentru desfasurarea recensamantului si va aloca marea parte a fondurilor necesare. La reuniunea Consiliului consultativ am discutat despre necesitatile autoritatilor pentru organizarea recensamantului. Odata ce vom afla care este contributia Guvernului Republicii Moldova, UNFPA, dar si alte agentii ONU si institutii internationale vor decide care va fi contributia lor”, a mai spus Ian McFarlane.

 

Recensamantul Populatiei si al Locuintelor este organizat o data in zece ani, scopul fiind colectarea si formarea resurselor informationale oportune si veridice privind numarul populatiei, distributia teritoriala, componenta sa dupa sex, varsta, nivel de instruire, apartenenta etnica si limba, statutul ocupational, starea civila, fondul de locuinte, conditiile de trai si multiple alte caracteristici socio-demografice. Aceste date sunt importante si necesare pentru buna functionare a administratiei publice centrale si locale de toate nivelurile, precum si pentru determinarea perspectivelor de dezvoltare social-economica a tarii.

 

In premiera pentru Republica Moldova la Recensamantul din 2014 vor fi colectate informatii referitor la cladiri si locuinte, indiferent de tipul si situatia ocuparii acestora, alte unitati de locuit, spatii colective de locuit.

 

Bugetul estimat necesar pentru efectuarea recensamantului este de circa 89 mln. de lei. Finantarea lucrarilor de organizare si de efectuare a recensamantului, de generalizare si de publicare a rezultatelor va fi efectuata din contul mijloacelor bugetului de stat, din surse externe (ajutorul tehnic si material din partea organizatiilor internationale), cat si din donatiile persoanelor juridice si fizice. Pana la organizarea nemijlocita a recensamantului, va fi desfasurata o campanie de informare a populatiei despre scopul, obiectivele, pregatirea si efectuarea recensamantului. In rezultat, speram ca fiecare cetatean sa participe la recensamant.

 

Ultimul recensamant al populatiei pe teritoriul Republicii Moldova a fost efectuat in anul 2004. Rezultatele recensamantului populatiei din Republica Moldova din anul 2014 vor constitui o parte componenta a totalurilor recensamantului mondial, runda 2010, desfasurat in conformitate cu recomandarile si principiile ONU.

 

Sursa: UNFPA