Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Medicamentele expirate — deșeuri periculoase…

Medicamentele expirate — deșeuri periculoase care nu ar trebui aruncate la gunoi

Oricine are prin casă medicamente, unguente, siropuri, dispozitive medicale sau alte produse de îngrijire personală pe care nu le mai folosim, din diverse motive: au expirat, au ambalajele deteriorate sau, pur şi simplu, nu mai avem nevoie de ele. Orice medicament poate fi folosit o perioadă limitată de timp, fără a neglija termenul de valabilitate. Ce trebuie să facem cu medicamentele care nu mai pot fi folosite și care au atins termenul de valabilitate prevăzut?

Potrivit Agenţiei Medicamentului, în R. Moldova, lipsește un cadru legal care ar reglementa ce trebuie să facă persoanele fizice cu medicamentele expirate. „E anormal ca medicamentele cu termenul de valabiltate expirat să fie aruncate la gunoiști. Acum lucrăm asupra acestei probleme”, ne-a spus Ion Munteanu, şeful Secţiei Nimicire a Medicamentelor din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Din păcate, nefiind conştienţi de pericol sau poate că din comoditate, majoritatea oamenilor aruncă medicamentele expirate la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă. Un astfel de gest e unul nociv pentru mediu şi pentru sănătate. Medicamentele sunt produse cu statut special, întrucât conţin substanţe active chimice, care pot preveni sau trata afecţiuni, atunci când sunt administrate în condiţii bine definite, traseul lor fiind strict controlat. Lăsate la voia întâmplării, pot avea efecte nocive, existând riscul contaminării solului şi al apei.

Medicamentele expirate sunt periculoase şi atunci când sunt păstrate în casă. Există riscul să fie ingerate de copii sau de vârstnici. Specialiştii recomandă păstrarea medicamentelor într-o singură cutie sau sacoşă, depozitarea lor în spaţii greu accesibile copiilor de exemplu la înălţime, şi sortarea periodică a acestora, prin separarea celor expirate sau cu ambalaj deteriorat.

Ce soluţii au fost identificate în alte ţări?

Incinerarea este singura metodă permisă în UE, în scopul eliminării medicementelor inutilizabile şi expirate. Sistemele automate de filtrare, neutralizarea şi monitorizarea gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică, scrie libertatea.ro

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii din România, medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care cetăţenii nu le mai folosesc, trebuie predate în mod obligatoriu farmaciilor. Farmaciile au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportarea şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.

În Franţa, o fundație guvernamentală este abilitată cu procedura de colectare a medicamentelor expirate de la populaţie, la fel prin intermediul farmaciilor. În 2016, 80% dintre francezi au declarat că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează. Cantităţile colectate însumează 70.000 de tone anual, echivalentul a 181 grame de preparate medicale pe cap de locuitor. De obicei, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea a circa 7000 de locuinţe. Aceste realizări au devenit posibile în urma unor ample campanii de educare şi informare.

În Ungaria, Italia, Portugalia şi Germania, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări exacte, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.