Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Gânduri la intrarea în Keane…

Gânduri la intrarea în Keane Solicitors

Duminca din 24 februarie a fost una diferită de oricare altă duminică. La 7.30 eram în maşină, în drum spre secţia de votare din Lucan, un orăşel din suburbia Dublinului. Am ajuns pe la 8 dimineaţa în faţa biroului Keane Solicitors, unde deja era un rând de oameni ce aşteptau să voteze. Mi-am făcut şi eu loc în rând şi când am intrat, voluntarii m-au anunţat, la fel ca şi pe mulţi alţi concetăţeni, că nu voi putea vota cu paşaportul expirat.

Deoarece aveam pregătite căteva argumente, am încercat să explic că nu au niciun drept să-mi interzică să votez. Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 2014, din dosarul nr. 3ra-1646/14, spune că „expirarea termenului de valabilitate al acestora nu înseamnă că titularul actului de identitate nu poate fi identificat ca persoană/cetăţean, ci doar faptul că nu îl va putea întrebuinţa în anumite raporturi interzise expres de legislaţia în vigoare. Din aceste considerente se reţine că prevederile art. 53 alin. (3) din Codul electoral nu reglementează în mod expres obligativitatea prezentării la votare a actelor de identitate cu termen de valabilitate neexpirat, ci doar le enumeră şi stabileşte anumite elemente pe care trebuie să le conţină aceste acte, şi anume menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare, numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), cetăţenia Republicii Moldova etc”.

Pe de altă parte, şi faptul că art. 2 (3) din Codul electoral stipulează că „oficiile consulare sunt obligate sa creeze condiţii pentru cetăţeni să-şi exercite liber drepturile lor electorale”. Tot aşa. Realitatea însă a fost departe de logică şi de lege. „Bateţi la uşa greşită!”, „Da ce sunteţi voi aşa de răi?” „De ce nu vă duceţi mai bine să aveţi grijă de oamenii care sunt în rând afară să nu vă strice reputaţia aici, în Irlanda. Am auzit că, în 2014, s-au bătut aici”, – au fost doar unele dintre replicile auzite în timp ce încercam să înregistrăm contestaţiile. Până la amiază, am colectat aproape de 100 de semnături ale persoanelor care nu au putut vota din cauza că paşaportul le era expirat. Multă lume sta dezamăgită, întrebându-ne pe noi de ce trebuie să colectăm semnături, de ce nu au dreptul să voteze ca în 2014. Mulţi dintre ei nu au auzit că nu li se va permite să voteze cu paşaport expirat. În acelaşi timp, foarte mulţi nu cunoşteau despre referendumul infiltrat în scrutin. Tot acolo, vreo 10 persoane m-au întrebat dacă ar putea vota cu paşaport românesc. Le-am explicat că nu o pot face, dat fiind faptul că sunt alegeri în R. Moldova nu în România. Un domn nu era împăcat cu răspunsul auzit şi a continuat să argumenteze nemulţumit oricum că în actul românesc e scris că e din R. Moldova. Până seara, s-au colectat 168 de semnături pentru contestaţie privind încălcarea dreptului la vot pentru că nu s-a permis să voteze cu paşaport expirat, şi peste 40 de semnături pentru că nu s-a dat voie să voteze în baza buletinului de identitate. Am luat legătura cu avocaţi din R. Moldova şi până la 22.00 seara, timpul Irlandei, am reuşit să trimitem prin e-mail Cererea de chemare în judecată care, conform regulamentului, trebuie să fie depusă în aceeaşi zi. Ziua de alegeri nu a fost o zi uşoară sau una plăcută. Fiind şi cetăţean al Irlandei, am participat la mai multe alegeri în această ţară, votând liber chiar şi cu carnetul de student. Ziua alegerilor la irlandezi decurge puţin diferit. Lumea e informată de o comisie independentă, care trimite informaţii fiecărui cetăţean, explicând fiecare detaliu, inclusiv care ar fi consecinţele dacă va vota în cazul Z sau Y. Totodată, Legea privind colectarea de fonduri pentru partidele politice este respectată foarte strict, la fel ca şi durata timpilor de antenă în media. Având experienţa de a vota şi în alegerile irlandeze, văzând cum se face într-o ţară democratică- experienţa de duminică m-a lăsat extrem de dezamăgită. Pe de o parte, avem o ţară interesată ca cetăţenii să-şi exercite dreptul la vot, pe de altă parte, avem o ţară ce blochează intenţia cetăţenii de a participa la alegeri.

Mariana VERDEŞ, Irlanda