Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Putin vorbește în rusă…

SONDAJ Putin vorbește în rusă cu ţara. Dodon?

Incidentul de la Cimişlia cu şoferul de la Vulcăneşti readuce pe ordinea zilei problema limbii de stat, pe care alolingvii, şi după 27 de ani de Independenţă, o ignoră şi refuză, cu aceeași impertinență de până la căderea URSS, să o cunoască şi să o vorbească – aşa cum se obișnuiește în lumea civilizată. Potrivit ministrei Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, acest lucru se întâmplă, pentru că ne-ar lipsi „un program de promovare a limbii române în zonele de concentrare a minorităților naţionale”, nu am avea manuale, iar cele existente „fie nu ajung ori sunt învechite”.

Nu avem manuale? Sau alta-i problema?

Ştefan Sofronovici, lingvist, cercetător ştiinţific

Nu manualele s-au învechit, dar legislația, care este una discriminatorie în raport cu noi. Recunoașterea, prin lege, a limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, o situează de asupra limbii de stat şi nu îi obligă pe minoritari să învețe româna, ca să comunice cu noi, ci pe noi să cunoaştem rusa, ca sa putem comunica cu ei. Bătaie de joc. Cazul cu şoferul de la Vulcăneşti, exact asta dovedeşte, că avem o legislaţie lingvistică inadecvată. Trebuie făcută ordine în lege. Au propus, recent, liberalii ca limba de lucru în parlament să fie româna şi? S-au înhăitat PDM cu comuniştii şi socialiştii şi au blocat initiativa. Aşa că dna Babuc, nu vă cheltuiţi pe manuale, consiliaţi-vă colegii de partid şi aduceţi legea în ordine.

Vasile Bahnaru, Institutul de Filologie al AŞM, director

Există un dicton care zice că cine vrea să facă, identifică soluţii, dar cine nu vrea, caută motive. E vorba de politica lui Dodon şi a proştilor, în primul rând, şi a lui Plahotniuc, care e indecis în chestiile astea. Putem noi să avem cele mai perfecte manuale şi programe din lume, dar dacă nu schimbăm legea, „0” folos. Nu zic, avem şi alolingvi cu o română bine pusă la punct, dar există şi lume îndoctrinată, cu mentalitate rusească, pe care alde Dodon şi toată tovărăşimea asta a noastră o exploatează… Toţi vor să-i câştige electoral şi să rămână la putere. Preţul nu-i interesează. Dodon, de aici se bate cu pumnul în piept că e mare statalist, dar merge la Comrat şi vorbeşte ruseşte… Şi asta-i şef de stat, Doamne iarta-mă. Soluţia? Ne-a spus-o de atâtea ori Jirinovschi: să nu căutăm pe naiba, să revenim la matcă şi toate se vor aranja.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Imediat după 1990, nu aveam manuale, existau cursuri serale şi alolingvii le frecventau şi se pornise treaba. Da, dar aveam o guvernare la locul ei. Şi o lege la locul ei. Au venit în 1994 agro-comuniștii, au schimbat legea, au făcut din rusă limbă de comunicare interetnică şi… amin. Noi trebuia să cunoaştem rusa, nu ei româna. Uitaţi-vă la Rusia. Există vreun deputat în Dumă care să vorbească în altă limbă decât rusă? Nu. Dar la noi în parlament există, inclusiv în partidul de guvernământ. Are Rusia o a doua limbă oficială? Vorbeşte Putin într-o altă limbă decât rusă, atunci când pleacă în Cecenia sau mai stiu eu unde? Dar Dodon la Comrat sau Taraclia vorbeşte. Cunoaşte Kadîrov al Ceceniei limba oficială a Rusiei? Cunoaşte. Dar Vlah de la Comrat, care e membru al guvernului? Nu. Daţi-i manual lui Vlah şi tot aşa va fi, pentru că ea şi ceilalţi ca ea trăiesc încă în URSS, nu în Moldova. Şi de acest lucru se face vinovată guvernarea, PD, care demult trebuia să scoată din lege „limba de comunicare interetnică”.

Ludmila Bolboceanu, profesor universitar

Părera mea: să nu dăm vina pe manuale. Bibliotecile sunt pline de cărţi, există o mie şi una de posibilități de a învăța limba. Vreau s-o întreb pe dna ministră: faptul că absolvenții școlilor de limbă rusă se descurcă cu greu la bacalaureat la limba română, e tot din cauza manualelor? Că sunt şi de ajuns, şi bune. Nu avem, totuși, o politică de stat coerentă, în acest sens. Iar răul cel mai mare știți care e? Că persoane cu funcții înalte în stat încurajează minoritățile cu promisiuni aberante de genul „cu mine rusa va fi împărăteasă, a doua limbă de stat, etc. Şi acestea le auzim chiar de la șeful statului, Ig. Dodon, care, alături de Vlah, fac politică, inclusiv electorală, pe contul acestui subiect. Noi trebuie să facem ordine aici. Din momentul în care eşti cetățean al acestui stat, trebuie, elementar, să cunoști limba statului respectiv. Mai ales dacă pretinzi vreo funcție reprezentativă în stat.