Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Crime în lanţ. Ce…

SONDAJ Crime în lanţ. Ce se întâmplă?


Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat marţi, 21 ianuarie, în şedinţă pentru a examina situaţia criminogenă din R. Moldova, devenită alarmantă: 29 de mii de infracțiuni în 2019, din care 167 de omoruri, 320 – violuri și 94 – tâlhării. Tendinţele rămân şi pentru 2020. De la început de an, au fost comise deja 1133 de infracţiuni, 9 dintre ele omoruri, două jafuri şi 20 de violuri.

Tatiana Badan, primară, Selemet, Cimişlia

Ce se întâmplă? Pentru noi, la sate, problema e că inspectoratele sectoriale care au fost create în locul posturilor de poliţie nu fac faţă situaţiei. În raionul Cimişlia, la 39 de localităţi, avem 3 inspectorate sectoriale. În câte părţi trebuie să se împartă un poliţist? Ne lipseşte o poliţie comunitară, aşa cum e în România, cu care să acţionăm mână în mână zilnic. În rest noi, primăria, ţinem lucrurile sub control: familiile defavorizate, persoanele neangajate, copiii fără tutelă sunt în grija noastră, ca şi cei din familiile sărace, nu avem copii ai străzii, avem Centrul Social pentru copiii din familiile defavorizate, atât că nu ştiu ce vom face de la anul. Am fost anunţaţi că nu vom mai fi finanțați de la guvern.

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

E grav că infracţionalitatea juvenilă crește. Mă întreb, unde-i familia? Dacă ar fi să decid eu, nu pe minori i-aş judeca, ci pe părinţi. Doi: şcoala. Un singur psiholog în şcoală nu e suficient. Nevoia de consiliere psihologică a copiilor şi a familiilor, care necesită acest lucru, e mult mai mare. Asta-i situaţia. Dacă vrem să avem o societate mental sănătoasă, trebuie să investim în şcoală, nu în puşcării. Trei: biserica. Rolul bisericii ar fi enorm, dar – şi îmi pare rău să spun acest lucru, bisericile, în mare parte, s-au transformat în centre comerciale… Biserica de educaţie nu se mai ocupă… Poliţia: da, noi avem nevoie de un sectorist în fiecare sat, dar doar poliţia nu rezolvă problema, ci toţi la un loc, sub egida primăriei.

Ion Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

În lupta cu criminalitatea trebuie să pornim nu de la efecte, ci de la cauze, de la prevenirea criminalităţii… Şi, în acest sens, lichidarea institutului polițistului de sector a fost o mare greșeală. Şi azi avem ce avem. În satele noastre, rămase cu bătrâni şi copii, la asfințitul soarelui, oamenii trag obloanele rămânând unu la unu cu infractorii satului. Știți ce înseamnă lipsa unui polițist în sat? Înseamnă că cetățeanul nu mai are conexiune cu statul, care e obligat să îi garanteze securitatea vieții acolo unde trăiește. Or, cetățeanul, atunci când nu are sentimentul siguranței, instinctul de autoconservare îi spune să plece de acolo. Şi oamenii noștri pleacă azi nu atât din cauza sărăciei, cât din lipsa siguranței pe care nu i-o poate asigura acest stat.

Ion Diacov, ex-procuror

Eu nu cred în aceste cifre. Omorurile sunt de 2-3 ori mai multe, dar ei nu le arată. Aţi găsit ceva despre persoanele dispărute fără urmă? Dar ele, cu siguranță, există… Situația criminogenă în R. Moldova este catastrofală. Motivul nu poate fi doar în lichidarea sectoarelor de poliție. Problema e mult mai complexă, începând de la moralul societăţii, luxul unora, sărăcia altora… Ele toate explodează, la nivel local mai ales, în infracțiuni, mai mari sau mai mici. Problema criminalității nu e doar juridică, ci şi politică. Persoane cu dosare penale în aparatul președintelui sau alte funcții, ce-i asta? Ori facem legi şi le respectăm de sus până jos, ori lucrurile vor degrada până vor exploda.
Pentru conformitate, P.G.