Dorin Chirtoacă unu la unu cu Chişinăul?

4 + 1: Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi-a prezentat, pe 19 iunie, public, raportul pentru primul an de activitate de la preluarea celui de-al doilea mandat şi 5 de la aflarea sa în funcţie.

Ce s-a întâmplat şi ce nu s-a întâmplat în aceşti ani în viaţa Chişinăului?

Sava Mihailicenco, artist plastic

Există schimbări, depinde cine şi cum le vede. La aproape un milion de populaţie,   aşteptările sunt diferite, percepţiile – la fel. Nu putem nega că Chişinăul se modernizează, că lucrurile se mişcă, dar se mişcă încet. Problema problemelor este transportul public şi ordinea publică. Uneori nu poţi călca pe trotuare din cauza maşinilor. Fiecare parchează unde îi convine, de parcă nu am avea poliţie. Lipsa parcărilor rămâne o problemă. Altă problemă mare este Chişinăul Istoric. Pierdem şi ce a mai rămas. S-au pus plăcuţe pe faţade şi gata. Cineva crede că lucrurile s-au rezolvat. Nu există o concepţie clară de valorificare a Centrului Istoric. Nu există un cadru legal adecvat. Guvernul dă vina pe Primărie, Primăria pe proprietari şi guvern, iar monumentele de arhitectură continuă să dispară… Primarul vrea să facă multe, dar, bănuiesc, nu toată lumea din anturajul lui este pe aceeaşi undă. Există şi lume cu alte interese, decât cele pentru Chişinău.

Igor Ciuprin, inginer în construcţie

Recunosc, s-au făcut mai multe lucruri bune. E bine că a fost reînnoit parcul de troleibuze, mai rău e că a devenit insuportabilă călătoria cu microbusele. De asemenea, e bine că a fost salvată Valea Morilor, că s-au mai reparat nişte drumuri, că s-au amenajat nişte parcuri, terenuri de joacă pentru copii, etc. Însă, există şi lucruri inadmisibile. Mă refer la ceea ce face Direcţia Arhitectură şi viceprimarul de ramură. E bombă sub primar. „Inovaţia“ cu mansardele este băţ cu două capete. Ei declară că, prin mansardare, rezolvă problema acoperişurilor la blocurile vechi şi cea de dezvoltare a spaţiului locativ. În realitate, însă, sunt încălcate grav normele de securitate în construcţie, pentru că deasupra casei se mai ridică un etaj, după care vin mansardele. Încărcătura e prea mare. Firmele de construcţie au dat de un business foarte profitabil, însă noi trăim într-o zonă seismică. Închipuiţi-vă ce se poate întâmpla la primul cutermur serios.

Nicolae Banaga, fost profesor, pensionar

Faptul că a fost lichidat mirosul cela chinuitor de la staţia de epurare, e mare lucru. Numai cine nu ştie ce coşmar era, nu poate preţui. Închipuiţi-vă ce ar fi fost în Chişinău în vara asta, la temperaturile pe care le avem. Prăpăd. E bine că s-au cumpărat 100 de troleibuze, iar din toamnă vom avea şi uzină de construcţie la Chişinău. Mai bine era dacă le aducea de la Bucureşti şi nu de la Minsk, dar asta-i altă poveste. E bine că există acest proiect „prima casă“, că Chişinăul a devenit mai curat, chiar dacă nu e la nivel european, dar e regretabil că taxele la serviciile comunale s-au scumpit, că nu s-a schimbat prea tare situaţia pe piaţa locurilor de muncă la Chişinău. Am şi un regret. Eu sunt dintre copiii deportărilor şi îmi pare rău că a mai trecut un an şi aşa şi nu avem un monument al deportaţilor. Bine că măcar o Piatră Comemorativă în memoria vicitimelor comunismului s-a instalat în centrul Chişinăului. Tot e înainte.

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

Ca cetăţean, am aşteptat mai multe, pentru că a promis mai multe. Nu cred că nu a dorit să facă, dar nu a avut cu cine, nu are echipă, nu deţine controlul asupra serviciilor şi asta îi face rău şi lui şi Chişinăului, care este un oraş murdar. Da, a devenit mai îngrijit în centru, dar mergeţi la periferie să vedeţi gunoişti la tot pasul. Primarul nu trebuie să iasă la adunat gunoi prin parcuri, pentru că nu va dovedi niciodată s-o facă. Primăria, Consiliul trebuie să scoată decizii şi sancţiuni care ar obliga lumea să păstreze ordinea. Curăţenia, ordinea publică, drumurile, corupţia din Primărie sunt problemele peste care primarul nu a reuşit să treacă, alături de alte două probleme noi: mansardarea Chişinăului, care nu a fost gândită până la capăt şi demolarea centrului istoric. Primarul trebuie să-şi revadă echipa. Perioada de adaptare a trecut demult şi primarul trebuie să-şi facă nişte concluzii, dacă vrea să facă faţă situaţiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Nicu

    dna profesoara unde in centru a devenit mai curat, unde sa scos vre-o ghereta, unde sa facut ordine la piata centrala, unde se matura,cum ne desrveste autosolubritatea, in care microbuz a devenit mai comod de calatori, la care servicii sau facut recalcule, sa nu paltim sumele astea ASTRONOMICE, cate firme, care corup functionarii la licitatiile publice au fost depistate, cati functionari au fost pedepsiti pentru corupere si negligenta in serviciu, cate cladiri, diferite alimentare, ilegal construite au fost demolate, cate “budci’ cu tigari ilegal amplasate au fost demolate, cei cu “bisnesuul” CHIAR DIN FATA PRIMARIEI, LANGA MC DONALDS, cei cu putoarea de linga posta centrala, cei cu putoarea de pisat din scuarul catedralei cu pcazia transmisiunilor de fotbal, cei cu darea in arenda de ris a teritoriului unde se vind flori, cine a raspuns pentru demolarea imobilelor istorice, de ce firmele cu microbuze au cerut 4 lei calatoria, Chirtoaca a pus 5 lei, de ce , de ce…este un impotent, care nu stie si nu poate fi un bun manager, plus ca a devenit un arogant si un obraznic fara limite…nu il mia votez!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *