17 ani fără cei doi

250-doina-ionAu rămas zile numărate până la Festivalul-concurs Internaţional de muzică uşoară  “Două inimi gemene” în memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Amintim că Festivalul e la a VII-a ediţie. Preşedinta Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, ne-a spus că, în urma preselecţiei, la ediţia din acest an  au fost admişi 43 de concurenţi: 19, la secţiunea copii şi 24, la secţiunea maturi.

Eugenia Marin confirmă că, din an în an, aria acestui Festival se extinde. Astfel, la ediţia curentă vor participa concurenţi din România, R. Moldova, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Letonia,. Pentru prima dată, în acest an, vor veni participanţi şi din Uzbekistan, Italia, Germania.

Festivalul a făcut ca muzica marelui compozitor Ion Aldea-Teodorovici şi a cuplului Doina şi Ion să fie cântată şi auzită astăzi în tot mai multe ţări, departe de hotarele R. Moldova.

“Concursul ‘Două inimi gemene’ a devenit un eveniment de mare amploare. Pe parcursul a VI ediţii şi-a căpătat un nume bine meritat, iar acest lucru face ca, pe an ce trece, tot mai mulţi participanţi de peste hotare să ne viziteze republica”, susţin organizatorii evenimentului în speranţa că muzica compozitorului Ion Aldea Teodorovici, cântecele interpretate de Doina şi Ion, ne vor însoţi în drumul nostru spre Europa.

În acest an, concursul va avea loc pe 13 noiembrie 2009, ora 18:00 (secţiunea copii), la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”; pe 14 noiembrie 2009, ora 17:00 (secţiunea maturi) – Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”; pe 15 noiembrie 2009, ora 17:00 (Gala laureaţilor) – Palatul Naţional.

Eugenia şi Gheorghe Marin, părinţii Doinei şi ai lui Ion, Cristi Aldea-Teodorovici, fiul regretaţilor artişti, îi invită pe toţi cei care păstrează în suflete memoria celor doi duşi în lumea celor drepţi, Doina şi Ion, să fie alături în cadrul acestui eveniment şi să se bucure de succesele concurenţilor înscrişi în actuala ediţie a Festivalului.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, maşina cu care Doina şi Ion veneau de la Bucureşti la Chişinău a intrat într-un copac, la câteva zeci de kilometri de Bucureşti, în dreptul localităţii Coşereni. Moartea celor doi a constituit o adevărată tragedie naţională. Dosarul morţii lor a fost şi rămâne unul confuz, controversat, lăsând loc pentru mai multe bănuieli că la mijloc ar fi putut fi o crimă.

Ce s-a întâmplat cu adevărat, de ce  nu a fost redeschis cazul? Într-un interviu acordat în noiembrie 2005 pentru Ziarul de Gardă, Cristi Aldea-Teodorovici spunea că nu ştie prea multe detalii, pentru că era copil la momentul în care s-a produs tragedia. “Am vorbit în România cu cineva să redeschidem cazul, dar e şi destul de târziu… Atunci, ancheta s-a întrerupt pe motivul unui telefon care a fost primit de bunica. I s-a spus că, dacă îi este dragă viaţa mea, să nu mai continue cu cercetările. Atunci, acel avertisment ne-a pus pe gânduri pe toţi”, povestea Cristi.

La 30 octombrie 2009, ora 12.00, la Cimitirul central de pe str. Armenească din Chişinău, va avea loc un parastas în memoria Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici, la 17 ani de la trecerea în nemurire a celor doi martiri ai neamului românesc.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Nicanor

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !!! Vor trai mereu in inimele noastre si in casele noastre!!!

 2. STEFANITA

  Ne-a parasit astazi Gheorghe Dinica,un actor inegalabil ,un OM !
  Gheorghe Dinică

  Născut 1 ianuarie 1934
  Bucureşti
  Decedat 10 noiembrie 2009
  Bucureşti

  Gheorghe Dinică (n. 1 ianuarie 1934, Bucureşti – d. 10 noiembrie 2009, Bucureşti) a fost un actor român de teatru şi film. A absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti la clasa profesoarei Dina Cocea, a debutat ca actor în filmul „Străinul” în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.

  Adesea, critica l-a asemuit cu Robert de Niro, comparaţie de care Gheorghe Dinică nu se declară deloc încântat.

  „Ce legătură are Robert de Niro cu mine? Eu am studiat şi jucat în România”, a menţionat actorul. Din 1996 este căsătorit cu Gabriela Georgeta.

  Premii şi distincţii

  * Titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, 2008
  * Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F., 2006
  * Diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, pentru „Orient Expres”, 2004
  * Premiul Special UCIN, pentru rolul Prinţ – „Filantropica”, 2002
  * Actor de onoare al filmului românesc
  * Actorul anului 2002 – Revista V.I.P.
  * Premiul de excelenţă – UNITER, 1999
  * Premiul UCIN; Premiul Troia (Portugalia) pentru „Patul conjugal”, 1992
  * Premiul UCIN pentru „Casa din vis”
  * Premiul ACIN pentru „Figuranţii”, „Cuibul de viespi”, „Secretul lui Herodot”
  * Premiul ACIN pentru „Ilustrate cu flori de câmp”, 1975
  * Premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul – „Prin cenuşa imperiului”
  * Premiul ACIN pentru „Explozia”, „Felix şi Otilia”, „Bariera”, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, 1972
  * Marele premiu la Paris pentru „Troilus şi Cresida” de William Shakespeare
  * Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *