Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Casa de lux şi…

VIDEO Casa de lux şi zona de agrement din proprietatea familiei unui şef din Guvern, anchetat penal pentru corupere pasivă

Un dosar penal dosit de Procuratura Anticorupţie ne-a condus spre averea imobiliară a familiei unui şef important dintr-o instituţie subordonată Guvernului.

Veaceslav Potop este unul dintre cei doi directori adjuncţi ai Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică (AST), instituţie creată de Guvern în 2017, prin comasarea mai multor instituţii de stat. La sfârşit de februarie, acesta a ajuns în arest la domiciliu, după ce iniţial a fost reţinut pentru 72 de ore. Dosarul penal în care acesta figurează a fost făcut public de procurori doar în urma unei solicitări a ZdG, prin care am cerut detalii despre anchetă.

Cum a început totul

Miercuri, 27 februarie, ZdG a fost informat de o sursă din cadrul AST despre faptul că Veaceslav Potop, director adjunct al Agenţiei, a fost reţinut într-un dosar de corupţie, instrumentat de Procuratura Anticorupţie (PA). În seara acelei zile, reprezentanţii PA au confirmat reţinerea şefului de la AST, precizând că vor reveni ulterior cu detalii despre cauza penală. Acest fapt, însă, nu s-a produs, iar peste câteva zile am remis o solicitare de informaţii prin care ceream detalii.

Veaceslav Potop

Printr-un răspuns semnat de Viorel Morari, şeful PA, am fost informaţi că Procuratura a pornit urmărirea penală conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324 Cod Penal, pe faptul coruperii pasive comise de mai multe persoane.

„Potrivit materialelor cauzei penale, directorul-adjunct al Agenţiei de Supraveghere în Construcţii, Veaceslav Potop, în complicitate cu funcţionari publici din cadrul Agenţiei Servicii Publice – Departamentul Cadastru şi angajaţii SRL „MLVP GROUP”, fondată de soţia acestuia, precum şi cu alte persoane neidentificate la moment, au favorizat procesul de recepţionare ilegală a lucrărilor cadastrale, introduse în dosarul tehnic al dosarului cadastral şi ulterioara dare în exploatare şi înregistrare a dreptului de proprietate asupra construcţiilor neautorizate sau construite cu abateri de la documentaţia de proiect”, se spune în răspunsul oferit de PA în adresa ZdG.

Potop, 7 ani şef adjunct la Inspecţia de Stat în Construcţii

Instituţia precizează că Potop a fost reţinut la 26 februarie 2019, după mai multe percheziţii în diferite locaţii. Ulterior, pe 27 februarie, acesta a fost pus sub învinuire, judecătorul de instrucţie aplicându-i măsura preventivă – arest la domiciliu. Reţinerea şefului din cadrul AST nu a fost însoţită de un comunicat de presă al Procuraturii nici la aproape două săptămâni de la iniţierea dosarului penal.

Veaceslav și Lilia Potop

Veaceslav Potop este director adjunct al AST din 2018, an în care instituţia şi-a început oficial activitatea. Anterior, în anii 2011-2018, a fost şef-adjunct al Inspecţiei de Stat în Construcţii. Potop şi-a început activitatea ca inginer cadastral în anul 2002, iar în anii 2008-2011 a fost director al unei companii, „Proimobil MCI” SRL.

Ce arată informaţiile din declaraţia de avere şi interese

Deşi a activat aproape toată cariera la stat, Veaceslav Potop şi familia sa au reuşit să-şi construiască o avere de milioane. Conform informaţiilor din declaraţia de avere şi interese pentru 2017, Potop a avut un venit oficial de 133 mii de lei (11 mii de lei lunar), soţia sa primind o indemnizaţie de 59 de mii de lei pentru creşterea copilului.

Soţii Potop declară o casă de locuit, despre care susţin că a fost cumpărată în 2015 cu 699 de mii de lei (aproximativ 35 mii de euro), un teren intravilan de 8 ari, aferent locuinţei, şi un automobil BMW, fabricat în 2014 şi deţinut din 2016 „în folosinţă”.

Totodată, Veaceslav Potop declară firma „MLVP Group”, investigată şi în dosarul penal al procurorilor, dar şi o datorie de jumătate de milion de lei contractată în 2015.

Cum arată, în realitate, averea familiei Potop

Casa familiei Potop valorează, conform prețului de piață, între patru și cinci milioane de lei

Casa familiei Potop, evaluată de aceştia în declaraţia de avere şi interese la suma de 35 de mii de euro, este amplasată în Stăuceni, la doar câţiva km de Chişinău. Imobilul cu două niveluri, construit într-un stil arhitectural modern, dispune de o curte spaţioasă şi de garaj. O asemenea casă, în zonă, costă între 150 şi 250 mii de euro.

Veaceslav Potop este vecin cu Radu Blaj, fost şef adjunct al Direcţiei Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare din cadrul Primăriei Chişinău. Accesul în cartierul unde locuiesc cei doi este restricţionat de o barieră metalică.

Conform datelor cadastrale, casa familiei Veaceslav şi Lilia Potop are o suprafaţă de doar 87 m.p., deşi, de facto, suprafaţa e de câteva ori mai are. Soţii Potop au cumpărat imobilul în iulie 2015 de la Alexandru Potop, fratele funcţionarului.

La rândul său, Alexandru a primit terenul pe care este construită casa în 2011, în urma unui contract de donaţie chiar de la soţii Veaceslav şi Lilia Potop, celor cărora, în 2015, le-a vândut casa şi terenul. Veaceslav şi Lilia Potop au cumpărat terenul în 2009.

Am sunat la poarta funcţionarului, aflat în arest la domiciliu, pentru a discuta despre dosarul penal, dar şi despre averea familiei sale. Potop a ieşit din casă, dar ne-a informat că nu are dreptul să facă declaraţii, redirecţionându-ne către avocatul său, Iurie Alexa.

Avocat: „Acuzarea este abstractă”

Avocatul ne-a oferit detalii despre învinuirea adusă lui Veaceslav Potop. Acesta a precizat că clientul său pledează nevinovat şi că nici măcar nu înţelege acuzaţiile care i se aduc.

Avocatul Iurie Alexa,
captură, protv.md

„În momentul în care el a fost reţinut şi i s-a comunicat bănuiala, se menţiona la fel ca în comunicatul Procuraturii: că mai multe obiecte au fost recepţionate cu abateri. Şi atât. Ca să te aperi, trebuie să înţelegi concret care obiect a fost recepţionat cu abateri, pentru a putea veni cu argumente care să infirme această acuzaţie. Eu de mai multe ori am insistat şi am spus că acuzarea este abstractă. Respectiv, atunci când a fost înaintată învinuirea, au indicat un singur obiect – un bloc locativ. În document era precizat aşa: că făcând recepţia finală, dlui nu a obiectat referitor la faptul că autorizaţia de construcţie eliberată de Primărie ar fi fost ilegală, deoarece a fost încălcat un oarecare regim urbanistic. Respectiv, Potop, nereacţionând la această autorizaţie care ar fi fost ilegală în viziunea Procuraturii Anticorupţie, deşi nu există nicio încheiere judecătorească prin care să se confirme că ea este ilegală, ar fi încălcat legea”, afirmă apărătorul funcţionarului.

Urmărirea penală în privinţa lui Potop se derulează din 1 martie 2018. Adică de un an Procuratura Anticorupţie presupune că această autorizaţie este ilegală, dar nu a acţionat pentru pedepsirea funcţionarilor din Primărie sau pentru a depune o cerere în interesele statului pentru anularea acestei autorizaţii. Nimic nu s-a făcut. În tot acest timp am avut de-a face doar cu o poziţie subiectivă că autorizaţia este ilegală”, susţine avocatul. „În primul rând, nu este o confirmare că această autorizaţie este ilegală. În al doilea rând, semnarea procesului verbal de recepţie finală a unui bloc este reglementată de regulamentul privind recepţia finală a construcţiilor şi instalaţiilor aferente, aprobat de Guvern. Conform acestui regulament, Comisia de recepţie verifică strict anumite circumstanţe de care depinde recepţia finală. Nicăieri în acest regulament nu este indicat că Potop este abilitat cu dreptul de a pune la îndoială autorizaţia de construcţie care a fost anterior eliberată de alt organ, că el este obligat să verifice dacă ea este legală sau ilegală. Acolo e indicat doar faptul că această comisie verifică dacă lucrările de construcţie sunt efectuate conform proiectului de construcţie şi conform autorizaţiei de construcţie, în volum deplin. Toate aceste circumstanţe au fost verificate şi a fost semnat actul de recepţie finală. Dacă dl Potop urma să se expună asupra legalităţii sau ilegalităţii autorizaţiei de construcţii, putea să fie tras la răspundere penală pentru abuz de serviciu, pentru că nu era în competenţa lui verificarea acestor momente”, susţine Iurie Alexa.

„Nici eu, nici domnul Potop nu înţelegem care este actul de corupţie”

Avocatul a menţionat că obiectul care are la bază învinuirea adusă lui Veaceslav Potop a fost construit de compania „Urbanconstruct TT”. Compania soţiei lui Potop, „MLVP Group”, a fost cea care a efectuat lucrările de măsurare a suprafeţelor din blocul ridicat de această companie, procurorii bănuind că angajarea firmei soţiei funcţionarului ar fi reprezentat, de fapt, un act de corupţie.

„Lucrările cadastrale făcute de către întreprinderea unde este asociată soţia dlui Potop se fac la etapa finală a construcţiei, se fac măsurările parametrilor clădirii. Aceste lucrări nu reprezintă un act de control. De lucrul companiei nu depinde dacă un bloc este dat în exploatare sau nu. Ei pur şi simplu vin şi, cu un utilaj special, fac măsurări şi constată ceea ce de facto este”, explică Alexa.

„Faptul că lucrările au fost efectuate de această întreprindere… Soţia dlui Potop a lucrat anterior la Cadastru, are cunoştinţe în domeniu, studii. Respectiv, se ocupă cu această activitate, care este absolut legală. Apropo, preţul acestor lucrări cadastrale efectuat de firma soţiei dlui Potop este cu mult mai mic decât preţul lucrărilor similare oferite conform listei de preţuri a întreprinderii Cadastru. Nici eu, nici dl Potop nu înţelegem care este actul de corupţie. Eu am făcut un demers pentru ca să fie audiat administratorul întreprinderii care a construit acest bloc, pentru ca el să fie interogat şi să explice motivele pentru care el a apelat anume la această companie a dnei Potop. Să spună dacă a fost impus sau a apelat pentru că lucrările au fost făcute mai calitativ, mai repede şi la un preţ redus faţă de cel de piaţă. Noi credem că anume aceste motive au stat la baza deciziei companiei de construcţii să apeleze la firma dnei Potop. Întreprinderea nu a avut mare profit de pe urma acestei activităţi. Procurorii însă spun că asta este mită. Eu înţelegeam dacă nu se făcea nici o lucrare şi se achitau banii, atunci, da, puteam spune că formal, da, s-a făcut transfer de bani în realitate pentru alte chestii, dar aici a fost făcută lucrarea, iar preţul e mai mic decât la alte întreprinderi care prestează asemenea servicii”, ne-a mai declarat avocatul lui Veaceslav Potop.

Funcţionarul nu a indicat noua proprietate a soţiei în declaraţia de avere

Lilia Potop

Compania „MLVP Group”, trecută în declaraţia de avere a lui Veaceslav Potop şi investigată de procurori, se află în proprietatea soţiei sale, Lilia Potop. Aceasta are activităţi imobiliare şi în construcţii. Veaceslav Potop nu a indicat însă în declaraţia de avere şi interese pentru 2017, ultima disponibilă pe portalul Autorităţii Naţionale de Integritate pe numele său, faptul că soţia sa, Lilia Potop, este fondatoare şi la altă companie.

În iunie 2017, Lilia Potop a cumpărat o cotă parte de 50% din „Crisanprim” SRL. În aceeaşi lună, firma şi-a schimbat adresa juridică şi administratorul. În calitate de administrator al companiei a fost numit Alexandru Potop, fratele lui Veaceslav Potop. Totodată, compania şi-a schimbat adresa dintr-un apartament din Chişinău într-un complex de clădiri din Vadul lui Vodă, suburbia capitalei de pe malul râului Nistru.

Terenul de 1,27 ha şi clădirile firmelor familiei

Terenul din Vadul lui Vodă, pe care este amplasat complexul de vile al familiei Potop

Datele de la Cadastru arată că noua adresă juridică a firmei la care Lilia Potop deţine 50% („Crisanprim” SRL) se întinde pe o suprafaţă de 1,27 ha. La această adresă, aflată la câteva sute de metri de râul Nistru, sunt înregistrate două construcţii: una cu o suprafaţă de 322 m.p. şi alta cu o suprafaţă de 165 m.p..

Clădirea principală e în proprietatea firmei „Crisanprim”, iar cealaltă – în proprietatea „MLVP Group”, deţinută, în totalitate, de Lilia Potop.

Terenul pe care sunt amplasate imobilele aparţine administraţiei publice locale din Vadul lui Vodă. În 2014, terenul a fost oferit în arendă companiei „Crisanprim” pentru o perioadă de 15 ani. Peste câteva luni, firma a transmis bunul, în urma unui contract de societate civilă, companiei soţiei lui Veaceslav Potop, „MLVP Group”.

O vilă cu saună, foişoare şi un cort pentru evenimente în aer liber

Din exterior, pe lângă cele două clădiri înregistrate la Cadastru, pot fi observate şi câteva foişoare acoperite cu stuf, dar şi un cort destinat evenimentelor de familie.

Pe pagina de promovare a zonei de agrement de pe facebook, numită „Poiana Vadului”, se spune că locaţia oferă „terase cu barbeque şi spaţii libere pentru un somn dulce în sânul naturii”. Pe aceeaşi reţea de socializare sunt publicate mai multe fotografii de la evenimentele organizate la „Poiana Vadului”: „Vă oferim un somn liniştit într-o vilă spaţioasă ce include 4 dormitoare, living, saună şi terasă pentru 20 de persoane la un preţ accesibil”, se spune în descrierea unei fotografii în care apare vila principală de pe teritoriul complexului.

Vila de la Vadul lui Vodă dispune de patru dormitoare, living, saună şi terasă

Într-o recenzie publicată pe pagina „Poiana Vadului” de pe facebook, o fostă clientă îi mulţumeşte Liliei Potop, soţia funcţionarului Potop, pentru buna organizare a unui eveniment de familie: „Vreau să vă recomand sincer tuturor această locaţie pentru evenimentele frumoase din viata voastră! Am rămas mega mulţumiţi din toate punctele de vedere. Mulţumim în special pentru suportul necondiţionat, al unui omuleţ dedicat şi minunat, al dnei Lilia Potop care pune suflet în tot ce face, suportul şi sfaturile d-ei ne-au ajutat să creăm acest minunat eveniment pentru prinţesa noastră!”.

Drept răspuns, Lilia Potop i-a mulţumit interlocutoarei pentru mesajul de apreciere.

ZdG a încercat în repetate rânduri să discute cu Lilia Potop, care până de curând a fost şi angajată a Departamentului Cadastru din cadrul Agenţiei Servicii Publice. Pentru că la numărul de contact afişat pe pagina de facebook „Poiana Vadului” nu ne-a răspuns nimeni, am scris un mesaj, iar drept răspuns ni s-a spus că „acest număr nu aparţine Liliei Potop, este al unui copil. Vă rog nu deranjaţi”. Am trimis un mesaj şi pe pagina „Poiana Vadului” de pe facebook. Deşi mesajul a fost văzut, nu am primit vreun răspuns. Fără răspuns a rămas şi mesajul trimis către profilul personal al Liliei Potop de pe aceeaşi reţea de socializare.

Părinţii care trăiesc în Italia le-au împrumutat jumătate de milion de lei

În 2015, an în care Veaceslav Potop cumpăra de la un membru al familiei sale casa din Stăuceni, Lilia Potop susţine că a împrumutat 500 de mii de lei de la Boris Velişco. Acesta este tatăl său, care locuieşte, împreună cu soţia sa, de mai mulţi ani, în Italia. Boris Velişco, care în aprilie va împlini 69 de ani, la fel ca şi soţia sa, Feodora, nu deţin afaceri în R. Moldova.

Veaceslav și Lilia Potop împreună cu părinții lor, Boris și Feodosia Velișco

Dacă în 2015, soţii Boris şi Feodora Velişco i-ar fi împrumutat jumătate de milion de lei fiicei lor, cu un an mai devreme, în iunie 2014, aceştia au reuşit să achiziţioneze şi un apartament în sectorul Râşcani din Chişinău, într-un bloc nou, construit de „Urbanconstruct TT”, una din cele mai importante companii de construcţii de pe piaţă, numele căreia apare şi în încheta procurorilor în care este vizat Veaceslav Potop.

Un apartament similar în acel bloc costă aproximativ 60 de mii de euro (1,2 milioane de lei). În 2018, soţii Boris şi Feodora Felişco au vândut un apartament de 50 m.p. în sectorul Botanica, proprietate pe care o deţineau din 1999.

Şeful AST a evitat să comenteze reţinerea subalternului

AST a fost creată de Guvern în decembrie 2017. Agenţia a preluat funcţiile de control de la trei organe de stat: Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecţia de Stat în Construcţii şi Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim.

De asemenea, AST a preluat funcţiile în domeniul siguranţei ocupaţionale de la Inspectoratul de Stat al Muncii, precum şi unele atribuţii de control şi supraveghere de stat în domeniile asigurării apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile de la Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI.

AST este autoritate administrativă subordonată Ministerului Economiei şi Infrastructurii şi este condusă de Ghenadie Sajin, fostul administrator al „Finpar Invest”, care aparţine familiei lui Vladimir Plahotniuc. Sajin este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat. ZdG a încercat să discute cu Ghenadie Sajin, director AST, despre circumstanţele reţinerii lui Veaceslav Potop. Iniţial, acesta ne-a spus că este ocupat, iar ulterior, nu a mai răspuns la telefon.