CNVV vs MAIA: Epurare de cadre sau ineficienţă managerială?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a desfăşurat recent un concurs de angajare a unui nou director al Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie. Directorul de până acum al Colegiului, Mihai Măciucă, consideră că acţiunile MAIA nu sunt conforme cu legislaţia în vigoare, suspectând că ar fi vorba de epurare de cadre pe criterii politice.

Mihai Măciucă este nedumerit de decizia MAIA de a anunţa concurs pentru funcţia pe care o deţine, de vreme ce dispune de un contract de muncă pe cinci ani, care expiră abia spre sfârşitul anului 2014. Totodată, de la venirea sa în fruntea întreprinderii, indicii economici ai acesteia atestă unele semne de ameliorare. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, susţine că Măciucă nu a fost angajat prin concurs şi că ar face transfer de practici manageriale vicioase de la Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileştii Mici”, pe care l-a condus anterior.

Concurs vs contract

Chiar dacă a fost angajat prin contract, Mihai Măciucă nu poate spune cu siguranţă dacă ar fi fost selectat prin concurs sau ba. El precizează că a avut mai multe întâlniri şi discuţii cu actuala conducere a ministerului căruia i se subordonează Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie.  A depus documentele în septembrie 2009 şi, spre sfârşitul aceluiaşi an, a semnat contractul de muncă pentru o perioadă de cinci ani. Vasile Bumacov este însă convins că această angajare s-a făcut fără concurs şi, în acest caz, legislaţia în vigoare îi permite selectarea unui nou director.
Ministrul îşi motivează decizia prin necesitatea de a respecta buchea legii, dar şi de a stopa anumite acţiuni ale managerului care, în opinia sa, duc la agravarea în continuare a situaţiei financiare a întreprinderii. În cei doi ani de când se află în fruntea Colegiului, Mihai Măciucă ar fi cauzat creşterea cu circa 9 mln de lei a datoriilor Colegiului faţă de bugetul de stat şi alţi creditori. Datoriile totale depăşesc suma de 33 mln de lei. Vasile Bumacov recunoaşte că în perioada în care Mihai Măciucă s-a aflat la conducerea Colegiului s-au înregistrat şi unele rezultate pozitive ce ţin de îmbunătăţirea indicilor economici ai întreprinderii. Cu toate acestea, oficialul consideră că nu este un merit demn de luat în seamă, deoarece se bazează pe înstrăinarea de mijloace fixe ale întreprinderii.

Interese sau raţionamente economice

Ministrul Agriculturii ne-a declarat că la baza deciziei de a angaja un nou director al Colegiului au stat nemulţumirile populaţiei din Stăuceni în legătură cu darea în arendă pe un termen îndelungat a circa 30 ha de teren agricol. Aceeaşi schemă ar fi aplicat-o Mihai Măciucă şi în perioada în care a deţinut funcţia de director al Combinatului de Vinuri “Mileştii Mici”, generând situaţii greu de elucidat până în prezent şi care pot duce la înstrăinarea terenurilor, a specificat Vasile Bumacov.

La rândul său, directorul se apără, spunând că, în calitatea sa de administrator, a înaintat propunerea de a da în arendă acele terenuri, dar decizia a fost luată de Consiliul de Administrare, constituit din reprezentanţi ai mai multor ministere. Ulterior, MAIA ar fi eliberat autorizaţie pentru darea în arendă a terenurilor respective. Mihai Măciucă precizează că terenurile reprezentau nişte plantaţii de viţă-de-vie sădite în 1956. Conform unor decizii luate încă în 2005 de administratorii precedenţi, acestea urmau a fi defrişate, lucru care nu se reuşise până acum doi ani şi făcea ca terenurile să rămână în afara circuitului agricol.

Mihai Măciucă afirmă că, de la venirea sa în funcţia de administrator, au fost defrişate 48 ha de livezi şi vii, aflate în afara circuitului agricol. Propunerea de a da în arendă o parte din terenuri a fost motivată prin necesitatea de a obţine surse financiare pentru depăşirea unui şir de probleme existente.

Interesul partidului sau al cetăţenilor

Candidatul selectat de MAIA pentru funcţia de director al Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie este Alexandru Covrig, care lucrează în prezent în calitate de tehnolog-vinificator la întreprinderea vinicolă din satul Săseni, raionul Călăraşi. Surse apropiate directorului de până acum al întreprinderii afirmă că acesta a absolvit Colegiul în 1997. Cu referire la experienţa managerială insuficientă a candidatului selectat de minister, Vasile Bumacov a declarat că “cel puţin, acesta nu s-a învăţat încă a face prostii”. Pe de altă parte, ministrul se întreabă retoric: “Ce trebuia să facem: să liniştim lumea sau să-l lăsăm în funcţie pe directorul de până acum?!”.

În context, se cere menţionat şi faptul că, recent, redacţia ZdG a fost vizitată de o persoană care, sub solicitarea anonimatului, ne-a prezentat mai multe informaţii ce ţin de subiectul prezentului articol. Vizitatorul şi-a argumentat decizia de a face dezvăluiri despre această situaţie prin faptul că lucrează de mai mulţi ani în cadrul Colegiului şi consideră că demiterea lui Mihai Măciucă ar fi o mare nedreptate în raport cu instituţia, dar şi cu statul, în special cetăţenii acestuia. Angajatul a numit un şir de persoane cu acoperire politică care anterior ar fi adus prejudicii colosale întreprinderii şi care ar fi interesate şi acum de această întorsătură de lucruri. În acelaşi timp, Mihai Măciucă ar fi unicul dintre actorii implicaţi în activitatea Colegiului care doreşte să contribuie dezinteresat la redresarea situaţiei economico-financiare a întreprinderii.

Mihai Măciucă spune că, atâta timp cât nu i-a fost prezentată nicio decizie privind demiterea sa, se consideră în exerciţiul funcţiunii. Ce-i drept, cum se întâmplă deseori în ţara noastră, acesta se află pe foaie de boală de aproape două  săptămâni. La momentul contactării de către ZdG (la 27 februarie), el preciza că îşi va continua tratamentul până pe 6 martie 2012.

Probarea calităţii de membru de partid

Mihai Măciucă este membru PD şi spune că ar fi aflat despre apartenenţa politică a susccesorului său de la angajaţii întreprinderii. Aceştia sunt convinşi că Alexandru Covrig este nu doar un simplu simpatizant, ci unul dintre membrii activi ai organizaţiei teritoriale Călăraşi a PLDM. La rândul său, ministrul agriculturii ne-a informat că Alexandru Covrig nu figurează pe listele membrilor PLDM. Înainte să ne dea un răspuns la această întrebare, Vasile Bumacov a solicitat colegilor săi de partid să verifice acest lucru.

La încercarea ZdG de a afla dacă Alexandru Covrig este membru PLDM, un reprezentant al partidului de la sediul central din capitală ne-a declarat că nimeni nu ne va oferi vreodată o astfel de informaţie. Nici încercările noastre de a contacta filiala Călăraşi a PLDM nu au dat rezultate, pe motiv că, până la ora prezentării materialului spre publicare, nu a răspuns nimeni la apelul telefonic.

Grigore Brînză

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

40 comentarii

 1. NOI

  Prin prezenta, colectivul Î.S. ,,Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău” îşi declară nedumerirea faţă de acţiunile înfăptuite de conducerea ministerului privind anunţarea concursului pentru suplinirea funcţiei de director.
  Noi, angajaţii întreprinderii, nu suntem deacord cu aceste acţiuni ce crează un disconfort în activitatea întreprinderii. Suntem şocaţi de erorile admise la un nivel administrativ atît de înalt, mai mult ca atît declarăm concursul pentru suplinirea funcţiei de director al Î.S. CNVVC, din 20.02.12 drept ilegal, întrucît actualul director nu este demis din funcţie.
  Ținem să vă aducem la cunoştiinţă că situaţia economică a Î.S. CNVVC are un vector pozitiv de dezvoltare începînd cu anul 2010. Actualul director, dnul M. Maciuca împreună cu colectivul a reuşit să stopeze declinul economic şi a pus bazele dezvoltării de mai departe a întreprinderii. Dumnealui din momentul numirii în funcţie a lansat o serie de proiecte ce ţin de modernizarea şi reorganizarea întreprinderii. Astăzi Î.S. CNVVC este dotată cu tehnică IT, locurile de muncă a anagajaţilor sunt utilate cu cele necesare pentru desfășurarea procesului de lucru, sistemul contabilităţii de pe suportul de hîrtie de adineauri s-a transformat în unul pe suport electronic. S-a demarat procesul de implimentare a standardelor de calitate şi siguranţă alimenatară, specialiştii întreprinderii sunt instruiţi în domeniul sistemului de management 20 de chei. Pe parcursul a 2 ani a fost procurată tehnică agricolă precum: tractor, semănătoare, cultivatoare, autobuse. Sunt achitate datoriile mai vechi, plătite cu regularitate contribuţiile la bugetul de Stat, venitul din vînzări este în creştere ajungînd la suma de 18 000 000 lei. Pînă în anul 2009 restanţele la salarii erau de 8-9 luni, astăzi achitările salariilor se întîrzie numai cu 2 luni.
  Paralel cu sectorul agricol şi fabrica de vin, se simte o dezvoltare a secţiei studii. Astfel, pentru această subdiviziune a Î.S. CNVVC au fost alocate sume impunătoare din autofinanţare pentru: procurarea literaturii de specialitate, tehnicii IT, mobilier pentru biroul şefului secţei „Horticultură”, reparaţia unor cabinete importante pentru procesul educaţional (cabinetul metodic, protecţie a muncii, birourile şefilor de secţii şi sefului lucrului educativ, muzeul de istorie), reparaţia capitală a acoperişului sălii festive, de sport şi galeriei, pavarea unei porţiuni a trotuarului din faţa blocului de studii, schimbarea ferestrelor în sala sportivă, procurarea mobilierului pentru unele auditorii etc. S-a reuşit de a implimenta parteneriate educaţionale cu instituţii de învăţămînt similare de peste hotare, care au impact deosebit asupra dezvoltării multilaterale a elevilor.

  Imaginea Î.S. CNVVC este în continuă creştere şi aceste rezultate au fost obţinute datorită echipei manageriale conduse de directorul Maciuca Mihail, căruia îi mulţumim. Ar fi păcat să fim aruncaţi cu cîţiva ani în urmă. Angajaţii Î.S. CNVVC sunt nesatisfăcuţi de schimbarea directorului peste fiecare 2 ani de activitate, dorim stabilitate.
  Noi colectivul întreprinderii declarăm susţinere în toate acțiunile directorului întreprinderii şi solicităm anularea deciziei de petrecere a concursului pentru suplinirea funcţii de director a ÎS CNVVC din 20.02.2012.

 2. Realitatea e alta!!!!!!!!

  Minciuni!!!
  De când a fost numit în funcție, noiembrie 2009 , fără concurs , dnul M. Maciuca a și început să instaureze o dictatură de temut. Timp de doi ani și ceva a condus această instituție singur, fără a lua în calcul ceilalți angajați, excepție făcând doar persoanele pe care le-a adus dânsul inventând funcții noi pentru ei și dându-le salarii foarte mari.
  Toți ceilalți angajați s-au pomenit dintr-o dată în postură de negri. S-au făcut o mulțime de lucruri murdare, dar, după cum vedem, toată lumea e de vină, doar Măciucă e ”curat ca lacrima ”. Să-i fie rușine și să știe că 98% din angajații acestei întreprinderi vor, sincer, să scape de așa director, care se consideră Dumnezeu, amenință lucătorii și care face doar ce vrea el.
  Secția de studii a suferit foarte mult… Blocul de studii a fost transformat în bloc administrativ și de studii.
  • În primul rând, am fost lipsiți de cancelarie. În orice instituție de învățământ cancelaria este locul ce unifică colectivul.
  • S-au constituit secții suplimentare( juridică, agronom – șef, manager calitate, director-adjunct comercial, contabil – șef, contabilitate, serviciul personal) și li s-au oferit cabinete din contul secției de studii, astfel administrația secției de studii a fost dispersată și trimisă care și încotro.
  • Acest personal consumă mijloace de întreținere de la secția de studii, finanțată de bujet.
  • Procesul educațional se desfășoară cu dificultate și din cauza altor nelegiuiri:
   Ordinele și hotărârile ce țin de secția de studii sunt elaborate la timp, dar semnate cu foarte mare întârziere. Consiliul de Administrație a secției de studii a fost constituit cu întârziere de 2 luni.
   Alte categorii de angajați ce n-au nici o tangență cu secția de studii sunt implicați în procesul educațional la nivel de coordonare și decidere, pe când persoanele responsabile de coordonare și decidere din administrația secției de studii sunt ignorate, alteori nu figurează nici în ordine.
   Diferite categorii de lucrători ai întreprinderii care vin în blocul de studii cu probleme la director, strigă, vorbesc ca la piață, umblă pe coridoare cu cușma în cap, fac gălăgie și deranjează procesul de desfășurarea a lecțiilor.

  • Directorul este la curent cu faptul că suntem pe ultimul loc în țară la asigurarea cu calculatoare (30 elevi la un calculator), căminul elevilor nu este conectat la internet, că elevii nu au nici un aparat de multiplicare și că în școala funcționează doar unul singur la secretariat, cu toate acestea nu se alocă bani pentru tehnica de calcul, dar se cumpără veselă scumpă pentru bancheturi: tacâmuri, farfurii, pahare, aparat de făcut cafea foarte scump pentru director, bomboane, cafea, biscuiți, apă plată. În cele două – trei ore, cât se află la servici, dnul Director trebuie să bea ceai sau cafea de două-trei ori. Din ce bani se fac aceste cumpărături permanente, dacă întreprinderea este falimentară? Chiar și unii apropiați de-ai dnului Maciuca beneficiază de aceste servicii. Intrând în antecamera Directorului ai senzația că ai nimerit la o cafenea – toți apropiații drectorului servesc cafeaua.
  • În schimb, în căminul elevilor nu funcționează sau funcționează parțial și sunt într-o stare deplorabilă tualetele elevilor – peste tot țevi sparte, pereți mucegăiți, băile nu funcționează cum ar trebui (unde să ajungă apa caldă dintr-un boiler la nivel decât pentru două-trei persoane, dar ceilalți 80 ?).
  • Un Director trerbuie să asigure condiții de lucru, liniște și confort, comportament corect față de toți angajații pentru buna desfășurare a procesului educațional, nu să încurce cu orice preț și chiar să amenințe public angajații.

 3. Nu conteaza

  De cind a venit M. Maciuca, am ramas fara paminturi, am devenit populari in reportajele posturilor TV.Am ramas fara locuri de munca (impunindu-ne sa scriem cereri de eliberare din cont propriu) ca si-a adus echipa sa. Nu avem nevoie de asa conducator!!!

 4. Adevărul

  Pînă la editarea articolului autorul acetuia trebuia să ţină cont de părerile tuturora colectivelor de muncă di ngospodărie dar nu de cea anonimă.Este clar cine este anonimul pentru Măciucă deoare ce 90% din colectivul gospodărieii CNVV nu sunt deacord nici cu părerea anonimului nici cu scrisoare a aşa numitului “colectiv de muncă” în susţinerealui Măciucă de oarece afost scris de apropiaţii ultimului, tot aceştea cerşeau cu ameninţări semnături în colectivele de muncă.
  Înscrisoarea aşa numitului “colectiv de muncă” nu se scrie,că Măciucă a fost numit în fincţie în anul 2009 ilegal înafara concursului de ministrul MAIA de atunci Cosarciuc,nu se scrie nici despre “activitatea” acestuia încalitate de admenistrator, însă colectivele de muncă al gospodărieii CNVV au simţit pe pelea personală “grija” directorului.
  La bun ănceput Măciucăa avut “grijă” de zeci de specialişti de diferite ranguri cu experienţă bogată impuşi forţat să scrie cerere de eliberare spunînd că face optimizare iar în loc şi-a adus rude , cumătri facilităndui cu salarii de 4000-6000 lei s-a înconjurat cu un grup de “pecialişi” cu studii de finisate cu care intenţionat distrug gospodăria. Întredevăr Măciucă a făcut un lucru enorm în îmbogăţirea firmei personale pe care o conduce în timp ce este administrator al CNVV. Fără de ruşine a văndut tot utilajul a făbricii de vin, vin maturizat un preţ de 4,5lei pe care l-a scos cu cisternele întimpul nocturn. În perioada”guvernării” lu Măciucă n-a fost plantat nici un copac şi nici o tufă de vie, în livezi şi vii era pîrloagă deoarece “marii menengeri” nu aveau combustibil înschimb “camarazii” lui Măciucă ridicau salariile împreună la timp o sumă cît toate colectivele de muncă al gospodărieii CNVV. Multe a “făcut” Măciucă însă ultima afost culmea Aflînd că la funcşia de administrator al CNVV prin concurs va fi numită altă persoană a petrecut o şedinţă cu conducătorii de subdiviziuni şi i-a ameninţat cu răfuială în caz cînd v-a reveni.
  Laş-ă întreba pe ministrul sănătăţii cum poate administrator poate fi pe buletin în fiecare lună şi tot odată să activeze.
  Întrebări sunt multe, de spus avem mult, păcat, că nu suntem auziţi.
  Măciucă anonimul şi “colectivul de muncă”
  RUŞINE

 5. pentru "NOI"

  Schimbarea conducerii a mai fost si prostii sau mai bucurat!!!!! azi le-a venit si rindul lor sa plinga cum au plins alti angajati de batjocora dictatorului Maciuca şi echipa lui!!!

 6. Bulă

  Baaaaaaaiiiii!
  Ceva de genere citeam aici la un articol d-e spitalul de psihiatrie din Costiujeni.Solutia e una:UNIȚI-VĂ.

 7. pentru noi

  Adică majoritatea cei ce muncesc pe cîmp sub arşiţă şi ger sunt proşti iar ceicare se ocupă cu “menengment” sunt “eroi”? Ce ar face ultimii fără “proştii”?

 8. satean

  ce mai vorba, Doamne fereste ce mai sunteti de obijduiti aceasta sectie de studii au furat putin, altceva sectia studii nu mai stie a scrie evident ca acestea au si scris, mai bine scriti cite ati furat …….ce nu mai sunt bagaje de cuvinte , mai bine scriti realitatea, da nu inventia voastra.Nerusinatilor ce suntetii!!! uitati-va la ce ati ajuns,ca copii istea nu pot scri, si a citi dar cind merge vorba de bani nu va dati intr-o parte…….totul va isi la iveala…… va asigur ca de azi o sa plingeti oricum da inca si in hohote!!!!!!!!!!!!!1

 9. sateann

  Da,am asa o parere ca sectia studii nu au furat destul, mai bine ascultati inca odata ce se spune la jurnal Tv de catre o doamna blonda ,si va convingeti de o suta de ori, mii mila mie de asa oameni ,nici nu am cuvinte ca sa zic.Credca trebuia sa ia masuri groaznice cu voi, ca cind sa pronuntati numele Directorului sa va trasneasca fulgerul in cap….. iaka asta ar fi mai bine. Sunt niste vb aruncate in vind, si nu sunte-ti de nimik …

 10. Adevar Pur

  Realitatea pură constă în faprul că majoritatea din ANGAJAŢII întreprinderii care acum susţin venirea noii conduceri ai colegiului au doar un scop DISTRUGEREA ÎNTREPRINDERII cu scopul de a se agonisi cu nişte LOTURI DE PĂMÎNT care ştie toată lumea cît valorează la moment (MILIOANE DE LEI). Plus la toate demiterea Dlui Maciuca M. este cerută de către Organizaţia Teritorială a PLDM, din care fac parte multe persoane care care doresc distrugerea întreprindrii şi PRIHVATIZAREA bunurilor acesteia.
  Plus la toate este bizară cauza demiterii dlui Maciuca M. invocată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: CICĂ NU A FOST ALES PRIN CONCURS – dar nu activitatea economica a întreprinderii.

  “SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE” – Niccolo Machiavelli

 11. locatar al comunei Stauceni!!!

  Referitor la spitalul de psihiatrie: cineva nu poate iesi de pe foaie de boală mai bine de 2 saptamiini…… dar UNITI-VA au dorit angajatii mereu sa fie apreciati la fel ca cei din echipa lui. Acum unire nu cred ca mai poate fi. cimadanu si hulubii…. pentru cei ce au lins cararea la director.

 12. dincolo de adevar

  chiar e foarte corect, oamenii din Stauceni, nu au de lucru, angajatii CNVV sunt impusi sa scrie cerere de eliberare “de buna voie”, pentru ca sa fie angajati acolo niste cine stie cine, fara scoală la cap, de prin Ialoveni? RUSINE, dar si populatiei stauceniene care a rabdat 2 ani dictatorul si hotul!

 13. Devărul

  E bine ştiut, că pe lîngă cei care au fost aduşi de Măciucă mai sunt şi cîţiva şi din Stăuceni care îi ţin hangul ultimului şi au uitat de săteni deoarece(s-au lipit de stăpîn şi au primit cîte un os dulce) adică au primit funcţii călduţe cu salarii diecente iar cei ce cu adevărat aduc aportul la creşterea economică a gospodăriei se limitează cu salariile minime, vorba veche ( cămaşa mea e mai aproape de pelea mea).Mai mult ca atît careva din aceştea au funcţii, au salarii numai că n-au nici obiect şi nici subalterni şi nici obligaţiuni de serviciu. Acum aceştea ş-au adus aminte şi de aceia că administratolrul nou e dun PLDM dar au uitat să spună că Măciucă a fost şi la PCRM iar acum e la PD, şi dacă acesta cu adevărat merită să fie director de ce nu a participat la concurs şi pe timpul lui Cosarciuc dar şi acum? Probabil nu a meritat nici atunci şi nici acum.
  Şi la urma urmii dece cuiva i se permite să se îmbogăţească pe seama gospodărieii şi s-o ducă aciasta în faliment iar oamenii ce au muncit toattă veaţa nu pot să primească legal pămînt în baza privatizării. Dacă consideraţi că Măciucă e un menenger bun, apoi din ce cauză a fost alungat de la Mileştii Mici? Răspunsul este bine ştiut.

 14. Valentina Cușnir

  Eu nu cunosc situația creată în colectiv și nu pot da dreptate unei sau altei părți dar motivul invocat de MAIA nu este în concordanță cu Legea nr.158 din 04.07.2008 cu privire la funcția publică…și a Regulamentului cu privire la ocuparea funcției publice: art.28 din Lege prevede ocuparea funcției vacante prin Promovare, Transfer sau Concurs.Concursul se organizează, de regulă, după aplicarea modalităților de ocupare a funcției publice vacante prin Promovare sau Transfer. Așa că legal a fost încheiat Contractul de muncă cu dl. Măciucă fără concurs și nu poate fi declarat ilegal.
  Nu vreau să dau dreptate decît Legii !
  De ce nu verifică nimeni ce se face în Aparatul Parlamentului, unde am depus cereri și le-am repetat de 4 ori de a fi angajată, începînd cu 30.06.2009 !!! Dnii Mihai Ghimpu și Marian Lupu și-au angajat toți împărțitorii de fluturașe la alegeri și papă sume frumoase din Bugetul de Stat. Mie îmi spun că au fost promovați sau transferați și de aproape 3 ani nu au organizat niciun concurs! De ce nu-i dau afară și să organizeze concurs? Asta mă frămîntă că violează Legea cum le convine și angajează după placul șefului de partid.

 15. satean

  Cu cel mai mare respect fata de dna Cusnir, vedeti d-stra ca si dl Maciuca a fost angajat si sustinut dupa placul PD. Sa nu incurcam lucrurile ca in teritoriu culorile politice pina la urma trebuie sa conlucreze, dar acesta conducea CNVVC de unul singur, si aveau acces la el doar dupa criteriul politic. Numiti in functii, daca nu din echipa sa, atunci dupa criteriul politic. Toti au familii si toti vin la servici nu de dragul lui, dar ca sa aduca o bucata de piine acasa la copii. Azi e la moda sa invinuiesti culoarea politica, dar atunci cind esti un dicta-tor in loc de director, ce culoare ai? Să fie de învăţătura pentru toţi conducătorii, că angajaţii tăi nu pot tolera la infinit…..Dealtfel dna Cusnir, trebuie toti sa mergem periodic in Itaia

 16. jurist

  Saraca de Cusnir,
  articolul e despre altceva,dar tu nu pierzi ocazia sa-ti insiri matrapazlacurile tale de fiecare data.
  Servici la parlament? Dar la sapa nu-ti sta bine,nu de acolo ai venit si te-ai facut mare oraseanca? Cine te crezi ca esti?
  Si nu mai arata cu degetul,ca ai papat si tu de haleava de te-ai ghiftuit in lux prin hotelul parlamentului fara niciun drept pe banii saracilor.Doar de atata va rupeti parul de peste tot sa nimeriti acolo:pt lux,trandavie si ciordeala la greu. Altfel cum se explica ca Republica Burundi din Africa e mai dezvoltata ca Moldova?

 17. din sat

  De când și-a pierdut ciolanul,Cușnir nu încape de Ghimpu și familia lui.Dar face icoană din Filat peste tot.
  Cordineanu va fi judecat când Filat va da undă verde,adică niciodată.Numai așa pupincuriștii vor învăța că interesul național contează,nu fotoliile călduțe și bănoase din Parlament.

 18. Valentina Cușnir

  Nejuristului. Stai ca jucica și tot aștepți cu gura căscată. Am accentuat că nu cunosc situația la CNVV, am scris ce spune Legea și EA este pentru toți ! Comentează la articol și nu lătra ca un netot și analiza ce scriu alții. Oare Bumacov nu este de la PLDM(Filat)? Dar pe mine nu mă interesează culoarea, ci respectarea legii. Tocmai de asta și trăim ca în Africa. Eu nu am venit de la sapă, am venit de la Țară, unde se naște Veșnicia. Am studii și am învățat foarte bine. Sunt autorul mai multor cognacuri și vinuri, care au făcut cunoscută Republica Moldova departe peste hotare. Corduneanu va răspunde pentru tot ce a făcut. Nu aici, atunci în Ceruri.Acolo sunt toți egali. Și Ghimpu trebuie să răspundă pentru că i-a ascuns pe cei care au furat bunurile din Parlament ! Nimeni nu i-a dat de zestre Aparatul Parlamentului ca să-și aducă partidul la treucă ! Ai grijă de tine că nu văd nimic omenesc în tine ! Tu ești un ghiftuit de prostie ! Huideo, Potaie !

 19. Mrs. XXX

  Mdaaa… ca in orice forum, participantii incep a se ponegri intre ei si se abat mult prea departe de subiect. Mai bine am privi cu ochi reali la ceea ce se intimpla si am incerca sa intelegem ce-si doreste majoriatatea angajatilor…pentru aceasta ar fi bine de facut o interogare intimplatoare a diferitor angajati ai intreprinderii, dar cred ca si asa e evident… o noua conducere, ce ar crea o atmosfera adecvata de lucru si egalitate tuturor. Dar ceea ce e mai greu de facut acum – restabilirea si reabilitarea acelor persoane, care si-au petrecut toata viata activind in cadrul organizatiei, cu o colosala experienta de munca, dar care au fost “benevol nevoite” sa se concedieze!!! Sa speram ca adevarul totusi va iesi la suprafata…

 20. fost coleg

  Stimabila doamna Cusnir,asta pentru protocol fiindka realitatea e alta.Eu am pledat pentru testul psihologic de catre pretendentii la presedintie.Pledez si pentru alesii din Parlament pentru ka e multa mizerie si degradare.Sint impotriva alegerilor pe partide dupa cum bine stiti.Pledez pentru alegerea persoanei anume.Este inadmisibil ka potaile conform dvs cum ar fi alegatori si platitori sa fie tratati in hal fara de hal.Pentru netrebnicia unora platesc cu totul altii si nu e corect asa.Ati avut experienta sa fiti aleasa fara partid si a fost un mare esec.Platitorul vede si alege si a avut o pricina sa nu calce pe grebla a doua oara.Imi pare rau,dar vi s-a intors huiduiala si asta v-a afectat rau de tot.Dar numai asa se alege griul de neghina.E valabil pentru toti sa iasa de dupa paravanul partidului.Nu vi se refera n-aveti un partid nu vrea sa riste nimeni.De ce invinuiti treuca {ce expresie mai e si asta si multe altele} au mancat multi dar o umplu potaile si ele simt cine le vrea bine.Aparatul P nu e de zestre cum nici locul de deputat.Sa speram in mai bine fara rautate si tiganie.Toate bune.

 21. Valentina Cușnir

  mulțumesc fostului coleg ! Am accentuat de la început că nu cunosc situația și nu încerc să dau dreptate unei sau altei părți. Nu analizează unii ce scrii, ci doar cine scrie. Nu am acceptat niciodată ca alegătorii să fie tratați prost sau etichetați. Am respectat dreptul lor la alegere. Niciun candidat independent în RM nu a ajuns să fie deputat și vreau să înțelegeți că nu am candidat cu scopul de a ajunge deputat. Am folosit posibilitatea de a spune Cetățenilor mai multe adevăruri. Faptul, că eu nu voi ajunge deputat,era evident. Dar mai evident este faptul că ppcd nu a mai trecut în Parlament în lipsa mea în partid. Am avut multiple invitații de a adera la un partid sau altul. Am dat refuz. Eu nu m-am adresat la careva partid nici măcar verbal pentru aderare. Catalogarea cu riscul nu are suport. Abea recent, la aproape 6 ani, la multiple invitații din partea membrilor, nu a șefului, am aderat la un partid. Nu am avut nici în 2005 să ajung deputat. Nu am știut a cîta sunt în listă pînă nu a fost publicată lista în ziarul Flux. Vedeți rezultatele la diferite alegeri pentru ppcd în raionul Călărași și veți vedea pentru ce am fost inclusă în listă. Am fost și rămîn pe poziia ca să fie respectată legea de către toți, inclusiv față de cei angajați în Aparatul Parlamentului… Indiferent la cine se referă. Legea îmi garanta un loc de muncă după ce am fost deputat și trebuie respectată ! Nu vorbesc cu răutate. Doar că acest jurist sare îndată ce scriu un comentariu. Toate bune.

 22. NOI

  Vorbiti, voi astea care sunteti impotriva dlui M.Maciuca.va bucurati, dar cred ca nu pe mult timp, va bucurati ca ati acaparat puterea si umblati de parca zburati. Mai bine dati-va seama ca noul director nu are ideie de management.va duce Colegiul la sapa de lemn.Sa va fie rusine.v-ati unit sa furati si sa ruinati Colegiul, sa stagnati tot ce a pornit dl Maciuca sa faca.Asta e daca plutiti sa va pare nu stiu ce.

 23. noi

  iaca nu stiam ca vajnicii deputati dupa atata munca asidua,adica trandavie platita cu ochi de om de catre noi,l/e/g/e/a le asigura loc de munca nu la maturat,dar tot in parlament,tot la treuca,vorba lu’ exemplu de lipsa de bun simt cusnir.
  cine face legea asta? nu trantorii de deputati ptr ei? dar ptr noi ce legi fac? noi ca le punem in treuca,nu putem si noi lucra in parlament? sa ne plimbam si noi pe culoarele parlamentului cu un caiet in mana si cu ochelarii pe varful nasului,asta chipurile e un indiciu de inteligenta a nesimtitilor badarani.sau noi suntem buni numai de umplut treuca dupa ce spalam fundul babelor in europa si nimicurile acestea nu se dezlipesc de treuca nici morti.
  ‘huideo,potailor’!

 24. pentru NOI

  cu parere de rău, Colegiul e deja la sapă de lemn adus de Mister MM, cum se explica faptul ca cisternele de enox au fost vindute, cum se explica faptul ca vinul a fost furat pe timp de noapte scos de pe teritoriul fabricii, cum se explică faptul ca unii au salariu de 5000 lei pentru ca nu face nimic, doar umbla pe coridoare si fluiera, se mai numeste posta electronica vie, aldi mister Bob…. M., dar altii care muncesc cu adevarat au salarii de nici una mie, dar cum explicati ca lumea nu are salariul din septembrie, cum explicati ca cei ce muncesc la cimp nu au salariile la timp??????CUM ori asta la voi se chiama lucru bun inceput de Maciuca? Nu ne trebuie meneger ca stie menegmentul furatului, avem nevoie odată de un gospodar!!!

 25. Valentina Cușnir

  pentru Wăi(noi). Ce am eu cu CNVV din Stăuceni?mai ai să mă pupi prin locurile care le spală femeile noastre prin Italia?
  Am scris că vreau să muncesc neapărat în Parlament, neghiobule? caută-ți de treabă că o să-ți cadă nu numai limba de atîta lătrat.

 26. Bx92

  Am scris un com/iu subliniind ca unde/i V.Cusnir acolo e tolcioc,balci.A fost cenzurat.De ce? Doar nu era la nivelul limbajului de cocina al lui V.Cusnir pe care l/ati postat in 3.3.2012.Printre altele si diplomatic,o spune clar si ‘colegu’ p cei sanatosi:personajul in cauza e mizerie si degradare.Sa inteleg ca va ingrijoreaza reactia mahalagioaicei Cusnir de faceti scut in jurul ei? Nu e un forumist ca ceilalti? N/ar trebui sa fie si un model de comportament p ceilalti,dat ca a fost platita 4 ani de catre contribuabili,acum ii mai platim si pensie frumusica? Si acum tot contribuabilii sunt cenzurati.Nu sunteti culmea?
  Un moderator trebuie sa fie obiectiv si impartial cu toti,si cu perlele de ‘civilizatie’ ale lui V.Cusnir.Sau o luati la misto,sa mai mai vada lumea ca e o rusine s/o ai in preajma?
  Am spus,minte referitor la partide.Nu te trezesti dimineata deputat de pe ‘lista’.Cotizezi din gros intai,de aia is unii si aceiasi mereu,au bani.Un partid rezista daca are bani.A cotizat si V.Cusnir cu tona.Niste trenuri cu alcool disparut,banii la fel.Dosar penal clasat de Rosca si locul asigurat la troaca.Doar nu traim in tundra si la fabrica din Tuzara mai erau si alti lucratori.
  Sau nu s-a tinut de Ghimpu? Dar de Filat? Ca apoi sa se bage independent cu cateva zeci de voturi rezultat? Voi ne credeti prosti? Vreti sa ascundeti ceea ce stiu toti si nu numai.
  Narcisismul e boala mintala si trece apoi in schizofrenie.Altceva decat lauda de sine,violenta verbala,rufe spalate in public la V.Cusnir nu citesti si n/auzi.Cum ar fi proaspat,n/a isbutit ppcd pentru ca nu l/a sustinut marele mahar.Din 1989/2005 ppcd a izbutit fara laudaroasa asta,ppcd si/a taiat creanga inhaitandu/se cu Voronin.
  Era un ideal aprilie 2009.Nu te duci acolo sa te dai in figuri si sa provoci cam cat ar suporta armata lui Voronin.Acum cel putin are dreptul la un proces.Si iar contribuabilii batuti n/au nici acest drept,mai mult,sunt persecutati si azi.
  Iar voi va gudurati si va ingrijorati sa nu cumva sa li se strice vreun ou lichelelor,pe care nu le auzim nici cu o atitudine vizavi de ocupatia rusa,nici de unire,nici de o schimbare eficienta,ceea ce inseamna ca le aranjeaza situatia teribila la care au contribuit,p ca s-au capatuit cu ce le trebuie pe nedrept si restul care mananca o data pe zi,sa/i ia dracul,dar sa le plateasca luxul.Au numai drepturi mancaii de moaca gen marele mahar,iar obligatiile apartin prostimii.
  Nu va rusinati a nu posta si de data asta,chiar va cred si m/as simti incomod sa va faca apoi zile negre un nimic gaunos.Mai sunt site/uri independente si libere.
  Mulțam.

 27. delia

  imi pare foarta rau de situatia creata.si nu inteleg de ce unii nu vad lucrurile frumoase facute de catre |Mihai Maciuca ….mu trebuie sa fim ipocriti si trebuie sa stim sa recunoastem

 28. Valentina Cușnir

  dacă s-ar aduce comentarii la tema abordată, ar fi discutat într-adevăr despre situația în viticultură și vinificație, unde am ajuns din cauza”vinificatorului moldovan” vladimir voronin, cu ajutorul zinicăi greceanaia și vasilică tarlev. Nu este deloc vina lui Mihai Măciucă și, cu atît mai mult, a mea. Dacă aș fi făcut eu cea ce declară una și aceeași persoană cu trei nume diferite, nu mai știa nimeni de mine astăzi. Am stat în poarta fabricii 17 zile și nu am permis să plece o mașină cu 10 tone de etichete pentru vin și cognac…Nu am avut dosar penal nici pomină. aici trebuie să răspunde cel de tot aruncă foc pe nări pentru a mă denigra. Pînă aici! Vei merge în judecată, domnule, și vom vedea ce vei cînta acolo!

 29. Petrea-Gheorghe-Pavel

  Valentina Cușnir a scris (3 March 2012)
  ”…Pe mine nu mă interesează culoarea, ci respectarea legii. Tocmai de asta și trăim ca în Africa.”

  Ei, draga. Raspunsul este unicul:
  Asa zisa ”R.Moldova” traieste rau pentru ca acum 20 de ani n-a facut Unirea cu Romania. Si vom fi cei mai saraci inca 20 de ani, daca nu vom face Unirea!

  Crede cineva (mai intai credea Snegur) ca poate face tara dintr-un rahat rapciugos.
  Sa fim seriosi!
  Politicienii de sus ne tot tin in zona ”independentei”, caci altfel si-ar pierde bucatica de paine. Dar ce are poporul cu aceasta?
  Poporul vrea sa traiasca mai bine. AZI!
  Dar ca sa traim mai bine, trebuie sa ne unim cu Romania AZI!
  Acolo – pensiile si salariile sunt mult mai mari, in timp ce preturile sunt aceleasi, iar uneori si mai mici.

  Economia romaneasca e mult mai dezvoltata, drumurile sunt mai bune, asezamintele sociale mai civilizate etc.
  Important: fiind in UE, romanii din Italia-Spania-Portugalia platesc impozite la ei acasa, pe cand impozitele oamenilor nostri care lucreaza acolo – se opresc la Prut! Dar acolo-s sute de milioane euro pe an!

  Iata de ce traim ca in Africa, dna Cusnir, pentru ca ne dam pacaliti cu ”independenta”.

  Acuma spune – cand erai in parlament – cate pledorii pentru UNIRE ai facut?

  De acord cu tine doar cand spui ”Nimeni nu i-a dat de zestre Aparatul Parlamentului ca să-și aducă partidul la treucă”

  Ai dreptate.
  ”Independenta R.M.” este o tereuca a politicienilor, inclusiv a lui Ghimpu.
  L-ai auzit de multe ori sa pledeze pentru Unire cu Romania?
  (In timp ce rusofonii striga la toate colturile de unirea lor cu Rusia-Kazakstan-Belorus!!!)

  Dar e simplu de tot – ne unim AZI cu Romania si tot AZI ajungem in UE!
  Rusofonii stiu de asta, ne pacalesc cu ”statalitatea”, dar tot acolo ei se pregatesc de unirea cu Rusia…

  Unirea noastra cu Romania este salvatrea, frati basarabeni!

  In rest sunt povesti de adormit copii!!!

 30. Sătean scrie

  Pentru toţi susţinătorii lui Maciuca.
  A venit vremea să Vă strîngeţi catrafuţele şi să plecaţi cu tot cu el. În perioada aflării lui Maciuca la cîrmuirea CNVVC au fost defrişate peste 100 ha. de vii şi în jurul a 100 ha livezi. Se întreabă cîte hectare de vii şi livezi a plantat dl. Maciuca? Înainte de a difrişa viile şi livezile mai întîă trebuie de plantat apoi de difrişat. A fost defrişată via apoi dat terenul în arendă pe un termen de 30 ani. Cel mai bun teren. Se întreabă, acest lucrul este normal. Au fost vîndute aproape toate cisternele de enox cu bănuţi. Şi unde credeţi că au niumerit ele după vînzare? Probabil prin beciurile întreprinderii particulare pe care le administrează. Nimeni nu ş-ia pus întrebarea e compatibilă funcţia ocupată de dl. Maciuca la CNVVC şi cu administrarea firmelor particulere. Despre care lucruri bune se referă dl. DOLIA, că s-a vîndut floarea soarelui care încă nu a fost semănată s-au cireşele care copacii încă nu au înflorit? s-au că ş-ia pus salariul peste 15 000 lei lunar? Acestea sunt lucruri bune? De ce fostul director dl. Sîrbu a fost mulţumit cu o liafă lunară de 7 000 lei, dar Maciuca tocmai 15 000 lei, s-au situaţia în CNVVC a devenit mai bună în această perioadă? Întrebaţi muncitorii de rînd pentru care lună li sa plătit salariul şi întrebaţii pe ei di anturajul lui Maciuca pentru care perioadă şi cîte cîţi bani au primit şi îţi vedea diferenţa, dar să nu ascultaţi vorbe goale de la nişte lingăi. De ce pe toţi şefii aşa zisului Departament de pază, îi aduce Maciuca tocmai de la Ialoveni, ce puţine cadre sunt poe loc în Stăuceni, s-au să nu le încurce a face diferite manipulaţii. De ce niume nu verifică cît li se plăteşte leafa aşa zişelor Lefi al Departamentului Pază, căţi bani li se plăteşte pentru combustibil de pleacă şi vine zilnic la serviciu cu transportul personal de tip Mercedes, s-au acest şef lucrează de ochi frumoşi a lui Maciuca. Acesta este adevărul. În ultimul rînd se întreabă da de ce Maciuca nu a participat şi el la concurs ca toţi doritorii. Concursul a fost anunţat oficial şi nu a fost ascuns nimica.

 31. NOI

  pentru satean: dl M.Maciuca nu a avut un salariu de 15000 lei, avea mult mai putin. Mai intii verificati, nu induceti in eroare lumea.

 32. vervit

  Da, am citit comentariile si nu m-am mirat de loc… neghiobia moldovenilor. Adica toti acesti ani in care sau facut datorii ati fost muti si prosti, iar acum in 2 ani vrezi rezultate de la Maciuca. Dar voi insiva ce ati facut pentru intreprindere… vreti salarii, salarii … munciti pentru a le primi..
  Ar fi bine sa va informati cum a primit Combinatul de la Milestii Mici Maciuca in 2000 si cum la lasat in 2009 / o floare , o mindrie a RM… cei care il invinuiti sunteti pur si simplu niste blegi…

 33. pentru cusnir

  hai lasati jelea cei cu salariile cu 5 cifre si 00 bani. Normal ca va deranjeaza unele lucruri ce tin de schimbarea conducerii si e clar pentru toti asa ca nu va mai…..atit. Referitor la salariu nu e dus nimeni in eroare ba e gresit 15 dar e 17 000, asa ca documentati-va ca nici voi pina la urma nu stiti cit salariu are seful vostru a unei fabrici furate si gata sa cada de ripa. Iar la Milestii Mici ştie lumea cum sa ridicat acolo toate:Tarlev-cumnatelu – prim -ministru şi impreuna cu Voronin au ridicat si tot Voronin l-a scos intr-o zi de bun ce era. De ce aici nu şi-a aratat competentele manageriale, fara banii guvernului???? A???? RUSINICA!!!

 34. Petrea-Gheorghe-Pavel

  Tarlev nu este cumnatul lui Maciuca. Daca dati ceva pe sait, fiti onesti si nu spuneti asemenea minciuni.

  Voronin n-a investit nimic in Milestii-Mici. Dimpotriva, cand a dorit sa “investeasca” pentru o noua sala de bancheturi (cea veche cica este mirositoare deja) – Maciuca n-a dorit sa ia aceste “investitii”, deoarece pareau un fel de spalare de bani ai comunistilor.

  Iata de ce Voronin l-a dat afara – ca Maciuca n-a dorit sa joce dupa dudka lui Voronin, care (o firma de a sa) facuse un deviz de cheltuieli in care un bec, bunaoara ajungea sa coste la o mie de lei. O usa costa jumatate de milion s.a.m.d

  Nu barfiti inzadar, ca Maciuca era sa va scoata si pe voi din rahat, dar…
  A, ca v-a fugarit pe vreo cativa care parazitati acolo?
  Oricum, nu cred ca si urmatorul director va va intoarce inapoi…

 35. nentru "P-G-P"

  A fugarit pe vreo cativa care munceau acolo si stiau multe ceia ce nu l-a aranjat pe MM. El a lucrat si mereu a consultat cu prostii care si i-a lasat de lucru, dar a mai adus vre-o doi ce umbla zile intregi cu miinile in buzunar si casca la motani de nu prind sobolani, se cred mari destepti cu carte neterminata, dar nu stiu a scrie o cerere elementara. “Spune cine te reprezinta ca sa-ti spun cine esti” a spus marele filosof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *