Români la negru în Rusia

Simion Pisari, tatăl lui Vadim Pisari, după ce şi-a înmormântat fiul omorât în ianuarie de un pacificator rus, a aşteptat luni în şir să i se facă dreptate lui Vadim măcar după moarte. A aşteptat să afle că actul de a trage dintr-un Kalaşnikov într-un băiat de 18 ani, neînarmat, are o calificare juridică şi că vinovatul sau vinovaţii sunt pedepsiţi. După mai multe luni în care au udat cu lacrimi zilnic mormântul fiului, cei doi părinţi neconsolaţi au aflat un singur lucru: ancheta e suspendată, pentru că soldatul rus a fost transferat de către autorităţile ruse la Breansk, în Rusia, unde anchetatorii moldoveni nu au acces.

Simion Pisari şi-a luat actele, şi-a luat rămas bun de la crucea lui Vadim de pe podul de la Vadul lui Vodă şi a plecat şi el în Rusia. Nu în căutarea dreptăţii, nici în căutarea justiţiei. Simion Pisari a plecat la muncă grea, căci altfel nu poate supravieţui. Tot în Rusia a muncit şi fiul lui, până a fi împuşcat de un pacificator rus. Tot acolo muncesc şi alţi consăteni de-ai familiei Pisari.

Reportajul colegei noastre realizat acum câteva luni la Cârnăţeni, Căuşeni, în familiile eroilor R. Moldova, ne-a desenat acelaşi tablou. Grigore Vârtosu a murit în războiul ruso-moldovenesc din 1992, lăsând în urmă soţia îndurerată cu 4 copii, unul mai mic decât altul. Anii care au urmat pentru cele 5 suflete din neamul Vârtoşilor au însemnat nu doar durerea orfăniei. Lidia Vârtosu suporta foame la propriu, alături de cei 4 copii, fără nicio şansă să supravieţuiască economic. Ba da, a avut o şansă să scape de şomaj, una singură – să plece la muncă în Rusia. Nu i-a fost uşor să treacă această barieră psihologică. Rând pe rând, au plecat la muncă la Moscova şi copiii ei. Unii dintre fiii eroului s-au căsătorit acolo. Vorbesc ruseşte. Şi copiii lor, nepoţii lui Grigore Vârtosu de la Cârnăţeni, s-au născut în Rusia, vorbesc ruseşte şi respectă statul în care s-au născut. Viaţa lor, de fii ai unui erou răpus de armele Federaţiei Ruse, putea fi salvată economic doar la Moscova.

În Moldova, fiii eroilor nu au cum câştiga o bucată de pâine. Uşa salvării lor de foame e larg deschisă spre Est. Chiar dacă muncesc în condiţii inumane, pe schele nesecurizate, chiar dacă trăiesc în barăci comparabile cu cele în care au stat buneii lor în Gulaguri ruseşti, moldovenii ajunşi la Moscova pentru un loc de muncă sunt mulţumiţi – ei primesc salarii pe care nu le pot primi acasă pentru aceeaşi muncă. Şi Moldova e împăcată, căci o mare parte din remitenţele supravieţuirii vin de la moldovenii care muncesc în Rusia.

Zilele trecute am văzut prin diverse ştiri că la Moscova au votat câteva zeci de români pentru referendumul organizat la Bucureşti. Am avut senzaţia că erau moldoveni cu paşapoarte româneşti. Dacă o fi aşa, de ce nu au ajuns ei să muncească în România, în Europa sau chiar acasă?

Drumul R. Moldova spre Europa parcurge acum un sector mai mătăsos, după luna prelungă de miere, dar cât mai e până fiii eroilor din Moldova nu vor construi în genunchi doar Moscova, ci şi propria fericire acasă?

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Frontul Re-Unirii

  Balti, duminica, 5 august 2012, Marsul pasnic al Re-Unirii cu România:
  CRONICA TEROAREI RUSO-COMUNISTE
  CONTRA MOLDOVENILOR: – / 3 /
  ——————————————————————————–—————–
  1.
  VIDEO www youtube com
  Curaj.TV –
  Partide şi ONG-uri extremiste au aruncat cu pietre, ouă şi roşii în unionişti
  www youtube com

  un mesaj preluat de la un patriot din Georgia::
  —————————————————————————
  Top Comments
  ——————————-
  უფალო იესუ ქრისტე, ძეო ღმრთისაო, შემიწყალე მე ცოდვილ
  Moldova is Romania,
  Sakartvelos is with you.
  LONG LIVE ROMANIA AND GEORGIA !!!
  this looks serious.
  FUCK RUSSIA. DOWN WITH COMUNISTS.
  Georgia will recognise your UNITY.
  THANK YOU FOR SHARING THIS VID
  ZenitOnix 3 hours ago 4
  ——————————————————————————
  2.
  www arena md
  Indignaţi că poliţiştii nu au asigurat ordinea publică pe traseul care urma să se desfăşoare Marşului Unirii, membrii Mişcării Acţiunea 2012 au venit după manifestaţia din Bălţi în Chişinău unde au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne. Ei au scandat ,,Ruşine” şi au solicitat instituţiei să tragă la răspundere persoanele care au aruncat în unionişti cu pietre, roşii, crengi şi ouă.

  În timpul manifestaţiilor din Bălţi, un jurnalist a fost grav rănit şi internat în spital. De asemenea, un poliţist a avut nevoie de îngjrijiri medicale.

  Potrivit datelor preliminare, la acţiunile de duminică, 5 august, de la Bălţi au participat peste 4.000 de persoane, iar peste 600 de poliţişti au fost disclocaţi în municipiu
  pentru a asigura ordinea publică.
  www arena md
  ————————————————————————
  ORELE 16:03
  Marșul UNirii organizat de Mișcarea Acțiunea 2012 a fost anulat,
  prin decizia viceministrului de interne Vladimir Cebanu,
  care a cerut unioniștilor să se întoarcă la autocare și să părăsească localitatea.

  www arena md
  ———————————————————————————————
  3.
  ziarul “Timpul” din 6 august 2012:
  GALERIE FOTO din BĂLȚI de Ramin Mazur
  www timpul md

  În timpul unor altercaţii, a fost lovită cu o piatră o jurnalistă a unui post de televiziune din Chişinău. Tânăra a fost internată la spital cu plagă la cap. Poliţiştii au comunicat că agresorul ar fi fost reţinut. Totodată, poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Câţiva indivizi au fost prinşi cu bâte la ei, poliţia presupune că doreau să le folosească în timpul ciocnirilor.
  —————————————————————————————————————
  4.
  Bloggerul Dragoș Galbur, cunoscut drept activist și promotor al mișcării unioniste,
  a scris pe Facebook și pe pe blogul său că îi este rușine că locuiește la Bălți
  după ce s-a întâmplat ieri.
  „Dacă în urma dezordinilor în masă de la Bălți nimeni nu va ajunge la închisoare, atunci degeaba mai avem un nou ministru de interne. Cu tot respectul domnule Dorin Recean,
  însă cineva trebuie să răspundă pentru haosul creat. Dacă nu-l băgați pe Șelin la închisoare pentru instigare deschisă la violență și ură interetnică, apoi e vai și amar de capul nostru și-al vostru, iar sistemul va rămâne mort pentru totdeauna. Resurscitați-l”,
  scrie acesta.
  unimedia md
  ——————————————————————————————–
  5.
  Poliția a anunțat că a reținut persoana care se face vinovată de rănirea reporterului JurnalTV, Victoria Ocară, în timpul protestelor de la Bălți.
  Acesta este din Bălți, în vârstă de 21 de ani, de meserie taximetrist.

 2. un om

  Simion Pisari si alti conlocuitori de ai sai,sunt moldoveni-romani,dar cu bun simt,au plecat la lucuru intru-n stat independent-RUSIA,dar constiinciosi si chiar obligati sa invete limba statului in care locuiesc,nu de zeci si sute de ani,precum rusii venetici in Moldova care nu cunosc si nu vor sa invete limba bastinasilor.Pe cind vor fi obligati acesti rapaci cu dor mereu de imperiu sa respecte la rindul lor un stat independent si suveran?

 3. hart

  @un om
  Pe cind vor fi obligati acesti rapaci cu dor mereu de imperiu sa respecte la rindul lor un stat independent si suveran?
  Eu cred ca ei respecta si iubesc acest stat, nu iubesc dobitocii ca tine care le spun ce sa faca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *