Nahren – în 23 de hărţi

“Cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi.”
(Proverbe 16:32)

Trebuie să recunoaştem că Voronin a fost zilele trecute cel mai citat politician de la Chişinău. La moment, e chiar cel mai popular citat al lui după 40 de ani de activitate publică. Tocmai atunci când părea uitat pe banca sa de deputat ordinar, toţi crezând că acolo va rămâne, el a reuşit! 

Nu în zadar TVM nu vrea să retransmită în direct şedinţele Parlamentului. Îl rugăm pe Todercan să ne apere copiii şi la viitoarea şedinţă. Am auzit că Voronin ar putea deja şi să-şi arate hreanul.

Recunosc, am mai auzit această expresie prin închisori, pe la trezilcă, prin bodegi. Dar nu ştiam ce înseamnă exact şi credeam că e ceva indecent, de vreme ce o pronunţă mai des oamenii la beţie.

Acum, că a răsunat din gura preşedintelui în exerciţiu, purtător al unor înalte distincţii creştin-ortodoxe, în chiar plenul Parlamentului, am pus mâna pe dicţionare. Google are un serviciu special «gbooks», care prezintă on-line dicţionarele.

L-am găsit! Dicţionarul lexical al limbii ruse moderne, pag.198, Marele dicţionar al jargonului rus, pag.379, Dicţionarul slangului tineresc, pag.329. Din păcate, descifrarea acestui termen arată că nahren «este în afara culturii lingvistice oficiale».

Şi mai este un moment trist pentru Voronin. Până ca presa din Moldova, Rusia, România, Ucraina, Polonia, Bulgaria şi din alte state să îi citeze această expresie «din afara culturii lingvistice», alţii i-au luat-o înainte.

Dacă apelaţi la Google Blog Search, vi se oferă 145818 de titluri cu «nahren» (ortografiat în rusă) care sunt identificate în doar 1,05 secunde. Mai mult. Pe Google Images găsim 84500 de fotografii în denumirea cărora e acelaşi cuvânt. Mai departe, intrăm pe youtube. Acolo găsim piese muzicale şi filmuleţe în titlul cărora e termenul voroninist. Şi asta nu e totul. Google maps oferă cel puţin 23 de hărţi cu locurile din care provin cântecele, cărţile sau filmele cu «nahren». Regretăm să informăm aici consilierii lui Voronin: Moldova încă nu e pe aceste hărţi.

Ar putea fi creată o rută turistică a locurilor «nahreniste», care ar începe de la Doneţk, patria cântecului «Nahren popularitatea», pe la Moscova, unde a fost produs filmuleţul «Nahren mie microfonul», prin Ucraina, unde a fost lansată piesa «Nahren mie baba», şi cu o escapadă la Chişinău, unde sunt două locuri de vizitat: Parlamentul şi Memorialul «Eternitate».

Ar putea să mai fie un loc de vizitat la Chişinău – Mitropolia Moldovei, care i-a dat mereu lui Voronin focul haric să-l dea oamenilor în noaptea Învierii. Mitropolia ar putea condamna, în baza legilor Sfintei Scripturi, această vomă verbală comunistă. „Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase” (Efeseni 5:4-5 ).

P.S. Nahren (germ.) – a alimenta
Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. neamtul

    Precizari inevitabile: H dupa o vocala nu se pronunta ca in romana ci indica doar o vocala «lunga» , iar verbul a alimenta in germana se scrie cu «Ä», deci «Nähren» si se pronunta «NĂREN». Pe de alta parte, ar trebui sa ne bucuram ca germana si rusa — limba preferata de comunicare a (ex-)presedintelui Voronin — sint doua limbi diferite. «A alimenta» in germana ar mai fi si «füttern».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *