Mita, demnitarii şi cifrele

E sfârşit de an şi jocul cifrelor ne face viaţa mai intrigantă, dar şi mai confuză. Sondaje peste sondaje, statistici care mai de care… Toate vor să ne ajute ca să ne facem nişte concluzii, ne spun cât rost are viaţa noastră, câte procente de încredere mai putem avea în ea, câţi şomeri au mai fost înregistraţi la Bursă, dar şi câte şanse am avea dacă, eventual, în cea mai apropiată duminică, am putea schimba ceva.

Acum două zile, Procuratura Generală ne anunţa că, în 11 luni ale acestui an, organele de urmărire penală au iniţiat 964 de cauze penale privind infracţiunile de corupţie şi cele conexe acestora. Un calcul sumar arată că, în fiecare lună a acestui an, erau descoperite 87 cazuri de corupţie.

Din numărul total al cauzelor penale intentate, 502, vizând 556 persoane, au fost expediate în instanţele de judecată. Procurorii mai anunţă că 26 cauze vizează infracţiunii de corupere pasivă, 23 – corupere activă, 70 – trafic de influenţă, 56 – abuz de serviciu şi 66 – exces de putere.

Aflăm că, în acelaşi răstimp, organele de drept au recepţionat de la cetăţeni 3 400 sesizări privind cazuri de corupţie. Cel mai des, persoanele indică asupra faptului că mita este extorcată de către funcţionari pentru urgentarea adoptării unei decizii (37,9%), drept mulţumire pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu (37,5%), pentru a nu executa corespunzător obligaţiunile de serviciu (13,2%), pentru îndeplinirea corespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu (11,4%).

Procuratura se arată satisfăcută de activitatea sa anticorupţională, desfăşurată în ultimele 11 luni.

Dar ce spun cetăţenii? Ultimul Barometru al Opiniei Publice ne ajută să estimăm în ce măsură este argumentată satisfacţia de sine a procurorilor. Aici constatăm că doar 0,8% din numărul respondenţilor sunt pe deplin mulţumiţi de felul în care e combătută corupţia în societate. Cum vi se pare această cifră, domnilor procurori? Doar 10,1% cred că, în prezent, corupţia e eradicată mai eficient decât anterior. Aceste date sunt prezentate în contextul faptului că un număr impresionant de persoane se declară îngrijorate de gradul corupţiei de la noi.

Ieri, în cadrul unui for naţional anticorupţie, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, spunea că „locuitorii R. Moldova sunt obşinuiţi să dea mită şi, de obicei, nu cunosc că mituirea se sancţionează la fel ca şi luarea de mită”.

În aceste circumstanţe, Ziarul de Gardă organizează ediţia a 5-a a Topului Antocorupţie. În ultimii 4 ani, cititorii şi echipa Ziarului de Gardă au desemnat 40 de învingători ai acestui top. Printre cei distinşi au fost Gheorghe Susarenco, Alexandru Tănase, Dorin Chirtoacă, Vitalie Nagacevschi, Vlad Gribincea, Gheorghe Amihalachioae, Vladimir Şarban… Mulţi dintre cei nominalizaţi au ajuns astăzi la guvernare şi au în mâini toate pârghiile ca să combată corupţia. Cifrele, însă, spun că acest fenomen este unul constant. E timp puţin, sau corupţie prea multă?

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. constantin

  Pe noi un lucru ne intereseaza!
  Sa ne tineti la curent si sa publicati va rog rezultatele privind cele 556 de persoane.
  Cati dintre ele vor fi condamnate la privatiune de libertate ???
  Va spun eu cate de pe acum!!!
  NICI UNA .

 2. George Nicolae

  Nu o sa fie rezultate pana nu se face o reforma profunda in sistemul judiciar.

  va astept pe blogul sa discutam despre stirile zilei din Basarabia.

  STEFANITA, daca citesti acest mesaj, te astept si pe tine pe blog, mi-ar face placere sa publici articolele tale si pe acest blog.

 3. Stefanita

  Aflam de pe blogul recomandat de dl.Nicolae ca a aparut un domn extrem de bogat numit Ciornai{adica Negru}care vrea sa se bage in Politica.Uite un articol care merita citit, pentru ca e clar ca si noi cei din Romania si cei din Basarabia gandim la fel.Problema este cat de mult gresesc si politicienii nostri si politicienii vostri…
  Iata textul articolului :
  “Apropiat a lui Ciornîi: Domnul Ciornîi va lansa un proiect politic nou

  Unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri din R. Moldova, Nicolae Ciornîi se lansează în politică. Acesta va anunţa miercuri despre aceasta în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc la ora 11.00.

  Surse apropiate patronului clubului FC Zimbru şi vicepreşedintele Companiei „Lukoil” au declarat pentru Jurnal.md că acesta vrea să anunţe că părăseşte la vârsta de 60 de ani compania la care a activat ani buni. Totodată, Ciornîi vrea să se lanseze cu un proiect politic în R. Moldova. „Din câte am înţeles Nicolae Ciornîi nu va adera la un partid existent, sau că declaraţia pe care o va face are legătură cu cei patru deputaţi comunişti care au părăsit astăzi fracţiunea PCRM din Parlament. Este vorba de un proiect politic propriu pe care vrea să-l lanseze”, au precizat sursele noastre.

  Nicolae Ciornîi are 60 de ani şi este economist de specialitate. Înainte de a fi una dintre cele mai influente figuri de la “Lukoil”, în anii ’90 a fost director al companiei “Tirex-Petrol”. După 1999 a ajuns în poziţia de director general al companiei “Lukoil-Moldova”, apoi de preşedinte al consiliilor de directori ale subdiviziunilor “Lukoil” în România, Ucraina şi Ungaria. Ultima mare promovare a fost cea din aprilie 2005 pe postul de vicepreşedinte al “Lukoil”.

  Potrivit VIP Magazin acesta are relaţii foarte bune la Moscova, încă de pe când lucra la trustul “Urengoipromstroi”, o companie legată de afacerile cu petrol.

  Doctor în economie, în lucrarea “Tranziţia la economia de piaţă şi investiţiile străine în Republica Moldova”, constata că “RM a intrat în mileniul trei cu o economie ce se află într-o criză dezastruoasă şi de lungă durată”. Este poate cea mai dură apreciere publică făcută de economistul Ciornîi.

  Nicolae Ciornîi are o avere estimată de către unii experţi la 300-500 de milioane de dolari. Are proprietăţi în Republica Moldova, România şi Rusia.”
  15.12.2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *