Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Corupția, ca o coaliție parlamentară

Corupția, ca o coaliție parlamentară

„Avem cel mai bun program și cea mai bună echipă”, a declarat Ion Ceban la lansarea Partidului Socialist în campania electorală.

„Partidul Democrat trebuie și își va continua mandatul la guvernare”, a spus Vlad Plahotniuc, în ziua în care PDM și-a lansat manifestul electoral.

„Vrem să construim o țară în care legea este respectată de către toți, fără excepție, iar fraudele sunt sancționate dur”, a declarat Maia Sandu, lidera PAS, la început de campanie.

„După 24 februarie 2019, vom declara, din nou, Moldova o țară liberă!” – a spus Andrei Năstase, liderul Platformei DA la momentul lansării în campanie.

„Vom învinge pentru că suntem singurul partid din istorie care nu și-a mințit alegătorii. Vom învinge pentru că am demonstrat că schimbările „aici și acum” sunt reale”, a spus răspicat Ilan Șor, cu o zi înainte de alegeri.

Cine dintre ei a avut dreptate, coerență și suficientă putere de autoevaluare? După alegeri, aceste declarații se citesc altfel.

Sondajele de opinie, care arătau, pe parcursul electoralei, pentru cine ar vota, cel mai probabil, oamenii, arătau și alte stări ale cetățenilor. De obicei, sondajele spun că una dintre cele mai mari probleme, în opinia cetățenilor R. Moldova, este corupția. La fel, dacă mergem acum prin sate, prin orașe, și întrebăm oamenii despre cele mai mari probleme, vor spune migrația, sărăcia, corupția. Nu cred că există cineva care nu crede că migrația și sărăcia sunt generate de corupție.

Ieri, de exemplu, am văzut un raport cu privire la migrația medicilor din R. Moldova. Medicina, care ea însăși este coruptă, nu mai este confortabilă pentru medici. Nu mai doresc acești oameni, care au învățat cu mult greu ani în șir, să stea cu mâna întinsă, nici în fața oamenilor, nici în fața sistemului. Universitățile suportă și ele o mare criză demografică. Chiar dacă în Moldova e mai ușor ca oriunde să obții o diplomă universitară, chiar dacă tinerii sunt înmatriculați și cu nota 6 la BAC, chiar dacă îți poți cumpăra examenele și diploma la preț redus, tinerii aleg să plece din Moldova, să facă studii mai complicate, dar mai necesare.

S-a săturat lumea de corupție și pleacă. Pleacă familii care, aparent, aveau de toate, și casă, și masă, și locuință, și copii. Pentru copiii lor pleacă. Ei vor să și-i crească în statele în care există sisteme educaționale, medicale și de asistență socială sigure, adică acolo unde aceste sisteme și cele de peste ele nu sunt corupte.

Clasa politică încearcă în aceste zile să mai încropească o coaliție. Doar că e mai complicat decât oricând: formațiunile parlamentare sunt extrem de diferite, mai ales, au viziuni diferite asupra combaterii corupției. Dar un program de guvernare care nu abordează serios problema corupției este sinucigaș, și va atrage în mormântul politic nu doar echipa de top, ci întreg partidul.

Să privim programele electorale ale partidelor. PSRM include cuvântul „corupție” de 7 ori în programul său, doar că toată lumea ține minte că Igor Dodon a promis să combată corupția în campania prezidențială și după alegeri a abandonat-o definitiv. Programul electoral al PDM conține o singură dată cuvântul „corupție”, având pe listă mai multe persoane cu probleme de integritate. Programul Blocului ACUM începe și se termină cu mesaje anticorupție. Acum, momentul oportun există. Se pot forma două majorități parlamentare: fie o majoritate care a militat pentru combaterea corupției de la începutul campaniei, fie o majoritate a celor care au tăcut despre combaterea corupției și vor să tacă despre aceasta în următorii 4 ani.