Dodon şi florile „din suflet”

Preşedintele celui mai sărac stat din Europa, Igor Dodon, se plimba îngândurat prin Palatul Prezidenţial. Din urma lui, se mişca silenţios Vera Solonceac, dereticătoarea, cu una din maşinile noi de curăţat podelele, marca „Karcher”.

—Vera, ce umbli din urma mea, cu Karţăru ista?

—Tovarăş preşedinte, dapu v-am auzit la telefon când aţi zis că „Să fim atenţi, din urma noastră trebuie să rămână curat!” şi mă uitam că nu sunteţi tare murdar din urmă, dar zic ia să vin şi eu cu Karţeru să mai şterg.

—Vera, cine ţi-a dat voie să asculţi ce vorbesc la telefon?

—Eu nu ascult, Igor Nicolaevici, dar când Karţeru nu-i pornit, e aşa pustiu în clădirea asta că totul răsună. Eu nu vă ascult, eu doar vă aud.

—Fii atentă, Vera, dacă apare ceva în Ziarul de Gardă despre ce avem aici, schimbăm Karţăru pe unul cu lăcată.

—Of, Igor Nicolaevici, eu doar fac curat, nu-s carispandentă aici. Dar la gazeta ceea scrie tăt drept. Iaca, când s-o cumărat spalatoru ista de podele să fac curat din urma lu sângur, aşa şi o scris ziarul cât costă: 338292 de lei. Chiar şi Gheorghe al meu o citit şi o crezut. Şi o zis că mai bine cumpăraţi 10 motosape din banii ceea şi el avea cu ce cultiva popuşoii, da chiar venea şi la Condriţa şi cultiva căpşunile lui Kirkorov.

—Vera! Dacă nu taci, ai să ajungi la motosapă.

—Tac, Igor Nicolaevici, tac şi fac. Curat din urma lu sângur fac.

—Faci tu curat, dar nu ştiu ce miroase aici, ceva nu miroase a bine.

—Da, miroase oleacă, chiar dacă o fost mitropolitul şi o sfinţit, totuna miroase… Poate aici sudoarea e mai puternică, poate de la atâta lucru?

—Vera, aici se lucrează cu creierii, nu cu subţioara.

—A, eu de aşa ceva nu ştiu, noi cu Gheorghe lucrăm cu sapa, la noi miroase aşa, ca la moldoveni. Dar eu pun flori, şi iarna şi vara am vazoane cu flori, şi la noi în casă e ca în cântecul lu Sofia Rotaru ”Luna-luna, Ţvety-ţvety”.

”Ţvet nastroyenia sinii”, se auzi vocea lui Kirkorov. Nu, artistul rus nu era la preşedinţie, aşa ringtone au telefoanele mobile ale preşedintelui. ”Alo, Galea? Galea, nu ştiu ce nu miroase a bine aici la prezidentură. Umblă Vera cu Karţeru toată ziua din urma mea, dar ceva parcă a putred miroase. Ia fă comandă de nişte flori. Să fie multe flori, ştii, ca în cântecul cela al lui Kirkorov. Cum de câţi bani? Ce e problema de bani? Vezi vreo 300 de mii de lei, ca să punem jumate la suflet, sau ”Din suflet”, că iaca vin alegerile şi 8 martie, să avem cu ce-o felicita pe Zinaida Petrovna”.

Peste câteva zile, la 17 ianuarie 2019, Preşedinţia a procurat flori de 360.000 de lei. La 18 ianuarie, a pozat la preşedinţie cu straturi de flori roşii în faţă. Dar tot nu mirosea bine. La 19 ianuarie, Igor Dodon s-a dus la Catedrală, a stat cu Mitropolitul la spovedanie. Nu ştim ce i-a spus Mitropolitul, dar după asta Igor Dodon s-a scăldat singur într-o gaură dintr-un lac îngheţat.

Vera Solonceac nu a primit majorare de salariu nici pentru ideea cu florile, nici pentru fapul că, de azi încolo, are de udat, plivit şi îngrijit nişte straturi de flori la preşedinţie. Dar Vera tace şi face curat. Poate într-o zi va mirosi mai bine la Preşedinţie.

Marian Aud-și-Tac

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *