Start la împăduriri! Campania de toamnă „Plantăm fapte bune în Moldova” a început la Mereni

Peste 100 de voluntari au dat ieri, 11 noiembrie, startul campaniei de împădurire „Plantăm fapte bune în Moldova” în satul Mereni, raionul Anenii Noi. La eveniment au participat voluntari localnici, voluntari din străinătate, locuitori ai capitalei, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale și societății civile, care au plantat circa 1000 de arbori.

Petru Vinari, Coordonator „Plantam Fapte Bune în Moldova”: „Solul de pe acest deal a fost spălat, ceea ce a dus la eroziune. Vrem să restabilim acest teren. Mai devreme, la poale au fost plantați salcâmi, însă noi am ales să sădim ulmi, carpeni, plopi, tei, meri sălbatici, cireși, nuci, frasini și stejari. Aceste specii au fost recomandate de specialiști, având în vedere caracteristicile solului, dar și biodiversitatea locală”.

Alexandru Rotaru, Manager proiect PNUD Moldova, Biodiversitate Moldova: „Este remarcabil că ”Plantăm fapte bune” a luat în calcul specificul terenului pentru selectarea celor mai corespunzătoare specii de arbori, lucru care nu se prea practică încă la noi. Se întâmplă că unii vor să facă un lucru bun, plantează unele specii, iar mai târziu constată cu tristețe că au fost specii alogene sau invazive, ceea ce dăunează habitatului local. Suntem foarte onorați să oferim consultanță și să fim partenerii acestui proiect”.

Andrei Mațcan, Voluntar, Chișinău: „Ne-am simțit extraordinar de bine astăzi. Am venit cu prietenii. A fost un soi de aventură să ne dăm întâlnire în acest context, diferit de modul în care obișnuim să ne odihnim, dar a fost pe măsură. Aici este și muzică, și comunicare, și mișcare, dar, mai ales, mă simt împlinit că am făcut ceva cu adevărat util. Săptămâna viitoare o să vin neapărat și la plantarea de la Budești”.

Valeriu Vieru, Viceprimar: „ Ați făcut o faptă bună, vă mulțumim mult. Aș fi vrut ca și consătenii să se implice mai mult, chiar dacă este toamnă și mult de lucru, pentru că este în folosul comunității noastre”.

Sergiu Baba, Localnic, Mereni: „Am participat și în plantările din primăvara din Tohatin iar când e la tine în localitate e foarte deosebit și plăcut. A fost o ocazie frumoasă de a participa la împădurirea plaiului și voi mai continua să particip la următoarele plantări.​​​​​​

Următoarele acțiuni de împădurire „Plantăm fapte bune” din această toamnă vor avea loc peste o săptămână, pe 18 noiembrie, la Budești (Chișinău) și pe 25 noiembri în Bălțata (Criuleni). Organizatorii îndeamnă întreaga comunitate să participe la acțiunile de împădurire.

„Plantăm fapte bune în Moldova” este un proiect desfășurat de un grup de inițiativă, o extensie a comunității „Plantăm fapte bune” din România. De asemenea, din 2017, același grup, a inițiat proiectul „Million Trees Moldova” pentru a planta un milion de copaci în Moldova timp de 10 ani. La moment, în acest proiect mai intră și alte 6 organizații cu proiecte de împădurire.

Scopul proiectului este extinderea suprafeței pădurilor prin implicarea directă a comunității, crearea prin exemplu propriu a mai multor rețele de e plantatori pe teritoriul întregii țări. Acțiunile de plantare sunt coordonate cu specialiști în domeniu, cu luarea în calcul a a spectelor biodiversității locale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *