Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: 3 pentru Dodon

Victor Moşneag: 3 pentru Dodon

Igor Dodon este aproape primar! Comunistul este, indiscutabil, favorit ca pe 19 iunie să-şi treacă în CV cea mai importantă funcţie din carieră, cea de primar de Chişinău. Are toate atuurile de partea sa! Practic, nu-şi permite să piardă. Teoretic, nici nu prea are cum. Toate cărţile sunt jucate pentru el!

Data alegerilor este primul atu al lui Dodon! Pe 20 iunie, majoritatea studenţilor care au viză de reşedinţă în Chişinău NU vor mai fi aici. Chiar dacă unii vor dori să voteze, NU vor putea, pentru că, la mulţi, viza le expiră până la 20 iunie. Or, se ştie, studenţii sunt votanţii lui Chirtoacă. Luna iunie reprezintă pentru mulţi perioada vacanţelor. Mulţi pleacă la mare, la munte… De multe ori, concediile sunt programate din timp şi, oricât de drag ţi-ar fi Chirtoacă, nu le poţi anula. Or, e logic faptul că, în concedii, NU prea pleacă bătrânii, care-l susţin pe Dodon. Ei vor fi la datorie pe 19 iunie.

Procentajul din primul tur reprezintă iarăşi un avantaj pentru Dodon. Pentru SCHIMBARE au votat 54% din locuitorii capitalei. Lăsând la o parte votul politic, cred că există mulţi oameni care, la 5 iunie, au votat cu Buliga, Godea, Buşilă sau Coropceanu NU pentru că sunt simpatizanţii partidelor lor, ci pentru că au vrut în fruntea capitalei pe ALTCINEVA. Pe 19 iunie, e posibil ca ei să-l mai dorească pe acel ALTCINEVA. Dodon e sigur în turul II de cel puţin 165 mii de voturi, cunoscând disciplina de fier a votanţilor comunişti. Chirtoacă nu este sigur nici măcar de cele 160 de mii acumulate în turul I. Poate cineva garanta că PLDM-iştii şi PD-iştii, care în primul tur au mers la vot în primul rând pentru a-şi vota favoriţii, „verzii” în consiliu, democraţii în consiliu şi pentru primar, vor merge la vot? Eu unul nu prea cred! Sunt sigur că există oameni printre democraţi şi liberal-democraţi care, din invidie, l-ar prefera pe Dodon primar.

Votul pentru CMC este un alt plus al lui Dodon. Acesta va merge în turul II cu ARGUMENTUL că majoritatea consilierilor sunt comunişti, deci, dacă ajunge primar, poate schimba lucrurile. Dacă, însă, câştigă Dorin, acesta NU va putea face mare lucru, neavând de partea sa consilierii. Pentru unii asta contează!

Şi, totuşi, dacă Chirtoacă reuşeşte să-l învingă pe Dodon, atunci merită respectul tuturor, iar comunistul ar trebui să-i strângă mâna! Aşa ar face un sportiv adevărat dacă adversarul său ar reuşi imposibilul!

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md