Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Alina Radu: Oleg Voronin şi…

Alina Radu: Oleg Voronin şi Mumu

Am avut de câteva ori ocazia să zbor în acelaşi avion cu Oleg Voronin. Desigur că am încercat de fiecare dată să-i solicit un interviu, sau cel puţin nişte declaraţii la multiplele semnale critice şi acuzaţii care i se aduceau în presă. A declinat toate ofertele de comunicare jurnalistică, dar odată mi-a povestit totuşi un banc, ca răspuns la o întrebare aproape filosofică de-a mea: „De ce peştele mare îl înghite pe cel mic?”

Bancul lui Oleg mi-a părut de atunci plin de înţelesuri şi îmi pare şi acum. „Se îneacă Titanicul. De departe, spre navă, înoată Gherasim (eroul povestirii lui I.S.Turghenev „Mumu”). Face semne celor de pe vas să aştepte. Ajunge lângă ei, le întinde un căţel şi zice „Aşteptaţi, luaţi-l şi pe Mumu”.

Mumu, în literatura rusă, este simbolul devotamentului total, al prieteniei absolute şi al dedicaţiei oarbe. Atunci când în povestirea lui Turghenev a fost pusă problema separării lui Gherasim de cea mai iubită fiinţă – căţelul său Mumu, el i-a legat un pietroi de gât şi l-a înecat cu propriile mâini.

În viaţa financiar-politică de la Chişinău sunt suficiente exemple de acest fel. Războiul declanşat în aceste zile la Chişinău între liderii câtorva cercuri de afaceri fac un tablou cu scene mixate din piesele „Peştele mare îl înghite pe cel mic” şi „Mumu pe Titanic”.

Un grup de oamenii de afaceri care până mai ieri erau prieteni cu Oleg Voronin, azi au considerat că e cazul să se reorienteze către altcineva, care e acum Peştele Mare.

În fond, apreciez faptul că Moldova milionari „noi” pe listă. Avem plătitori de taxe, constructori ai unui viitor mai bun al Moldovei şi filantropi dedicaţi culturii, nu?. Zilele acestea am şi urmăit un reportaj la Televiziunea „Prime”. Acest post retransmite în R.Moldova cel mai important canal de ştiri al Federaţiei Ruse, acoperă întreg teritoriul R.Moldova, este o sursă consistentă şi permanentă de publicitate, de aceea odată cu schimbarea preşedinţilor R.Moldova se schimbă şi Peştele Mare care conduce în acest fluviu financiar.

Proprietar actual al acestui post este Vlad Plahotniuc. Un reportaj care a fost pus recent în mod repetat pe postla „Prime”, îl arată pe patronul în cauză în curtea Mariei Bieşu. Omul de afaceri ţine un buchet de flori, iar o tânără îi duce banii, în mod transparent, în clit, pe o foaie. Când camerele „Prime” sunt pregătite, Plahotniuc ia şumuiagul de bani „dezveliţi” şi publicul este informat de la televizor că Maria Bieşu a primit de la el 20000 de lei. Gestul arăta a filantropie, dedicaţie, devotament, melomanie şi dragoste curată de operă. Dar stafia lui Mumu şi epava „Titanicului” erau prezente în cadru.

Din 7 aprilie, Ziarul de Gardă a lansat o campanie de presă, întitulată „Omul de Gardă”. În fiecare săptămână, un om care îşi dedică energia, în condiţii inegale, dificile, periculoase, care dă dovadăprin insistenţă, determinare şi dedicaţie pentru promovarea adevărului şi a drepturilor omului, primeşte titlul de „Om de Gardă”, însoţit de o diplomă şi un plic cu o sumă de bani pentru susţinere şi încurajare. Ideea acestui premiu, precum şi banii pentru cele circa 20 de persoane premiate vin de la un tânăr de afaceri din Franţa. A refuzat categoric să îi pronunţăm numele în presă, în faţa oamenilor premiaţi şi la evenimentele publice în cadrul cărora facem premierea. Vrea doar ca oamenilor buni să le fie întinsă o mână, anonim.

Alina Radu, 
alinaradu.zdg@gmail.com