Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/Un primar a…

Cititorul de Gardă/Un primar a apelat la ZdG pentru a afla cine-i „patronul” care colectează metal în centrul satului pe care-l conduce: „Strică aspectul, atât al traseului, cât și al localității”. Omul de afaceri acuză: „I s-a spus că pentru a închide întrebarea trebuie 5000 de euro”

Vasile Rață, primarul comunei Sipoteni din raionul Călărași, ne-a telefonat la redacție nemulțumit de faptul că în centrul localității pe care o conduce se colectează metal. Primarul spune că nu știe cine este persoana care desfășoară această activitate fără a avea autorizație de la primărie și ne-a rugat să-l ajutăm să identifice agentul economic.  „Zi de zi acolo crește o gunoiște de metal care strică aspectul, atât al traseului, cât și al localității”, zice primarul. ZdG l-a identificat pe omul de afaceri la care a făcut referire primarul de Sipoteni. Acesta însă a precizat că activitatea pe care o desfășoară este legală și a venit, la rându-i, cu acuzații împotriva primarului. 

„Zi de zi acolo crește o gunoiște de metal”

Vasile Rață, primarul comunei Sipoteni, ne-a contactat telefonic și ne-a zis că în centrul localității pe care el o conduce, o persoană pe care el nu o cunoaște colectează metal fără a avea autorizație de la primărie. Primarul susține că acest metal strică aspectul, atât al localității, cât și al traseului internațional Chișinău-Ungheni-Iași. „Noi avem o situație practic ieșită din comun în localitate. Suntem situați pe traseul internațional Chișinău-Ungheni-Iași. Exact în centrul localității, pe acest traseu a activat până nu demult o stație de alimentare cu petrol, după care ea s-a vândut și a procurat-o cineva de la Chișinău. Ilegal, pe teren public, fără a obține o autorizație sau fără a depune vreo notificare la primărie, a făcut o construcție. Acum a început o activitate de comerț prin colectare a metalului. Dar e exact la traseu! Zi de zi acolo crește o gunoiște de metal care strică aspectul, atât al traseului, cât și al localității”, susține Vasile Rață. 

„I-am rugat să prezinte actele în baza cărora ei activează”

Punctul de colectare a metalului ar lucra fără vreun act și, deși primarul afirmă că a încercat să ia legătura cu stăpânul, discutând cu lucrătorii de acolo, nu are vreun rezultat. „I-am rugat să prezinte actele în baza cărora ei activează. Ei n-au putut să-mi prezinte nimic absolut. Au zis că este patronul, el va veni, el mă va suna… De câteva ori am fost la dânșii și îmi spun tot aceeași, că patronul va lua legătura cu mine”, zice Vasile Rață 

Primarul susține că locul unde se dezvoltă afacerea cu metale este destinat în acte pentru  construcția unei benzinării, iar pentru a-i fi schimbată destinația, este necesară o cerere la Consiliul local. „Ei practică pe teritoriul fostei benzinării activitate de colectare a metalului uzat. Pentru o astfel de activitate, de regulă, ei ar trebui să depună o notificare la primărie, după care Consiliul o analizează și decide dacă se eliberează sau nu autorizație. În cazul lor, obiectul dat are destinație de benzinărie. Pentru a o schimba pentru alt gen de activitate, iarăși era necesar să vină cu o cerere la Consiliul local pentru a obține decizia de schimbare a destinației obiectului”, explică Vasile Rață.

„Am făcut investiție într-o zonă rurală, unde ea e moartă și suntem hărțuiți de primar cu amenințări”

ZdG a constatat că „patronul” la care a făcut referire primarul Vasile Rață este omul de afaceri Valentin Eșanu, ajuns în atenția opiniei publice în perioada guvernării conduse de Plahotniuc, după ce a organizat proteste în care a cerut eliminarea monopolului Metalferos asupra exporturilor de metale feroase și neferoase. Familia Eșanu deține firme ce colectează deșeuri metalice pe teritoriul R. Moldova. 

Valentin Eșanu a petrecut doi ani în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală și a fost eliberat în 2019. Atunci, Eșanu spunea că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe atunci,  Andrian Candu, care l-a deposedat de afacere. În ianuarie 2023 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a admis parțial plângerea lui Valentin Eșanu care se referă la „privarea de libertate a reclamantului în așteptarea procesului pentru mai multe acuzații, pentru o perioadă totală de douăzeci și două de luni, în absența unor motive relevante și suficiente, dispusă și prelungită cu încălcarea principiului egalității părților” și a decis ca statul să-i achite despăgubiri în sumă totală de 6,4 mii de euro. 

Solicitat de ZdG, Valentin Eșanu susține că, de fapt, primarul ar cunoaște că el se ocupă de colectarea metalului în Sipoteni. Eșanu precizează că deține mai multe puncte de colectare a metalului deschise în toată țara și că lucrează legal, cu toate actele necesare și achitarea impozitelor la stat. Omul de afaceri este indignat de faptul că încearcă să investească în zonele rurale, însă, în loc să fie susținut, i se pun piedici în dezvoltarea afacerii. „Am făcut investiție într-o zonă rurală, unde ea e moartă și suntem hărțuiți de primar cu amenințări. Foarte des eu sunt plecat în deplasări de serviciu și colegii îmi spun că se fac foarte mari presiuni, inclusiv cu amenințări. Primarul vine pe teritoriu, își permite să amenințe că ne închide. Nu știu care e cauza și cine îi dă împuternicirile acestea”, acuză omul de afaceri.

„Se pune întrebarea – cine ar mai vrea să mai facă o investiție în zona rurală cum o facem noi?”

Valentin Eșanu declară că activează legal, având o autorizație de mediu obținută în urma verificărilor inspectorilor de la Inspectoratul de Mediu Călărași. „Este data când am depus noi on-line actele la Agenția de Mediu. Este copia procesului-verbal al Inspectoratului de la fața locului. Noi putem să vă dăm toate actele necesare”, susține Eșanu. Omul de afaceri susține că firma lui a fost verificată și de Serviciul Fiscal și nu au fost depistate încălcări. „Eu fac investiții într-o benzinărie părăsită, însă am avut numai piedici. Se pune întrebarea – cine ar mai vrea să mai facă o investiție în zona rurală cum o facem noi? Noi în toată țara investim!”, conchide Valentin Eșanu, care acuză elemente de corupție în acest caz.

„Colegul meu a fost invitat la poliție și i s-a spus că pentru a închide întrebarea cu primarul trebuie 5 mii de euro. I-am zis colegului că poate ar fi timpul să mergi până la CNA să depui o plângere, dar a zis că nu vrea să facă pasul acesta”, acuză Valentin Eșanu. 

La rândul său, Vasile Rață susține că acuzațiile ar fi o invenție a lui Valentin Eșanu și că nu există în Sipoteni probleme care s-ar rezolva cu ajutorul banilor. „Sunt prostii inventate de Eșanu. O să mă strădui să fac ce îmi stă în puteri ca el să se conformeze și să activeze conform legislației în vigoare. Eu nu știu cine e Eșanu și cine îi ține acoperire, dar la Sipoteni nu-i va merge. La Sipoteni întrebarea cu lei și cu euro nu merge. El trebuie să se conformeze. Eu am atras investiții străine și am evacuat o gunoiște din centrul satului și el o face pe traseu”, punctează primarul.