Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Termenul de prescripție peste „interesele”…

Termenul de prescripție peste „interesele” primarului Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău a acționat în judecată Comisia Națională de Integritate. Edilul nu este de acord cu decizia colegială a instituției, care a stabilit, în luna octombrie 2015, că oficialul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Asta chiar dacă, deși considerat vinovat de membrii CNI, Dorin Chirtoacă nu a plătit nici măcar o amendă, pentru că, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au constatat că termenul în acest caz, expirase.

La începutul lunii octombrie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) stabilea că Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Într-un comunicat de presă al instituției se preciza că „încălcarea în cazul acestuia s-a manifestat prin nedeclararea în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese generat de interesul personal rezultat din preferințele și intențiile sale de a desemna SC „DELTA ACM-93” SRL învingător al licitației și semnarea cu aceasta a Contractului privind reabilitarea bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri”.

„Favorizarea desemnării drept învingător al licitației”

În același comunicat, CNI menționează că „interesul personal al primarului a fost dedus din favorizarea, de către acesta, a desemnării drept învingător al licitației internaționale cu privire la reabilitarea străzilor menționate a companiei care a câștigat anterior licitația cu privire la reabilitarea străzii Alecu Russo din mun. Chișinău, asta deși lucrările privind această stradă au fost efectuate cu încălcarea termenelor și a cerințelor de calitate, iar în cadrul licitației, prețul propus de compania respectivă nu a fost cel mai mic, așa cum prevede legislația, și nici experiența necesară pentru acest tip de lucrări, societatea comercială nu o deținea”. Atunci, CNI anunța că entru nedeclararea conflictului de interese, lui Dorin Chirtoacă îi va fi aplicată, de către Centrul Național Anticorupți (CNA), o amendă.

Reprezentanții CNI nu au putut să ne ofere prea multe detalii despre argumentele care au stat la baza deciziei de a-l găsi pe Chirtoacă vinovat pentru nedeclararea unui conflict de interese. Anterior însă, în presă s-a scris că firma  SC „DELTA ACM-93” SRL a câștigat în ultimii ani, în România, contracte de zeci de milioane de lei cu primării conduse de reprezentanți ai PDL, partid condus anterior de Traian Băsescu, cu care Dorin Chirtoacă se află în relații apropiate. Acesta este și nașul de botez al copiilor Elenei Băsescu, fiica ex-președintelui României. De precizat însă că, în ultimii ani, Traian Băsescu s-a distanțat de PDL, partid care, între timp, a și dispărut de pe scena politică din România, fuzionând cu PNL.

Firma „DELTA ACM-93” SRL este cea care a reparat în Chișinău str. Alecu Russo. Aici, lucrările au fost efectuate cu mare întrâziere. Contractul dintre Primăria mun. Chișinău și compania românească  pentru reabilitarea  bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și a străzilor Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri a fost semnat în luna mai 2014. Costul total al proiectului, conform anunțului autorităților este de circa 22 milioane de euro, adică peste 400 de milioane de lei. Deși se preconiza inițial ca lucrările de construcție să fie efectuate în perioada mai 2014- iulie 2015, astăzi, acestea nu sunt nici pe departe finalizate. Conform informațiilor publice, Dorin Chirtoacă a fost președintele grupului de lucru care a selectat firma „DELTA ACM-93” pentru realizarea proiectului privind reabilitarea  bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și a străzilor Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri, dar și cel al grupului de lucru care a selectat acestă firmă pentru reparația str. Alecu Russo.

Termenul de prescripție și procesul de judecată

Deși CNI anunța că Dorin Chirtoacă urma să fie amendat pentru că ar fi admis un conflict de interese, în realitate, acest fapt nu a fost posibil. Reprezentanții CNA ne-au spus că, pe 29 octombrie 2015, dosarul a fost încetat, pe motiv că a expirat termenul de prescripție, care, conform legii interpretate de instituție, este de doar trei luni de la data comiterii abaterii. Totuși, deși practic nepedepsit, Dorin Chirtoacă nu a fost de acord cu decizia luată de CNI și a atacat-o în judecată, cerând ca ea să fie anulată. O primă ședință pe dosarul dintre CNI și Chirtoacă a avut loc pe 14 decembrie, însă aceasta nu a mai avut loc, pentru că, niciuna dintre părți nu s-a prezentat. Următoarea ședință a fost programatp pentru 16 februarie, la ora 13.00. Magistrata care va stabili de partea cui este dreptatatea în acest caz este Liudmila Holevițcaia, care activează la Judecătoria Râșcani din Chișinău din februarie 2014, atunci când a fost transferată de la Judecătoria Comrat.

procese chirtoaca

Reprezentanții Direcției Juridice a CNI ne-au spus că nu s-a prezentat la prima ședință din dosar pentru că nu ar fi fost citați corespunzător. La rândul său, Adela Griciuc, șefa Direcției Control Interese Personale din cadrul CNI ne-a declarat că, nepedepsirea funcționarilor găsiți vinovați de CNI de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese din cauza expirării termenului de prescripție este deja o practică, formată în timp. „Termenul de prescripție este de 3 luni. E necesară modificarea legii. S-a propus modificarea ei. Proiectul este acum cred la ministerul Justiției, după ce, atunci când a fost propus prima dată, nu a trecut de Guvern. Acum se propune ca termenul de prescripție să fie de un an de zile, iar conflictul de interese să fie considerată o  contravenție continuă. Totodată, dacă un contract a fost semnat acum trei ani, dar el mai este în vigoare, atunci, nu mai intervine termenul de prescripție și persoana care a permis acel conflict,  poate fi pedepsită”, a menționat Griciuc.

Dorin Chirtoacă nu a răspuns la apelurile noastre telefonice, fiind telefonat pe tot parcursul zilei de luni, la birou, dar și la telefonul său mobil. Inițial, în anticamera sa nu a răspuns nimeni, iar ulterior, atunci când cineva a răspuns, am fost anunțați că primarul este plecat. Marți dimineața, telefonul mobil al acestuia era deja deconectat, iar în anticameră nu a mai răspuns nimeni. Anterior, într-o intervenție pentru postul de televiziune Pro TV Chișinău acesta preciza însă că nu are nicio legătură cu firma românească de construcții și că nu a favorizat-o pe aceasta să câștige licitații organizate de Primăria mun. Chișinău. „Rudele mele din România nici n-au auzit de firma Delta. Numai de Delta Dunării au auzit”, glumea, la subiect, primarul de Chișinău.

Istoria „intereselor” lui Chirtoacă

În 2015, Dorin Chirtoacă a mai fost, de cel puțin două ori în atenția reprezentanților CNI, care au investigat eventuale conflicte de interese în care acesta a fost implicat. Astfel, în iulie 2015, Comisia, sesizată de către Mișcarea Refugiaților Transnistreni stabilea că Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chișinău nu a indicat calitatea sa de membru în organele de conducere a Partidului Liberal în declarația sa cu privire la interese personale. Precizăm că, Dorin Chirtoacă este prim-vicepreședinte al PL. Chirtoacă a explicat atunci membrilor CNI că neindicarea în declarația de interese personale a calității de prim- vicepreședinte al Partidului Liberal, „pot explica că acest fapt se datorează unei omisiuni neintenționate. Calitatea mea de membru în organele de conducere ale Partidului Liberal este un lucru bine cunoscut în societate, a fost de multiple ori redată informația în mijloacele mass-media, este informația publică care se poate regăsi inclusiv pe pagini web a Partidului Liberal. Prin urmare, neindicarea calității mele de prim-vicepreședinte a Partidului Liberal în declarația de interese personale, nu poate fi catalogată ca un fapt comis cu rea-credință ci ca o omisiune neintenționată”, s-a scuzat atunci Chirtoacă. Membrii CNI au remis, totuși, materialele către Procuratura Generală, cerând  pedepsirea primarului. Corneliu Soltan, reprezentantul CNI responsabil de acest caz ne-a spus că, deși sesizarea a fost remisă procurorilor, până la finele lunii decembrie, aceștia nu i-au informat despre măsurile întreprinse.

În luna august 2015, Dorin Chirtoacă, din nou, a fost investigat de CNI. De această dată în urma interpelării depuse de către Ion Ceban, pe atunci deputat în Parlamentul R. Moldova, care cerea Comisiei să examineze o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Dorin Chirtoacă, la înstrăinarea unui imobil, cu statut de monument de arhitectură, în favoarea Partidului Liberal, membru al căruia este. Mai exact, în luna februarie 2013, Mihai Ghimpu, președintele PL a depus în adresa Primăriei mun. Chișinău o cerere prin care solicita alocarea unui spațiu locativ cu o suprafață nu mai mică de 200 m.p. pentru sediul Partidului Liberal, deoarece actuala capacitate a sediului nu este suficientă pentru activitatea partidului. La 27 iunie 2013, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a emis o decizie prin care i-a acordat formațiunii conduse de Ghimpu o clădire cu o suprafață totală de 299, 8 m.p. în chirie, pe un termen de 10 ani, pentru o plată anuală de 109 mii de lei. Viceprimarul Nistor Grozavu a fost persoana din Primărie care a asigurat controlul îndeplinirii prevederilor Deciziei. Grozavu și Mihai Ghimpu, în luna august, au semnat un contract de locațiune. Deși Nistor Grozavu este subalternul lui Chirtoacă, iar Mihai Ghimpu, moșul primarului și liderul partidului din care acesta face parte, membrii CNI au ajuns la concluzia că „Dorin Chirtoacă nu a luat decizia de dare în chirie sediului către PL și nu a participat la luarea acesteia, sau la executarea Deciziei CMC, întrucât executarea ei a fost pusă în sarcina viceprimarului Nistor Grozavu. Prin urmare, Comisia conchide că, faptele relatate nu întrunesc elementele constitutive ale conflictului de interese”.

 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.