Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șapte legi în 20 de…

Șapte legi în 20 de minute: „Este o chestiune de responsabilitate față de cetățeni, țară și partenerii externi”

În mai puțin de 24 de ore de la asumarea de către Guvern a răspunderii în fața Parlamentului pentru un pachet de șapte legi, cu privire la reglementarea sectorului bancar și punerea pe umerii cetățenilor a datoriei de stat, documentele au fost publicate deja într-o ediție specială a Monitorului Oficial, care a apărut în această noapte, iar Legislativul s-a întrunit în ședință. Premierul Filip a declarat în fața plenului Parlamentului că această decizie este „o chestiune de responsabilitate față de cetățeni, țară și partenerii externi, pentru reluarea finanțării” și care „va reda încrederea în Moldova”, fiind „unica soluție valabilă la momentul dat”.

Ședința de astăzi a Parlamentului a durat 20 de minute, timp în care Pavel Filip a prezentat cele șapte proiecte de legi pentru care Cabinetul de miniștri pe care îl conduce și-a asumat responsabilitatea. Șeful Legislativului, Andrian Candu a declarat că procedura  presupune că în această ședință nu sunt admise dezbateri, luări de cuvânt sau întrebări.

Deputații pot depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului timp de 72 de ore, iar în cazul în care aceasta eșuează, legile intră în vigoare automat și se publică repetat în Monitorul Oficial.

În cadrul ședin­ței de ieri, 26 sep­tem­brie, Guver­nul Filip a decis că cre­di­tele de urgență ofe­rite de către Exe­cu­tiv celor trei bănci care au fost lichi­date, să fie con­ver­tite în dato­rie de stat.  Ast­fel, sta­tul se obligă să ram­bu­r­seze banii ofe­riţi de Banca Naţio­nală a Mol­do­vei (BNM) celor trei bănci, în sco­pul aco­pe­ri­rii fur­tu­lui din sis­te­mul ban­car în pro­porţie de 15% din PIB.