Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Herta Muller: „Nerușinarea lui Putin…

Herta Muller: „Nerușinarea lui Putin îmi jignește inteligența”

Scriitoarea de origine română Herta Muller, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Die Welt că Vladimir Putin este un exponent al sistemului sovietic care nu dorește altceva decât ca lumea să tremure în fața lui. Muller afirma că întreaga lume trebuie să aibăgrijîă și să nu-i permită Ucrainei să eșueze.

Fiind întrebată dacă uciderea lui Boris Nemțov ar putea fi catalogată drept o crimă politică și cum Vladimir Putin va „rezolva cazul” așa cum anunțase anterior, scriitoarea s-a arătat sceptică. „Faptul că Putin vrea să se ocupe personal de anchetă și pune pe unul dintre amicii săi să conducă investigația este, de fapt, confirmarea oficială a faptului că, în Rusia, nu există justiție independentă și un indiciu că adevaratul motiv al crimei este încețoșat prin piste false. Lichidarea oponenților politici face, astăzi, parte din nou din instrumentarul serviciilor secrete ruse atât în țară, cât și în străinătate. Natalia Estemirova, Alexander Litvinenko și, probabil strangulatul, Boris Berezovski – niciuna din aceste crime nu a fost elucidată până astăzi. Chiar dacă Putin nu ar fi dat direct oridinul, această crimă este rezultatul propagandei sale naționaliste aberante, care nu mai are nicio reținere de când duce un război în Ucraina”, a spus Herta Muller.

„Putin vorbește pe limba minciunii – el o știe, noi o știm. Minciunile depășesc limita absurdului pentru propaganda Kremlinului. Pe lângă războiul cu Ucraina, Putin duce un război propagandistic împotriva Occidentului. Unele dintre minciunile sale sunt uluitoare. În ciuda tuturor acordurilor de la Minsk, nu cred că Putin va pune capăt războiului. El are nevoie de Mariupol pentru a avea o conexiune terestră către Crimeea. Și de acolo va mai face un salt către Transnistria. Putin nu se va potoli cu Ucraina – distrugerea înceată și continuă este o decizie deja luată, un plan undeva într-un sertar. Niciun acord de pace și niciun dialog diplomatic nu va schimba ceva. Putin nu se va opri. Pentru Putin, Ucraina e undeva în trecut, același trecut pe care vrea să-l facă viitor. Cu aceeași tactică a ocupat Abhazia, Osetia, Transnistria. Ucraina nu poate ieși din această strânsoare. El vrea să ruineze Ucraina prin intimidări de zi cu zi, șantaj cu gaze, distrugerea infrastructurii și mii de morți. Asta e pedeapsa pentru faptul că Ucraina a îndrăznit să privească spre Vest. Putin pedepsește țara pentru tot ce s-a întâmplat în statele est-europene după 1989”, este de părere scriitoarea.

Potrivit ei, Putin e atrăgător pentru toți cei care se tem de o societate deschisă, în care există separația puterilor într-o democrație modernă, drepturile omului și libertatea de opinie. „El atrage toți naționaliștii, se afundă în fumul de tămâie al Bisericii Ortodoxe (…). Putin mă îmbolnăvește. Mai cu seamă, politica lui mă îmbolnăvește. Îmi provoacă un sentiment de degradare personală. Îmi jignește inteligența. Ne jignește inteligența noastră, a tuturor, în fiecare zi cu aceeași nerușinare. A fost prins cu minciuna de 100 de ori, e deconspirat la orice minciună, și totuși continuă. Ne ia pe toți de proști”, a conchis Herta Muller.