Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Savanţi de valoare din Sculeni,…

Savanţi de valoare din Sculeni, Ungheni, distinşi cu premiile Academiei Române

Studiul monografic “Dinastia Cantemireştilor”, apărut în prestigioasa colecţie “Academica” cu nr. V, autor (coordonator) şi redactor ştiinţific academicianul Andrei Eşanu, consultant ştiinţific la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, este distins cu Premiul nominal “Titu Maiorescu” al Academiei Române pe anul 2008. Lucrarea a fost lansată la Chişinău, în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale cu genericul „Cantemireştii – o celebră dinastie din secolele XVII-XVIII”, la care au participat circa 200 de cercetători din 8 state ale lumii. Amintim că în 2008 au demarat manifestările, consacrate aniversării a 335-ea de la naşterea lui Dimitrie Cantemir şi jubileului de 300 de ani de la naşterea lui Antioh Cantemir. Prin reprezentanţii ei cei mai de seamă, neamul Cantemireştilor a lăsat o urmă adâncă în istoria şi cultura naţională şi europeană în decurs de aproape două secole. „Ecoul moştenirii lăsate de această celebră stirpe, notează istoricul Andrei Eşanu în volumul de circa 600 de pagini, s-a imprimat puternic în conştiinţa generaţiilor, ajungând până în zilele noastre”.

Cel de al doilea laureat al Premiului nominal „Alexandru D. Xenopol” al Academiei Române pe anul 2008 este consăteana acad. Andrei Eşanu, dr. în istorie, expert in studii europene, Stella Ghervas, pentru lucrarea „Réinventer la tradition. Alexandre Stourdza et l’Europe de la Sainte-Alliance” (Reinventarea tradiţiei: Alexandru Sturdza şi Europa Sfintei Alianţe), care a reprezentat la concurs Republica Moldova şi Elveţia. Acum un an, forul academic de la Chişinău i-a înmânat autoarei Diploma de Merit în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru promovarea peste hotare a patrimoniului istoric şi cultural al ţării noastre. Totodată, Academia Franceză i-a acordat Stellei Ghervas prestigiosul Premiu de Istorie – Guizot-2009 pentru aceeaşi lucrare nominalizată, apărută la Editura  Honoré Champion din Paris.

Dacă vom specifica ca acad. Andrei Eşanu este nevăzător de 16 ani (în urma unor circumstanţe nefericite) şi activează fructuos în perioada dată cu sprijinul fidelei sale soţii, Valentina Eşanu, de baştină şi ea din acelaşi sat de lângă Ungheni, împreună cu care îşi semnează lucrările ştiinţifice, vom ajunge la concluzia că trei cercetători din Sculeni au devenit laureaţi ai Academiei Române pe anul 2008.

Ceremonia de înmânare a premiilor forului academic român pe anul 2008 va avea loc în cadrul Adunării generale a membrilor ei, pe 16 decembrie 2010, începând cu ora 10.00, în Aula Academiei Române.

Tatiana Rotaru