Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   O Scrisoare deschisă de la…

O Scrisoare deschisă de la Paris

„Domnilor deputați, vă adresam această scrisoare pentru că nu putem rămîne indiferenți față de decizia Guvernului Republicii Moldova din data de 10 septembrie 2012 privind introducerea unei taxe de drum (vinietă) pentru autoturismele înmatriculate în afara Republicii Moldova. Nu sîntem împotriva introducerii unei astfel de taxe, care este aplicată și în alte țări europene. Considerăm însă că atît termenele 3 zile, 30 zile și 180 zile, dar mai ales costul de respectiv 7 €, 65 € și 380 € sînt mai mult decît aberante (cele mai mari taxe în țara cea mai săracă din Europa). Vă reamintim că conform tarifelor oficiale taxa anuală de drum pentru autoturismele înregistrate în RM variază în funcție de capacitatea motorului de la 100 lei la 3000 lei în mediu fiind de 500 lei, circa 35 €, adică de 20 de ori mai mică decît taxa anuala pe care Guvernul RM vrea să ne oblige să o achităm. Domnul ministru al finanțelor Negruța, la inițiativa căruia a fost avizat acest proiect, la prezentarea acestuia în guvern a vorbit despre echitate – precum că cei care au autoturismele înmatriculate în RM plătesc taxa de drum cei însă care au autoturismele înregistrate în afară nu plătesc nimic. Să înțelegem că aceste tarife exagerate vor aduce, în viziunea dlui Negruța, la echilibrul perfect al echității între cetățenii în RM?!!! Noi, compatrioți ai domniilor voastre, cu reședințele în străinătate credem însă că această taxă care ne vizează direct nu este doar o noua invenție rușinoasa, dar și o insultă la adresa întregii diaspore, care deja muncește mult pentru bunăstarea RM. Foarte ingenios și motivant, inclusiv și pentru turiștii străini care vin în RM și așa cu mare greu, pentru studenții noștri din România, pentru cei ce tranzitează RM, dacă mai sînt din astea.

Nu putem fi de acord cu astfel de decizii și credem că domnul ministru Negruța nu are o viziune întocmai echitabilă a echității, mai ales cînd Republica Moldova e plină de autoturisme înregistrate în partea de est a RM (Transnistria) care în general nu plătesc nicio taxă.

Credem că cea mai potrivită soluție ar fi micșorarea acestor tarife la un nivel rezonabil, spre exemplu ca cele din România. Dar cea mai echitabilă metodă este includerea taxei de drum în prețul carburanților. Astfel cei care consumă mai mult, respectiv circulă și utilizează drumurile mai mult, vor plăti mai mult și nu are importantă unde este înregistrată mașina.

Cît privește ideile de a introduce și alte taxe/impozite pentru cetățenii ce locuiesc în afara RM vă anunțăm că am dori să le plătim acasă cu mare placere dar le plătim deja în țările care ne creează și asigură condiții echitabile de trai. Dle Neguță, vă rugăm să nu priviți diaspora ca vacă de muls a Republicii, ocupați-vă mai bine de impozitarea miliardarilor din Chișinău.

Prin urmare, domnilor deputați vă rugăm, nu adoptați acest proiect de lege, nu ne dezamăgiți, nu vă faceți de rușine”.

Grupul de Inițiativă LaParis.net – Alexandru Levițchi

Clubul Liberal Paris – Vasile Calmațui

Asociația „IMPACT – ÎMPreună ACȚionăm – Agissons Ensemble” – Vitalie Vovc

Moldova Vision Irlanda – Serghei Petrovschi

Asociația femeilor originare din R. Moldova în Franța – Svetlana Postolachi

Asociația Daco-Romanii – Nicolae Dragomir

Asociația NeoDacii – Gheorghe Bobeică