Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   În R. Moldova, zilnic o…

În R. Moldova, zilnic o femeie este depistată cu cancer de col uterin

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin din cadrul Campaniei europene de combatere a cancerului cervical Perla înţelepciunii este organizată în R. Moldova în perioada 28 ianuarie – 3 februarie curent.

Campania este la cea de-a doua ediţie şi este dedicat tuturor femeilor, în scopul prevenirii precoce a cancerului de col uterin.

Programul săptămânii dezvoltat de Ministerul Sănătăţii, Fondul ONU pentru Populaţie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină și Institutul Oncologic va include: mese rotunde cu participarea administraţiei medicilor de familie și asistentelor medicale din Centrele Medicilor de Familie din Ștefan Vodă și Călărași, sesiuni de informare pentru elevi din șapte licee din Chișinău și 150 de voluntari ai Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal Y-PEER și ai Societății de Planificare a Familiei despre prevenirea maladiei, distribuirea către femei a materialelor informative şi promoţionale în gările auto și cea feroviară din Chişinău.

De insigna Perla înţelepciunii, care este simbolul Campaniei europene cu acelaşi nume se vor bucura medicii de familie încadraţi în programele de screening finanţate din fondul de profilaxie al CNAM şi femeile care vor face examenul profilactic citologic în Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin.

Campania europeană Perla Înţelepciunii, organizată de Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului Cervical la care instituţiile de profil din Republica Moldova sunt afiliate are drept obiectiv informarea fiecărei femei despre:

• Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un examen profilactic citologic;

• Toate femeile trebuie să treacă examenul citologic o data la doi ani chiar daca sunt perfect sănătoase;

• Examenul citologic este simplu, inofensiv şi accesibil;

• 80% din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin programe de screening;

• Diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin creşte cu eficienţa tratamentului până la 99% din
cazuri.
În R. Moldova, zilnic o femeie este depistată cu cancer de col uterin, iar în fiecare a doua zi o femeie îşi pierde viaţa din cauza acestei maladii. Cancerul de col uterin ocupă locul doi printre cauzele de deces în rândul populaţiei feminine pentru că este depistat la fiecare a şasea femeie în stadiile avansate. Acesta este motivul pentru care în anii 2011 – 2012, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM, la nivel naţional, a fost finanţat primul program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În 2011, în cadrul acestui program circa 43000 de femei au trecut examenul citologic.