Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Magistraţii sparg tăcerea: Despre politică,…

Magistraţii sparg tăcerea: Despre politică, salarii mai mari, îmbogăţire ilicită, mită, corupţie…

Judecătorii salută decizia de majorare a salariilor, deşi recunosc că încă nu sunt siguri că acest lucru se va pune în practică. Totodată, mai mulţi judecători afirmă că sunt de acord cu introducerea în Codul Penal a infracţiunii de îmbogăţire ilicită, pentru că, spun ei, nu ai de ce să te temi dacă îţi faci meseria onest.

444-jud-nina-rusuNina Rusu, Judecătoria Hânceşti:

„Eu nu cred că politicienii au nevoie de un sistem judiciar cinstit şi onest”

Se vorbeşte de foarte mult timp de majorarea salariilor. Şi am fost în aşteptare. Chiar m-am gândit că o să tărăgăneze şi mai departe. De mult era necesar, pentru a le oferi judecătorilor posibilitatea să ducă un trai decent. În situaţia în care suntem permanent stresaţi, şi cu ajutorul dvs. (al presei – n.r.), şi cu ajutorul poporului, care, într-un fel, este manipulat prin intermediul presei. Nu am obiecţii, dvs. vă faceţi lucrul corect, dar nu trebuie să-l faceţi numai în aspect negativ. Trebuie să arătaţi şi lucruri bune, or în sistemul nostru nu este doar rău. Sunt şi oameni cinstiţi, modeşti, care activează toată viaţa. Noi suntem judecători. Putem vorbi despre corupţie doar atunci când există probe, nu vorbe. Deşi, eu înţeleg că şi sistemul judecătoresc, ca şi întreaga noastră societate, necesită o purificare. Este adevărat, şi noi toţi înţelegem că în ţara noastră multe lucruri nu merg aşa cum ar trebui să meargă. Trebuie să alegem grâul de neghină. În cazul în care s-ar putea de stabilit care este venitul real al unui judecător, pentru că el este om şi poate avea venituri nu doar din salariu. Nu e vorba de încălcări ale legii, ci de terenul de pământ pe care-l are şi care-i poate aduce venit, grădina, gospodăria… Dacă e cazul de stabilit concret şi de activat în baza faptelor, nu a vorbelor, sunt de acord cu introducerea infracţiunii de îmbogăţire ilicită, dar dacă se va lucra doar în baza vorbelor, că acela e aşa, celălalt tot, atunci nu sunt de acord. Eu nu cred că demiterile din ultimul timp i-au schimbat pe judecătorii care nu activează corect. Omul corect e corect de la natură. Cei care lucrează în sistem de frică nu ar trebui să existe în justiţie. Eu cred că guvernarea, dacă dorea să purifice sistemul judecătoresc, de mult o făcea. Sunt doar vorbe şi eu consider că guvernarea vrea doar să ne pună pe noi în genunchi. Eu nu cred că politicienii au nevoie de un sistem judiciar cinstit şi onest. Nu cred. Trebuie făcută o selecţie şi o evaluare corectă a cadrelor, dar ce se întâmplă acum mă pune în gardă.

444-jud-ion-coteaIon Cotea, Judecătoria Cahul:

„Ne hrănesc doar cu promisiuni, şi societatea cred că a înţeles”

Este o vorbă despre aşa-numita statistică. Aşa e şi cu salariile judecătorilor. Ne hrănesc doar cu promisiuni. Şi societatea, cred, a înţeles că acestea sunt doar nişte promisiuni şi că se fac tot mai mari presiuni asupra sistemului judecătoresc. Consider că această situaţie îi convine cuiva. Ni s-a promis că din 2016 salariile se vor mări. Dar apare întrebarea: suma concretă, anunţată, o să aibă atunci aceeaşi capacitate de cumpărare ca şi astăzi? Vă daţi seama ce înseamnă un salariu de 4800 de lei? Încearcă să întreţii pe banii ăştia o familie cu patru copii. Aceste măsuri anticorupţie – îmbogăţirea ilicită, confiscarea averii – sunt binevenite. Ele prezintă un pericol pentru cel care se ocupă cu aşa ceva, dar pe noi, care ne facem lucrul cinstit, consider că nu ne paşte niciun pericol. Muncim, nu avem de ce să ne temem. Eu cred că demiterile din sistem au acţionat şi asupra altor judecători. Nu-i pădure fără uscături. Cu părere de rău, avem colegi care ar trebui să fie mai atenţi la ce fac.

444-jud-tudor-gologanTudor Gologan, Judecătoria Ungheni:

„Judecătorul nu are sâmbete, nu are duminici”

Eu nu cred că este normal ca un judecător să se îmbogăţească nejustificat. Faptul că ar urma să fie confiscată averea, rămâne de văzut. În Constituţie scrie că nu poate fi confiscată averea dobândită licit. Dar, prin raioane, eu nu am văzut judecători care să discute pe asemenea teme, că au avere mare sau că au obiecte de lux. După cum scrie şi presa, toate astea se referă la Chişinău. Eu lucrez de mulţi ani în sistem şi de foarte mult timp ni se promite că salariile vor fi majorate. E şi normal ca un judecător să primească un salariu mai mare. Judecătorii trecuţi de 50 au nevoie de un tratament suplimentar. Au nevoie să se odihnească la un sanatoriu. Dar din ce? Preţurile pentru asemenea servicii le ştiţi. Judecătorii nu-şi pot permite să se ducă la odihnă şi să-şi caute de sănătate. Vă dau un exemplu. Un judecător nimereşte în spital, într-o stare gravă. Dimineaţa, când se trezeşte, un infractor căruia el i-a dat cinci ani de puşcărie cu câţiva ani în urmă stă lângă el, pe un alt pat. E un caz real. Judecătorul nu se poate lecui într-o instituţie specială. Judecătorii din raioane au 4500 de lei lunar. Dar, el nu are sâmbete, nu are duminici, pentru că suntem foarte supraîncărcaţi cu dosare. E ciudat că se tot spune că lumea nu are încredere în justiţie, dar în fiecare an creşte numărul dosarelor civile… Oamenii trebuie să ştie că în instanţă nu pot avea câştig de cauză două persoane.

444-jud-dina-rotarciucDina Rotarciuc, judecătoare CA Chişinău, membru CSM:

„Toţi vor să mănânce, şi vor să mănânce şi bomboane, nu doar apă şi pâine”

Sunt mai multe legi care spun că, în caz de stabilire a cazurilor ilicite de îmbogăţire, se poate de confiscat averea şi azi, şi mâine, dacă cineva demonstrează asta. Noi, în CSM, am fost împotriva promovării unei asemenea legi. Avem destule, doar că trebuie de demonstrat că cineva s-a îmbogăţit ilicit. Majoritatea judecătorilor din sistemul nostru judecătoresc au trecut verificările la SIS. Deci, în majoritatea cazurilor, toată lumea are acte care confirmă cum şi-a dobândit averea. Deputaţii urmează să se pronunţe, dar eu cred că ea o să treacă. Referitor la salarii, cred că acest lucru trebuia făcut de mult. Nu trebuia să-i umilim pe judecători în asemenea mod, cu un salariu mic, pe parcursul atâtor ani. Toată lumea, alţii decât judecătorii, pot munci adăugător, să aibă businessuri, să facă un bănuţ în plus, pentru a-şi întreţine familia. Dar pentru judecători este strict interzis să facă business. Toţi vor să mănânce, şi vor să mănânce şi bomboane, nu doar apă şi pâine. Unui băiat tânăr, de 30 de ani, cu soţie care nu lucrează şi doi copii acasă, îi ajung 3000 de lei pentru necesităţile familiei? Sigur că nu. Oamenii vor să fie judecători şi nu aleg alte profesii mai bine plătite pentru că, de exemplu, profesia de avocat nu o poate îmbrăţişa fiecare. E total diferită faţă de cea de judecător. Unii pot fi avocaţi, alţii judecători. Noi trebuie să ne bucurăm că lumea vrea să fie judecător, pentru că, dacă nu am avea judecători, unde s-ar duce oamenii să-şi apere drepturile?

444-jud-aurelia-plescaAurelia Pleşca, Judecătoria Bender:

„Sunt sigură că aproape toţi judecătorii activează onest”

Majorarea salariilor este binevenită, pentru că munca judecătorului este foarte asiduă. Judecătorul are o poziţie în societate şi trebuie remunerat ca atare, pentru a putea avea o haină normală, un apartament… Nu să trăiască în lux. În ultimul timp, cu părere de rău, se vorbeşte mai mult negativ despre judecători. Dar societatea civilă trebuie să înţeleagă că un judecător trebuie să fie remunerat cuvenit. Nu e corect ce se spune, că este corupţie. Dacă este vreun caz concret, sunt organele competente, care urmează să-şi facă meseria. Dar sunt sigură că aproape toţi judecătorii activează onest. Majorarea salariilor nu va duce la dispariţia corupţiei. Salariul mărit va fi o remunerare a muncii pentru judecătorul care-şi face meseria onest. E de bun augur introducerea infracţiunii de îmbogăţire ilicită în Codul Penal, pentru că fiecare trebuie să fie corect în activitatea sa. Cred că demiterile din ultimul timp din sistemul judecătoresc i-au pus pe toţi în gardă şi i-au făcut pe magistraţi mai responsabili.

444-jud-gheorghe-iovuGheorghe Iovu, Curtea de Apel Chişinău:

„Familia a agonisit nu într-o săptămână sau într-un an bunurile materiale, ci în 20—30 de ani”

Eu, ca cetăţean, nu pot să comentez proiectul de lege care încă nu-i lege. E o propunere către Parlament, care-şi va expune părerea. Confiscarea extinsă şi îmbogăţirea ilicită sunt noţiuni folosite la început. Să luăm o familie. Ea a agonisit nu într-o săptămână sau într-un an bunurile materiale, ci în 20—30 de ani. Cum va aprecia organul de urmărire penală când a dobândit-o, care-i îmbogăţirea ilicită? Legea nu poate fi aplicabilă pentru ceva care se referă la trecut. Dvs. ce salariu aveţi? Puteţi să-mi spuneţi? Dacă îmi răspundeţi, mă voi strădui şi eu să vă răspund. (Nu a acceptat să continuăm discuţia decât după ce i-am spus ce salariu am – n.r.) Cum consideraţi, eforturile, lucrul şi riscul îs egale, ale dvs. şi ale unui judecător din prima instanţă? Duceţi-vă în instanţă, vedeţi condiţiile în care activează judecătorii. Noi vorbim de mărirea salariului sau de salariul care ar trebui să fie pentru o persoană pentru a putea supravieţui? E normal ca un judecător să aibă un salariu decent. Acum spunem că judecătorii vor avea peste 14 mii de lei. Dar haideţi să aşteptăm şi să vedem, pentru că una-i vorba şi alta-i fapta. Pentru că e una ce poţi cumpăra cu o sumă cu 10 luni în urmă şi alta ce vei putea cumpăra cu acea sumă mâine.

444-jud-serghei-popoviciSerghei Popovici, Judecătoria Comrat:

„Orice persoană, atunci când un coleg este demis, are o frică”

Este binevenită majorarea salariilor. Normal. E foarte binevenită. Cine nu are nevoie de bani? şi schimbările sunt binevenite, pentru că într-adevăr este foarte greu… Avem familie, iar salariul este foarte mic. Eu cred că şi introducerea în legislaţie a infracţiunii de îmbogăţire ilicită sau confiscare extinsă sunt măsuri binevenite, doar că ele trebuie să treacă o expertiză internaţională, dar şi una din partea societăţii. Cred că demiterile din ultima perioadă din sistemul judecătoresc au acţionat asupra activităţii celorlalţi. Orice persoană, atunci când un coleg este demis, are o frică. Discut cu judecătorii şi toţi vorbesc despre asta.

444-jud-Alexandru-SpacAlexandru Şpac, Curtea de Apel Chişinău:

„Dacă avem un salariu, nimeni nu are voie să ni-l taie”

Sunt de acord ca toţi cei care încalcă legea să fie traşi la răspundere. Cât priveşte salariile, dacă ne întoarcem în vremurile sovietice, niciodată Codul Muncii nu a permis să fie tăiată leafa unui judecător, categoric. Majoritatea judecătorilor suntem contra. Avem familie, copii, şi dacă avem un salariu, nimeni nu are voie să ni-l taie. Nu se poate aşa ceva. (Magistratul s-a referit la pachetul de legi anticorupţie, care prevede şi sancţiuni constând în tăieri de salarii pentru magistraţii care încalcă legea – n.r.)

zp8497586rq