Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj politic

Sondaj politic

«Asupra PD se exercită presiuni enorme prin intermediul presei, ONG, liderilor de opinie…» (M. Lupu)

Are R. Moldova nevoie de o presă şi o societate civilă care tac?

 

Sergiu Musteaţă, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova

Lupu a dat-o în bară, a arătat că nu ştie să aprecieze punctul de vedere al societăţii civile şi rolul ei într-o democraţie… Lupu se contrazice singur pe sine. Pe de o parte, se afişează ca mare luptător pentru valorile europene, condamnă autocraţia, feudalismul în politică şi, în acelaşi timp, refuză să recunoască dreptul societăţii civile la opinie. E dreptul lui, până la urmă, să ia în calcul sau nu această opinie, dar să nu se lanseze în interpretări. E o prostie. Un partid politic, dacă se respectă, ar fi procedat singur la consultarea societăţii civile într-o situaţie ca cea prin care trecem, pentru că e vorba de o problemă de interes general naţional, şi nu de una care ar ţine de viaţa internă a PD-ului. Noi am mai trecut prin experienţe când toţi trebuiau să tacă şi dreptul la opinie era privilegiul unui singur partid.

Valeriu Saharneanu, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova

Lupu şi-a permis un clişeu comunist, de avertizare la adresa presei şi a societăţii civile. Doar comuniştii acuză alte opinii decât cele confortabile lor. Nu ştiu cât de motivat ar fi Lupu să se supere, pentru că el trebuie să înţeleagă că a fost votat de alegători graţie faptului că a evadat din partidul comuniştilor, şi nu pentru ca să-i readucă la guvernare. Dacă ar fi mai atent la ce scrie presa, Lupu ar vedea că ea nu face aport niciunui partid, inclusiv din fosta AIE. În cazul PD-ului, poate că i s-au reproşat mai multe, dar s-a făcut motivat, după lansarea negocierilor cu PCRM sub acoperirea Kremlinului. Să ne amintim ce curs politic pentru Moldova a anunţat Narîşkin la Chişinău. Ce trebuia să facă presa în cazul unui fost membru AIE care a lunecat pe mâna Moscovei?

Ecaterina Mardarovici, Clubul politic al femeilor 50/50

Acţiunile societăţii civile nu sunt adresate unui singur partid, ci tuturor partidelor din fosta Alianţă de guvernare. Da, sunt presiuni, dar e dreptul societăţii civile să facă aceste presiuni, din momentul ce s-a realizat un proces electoral democratic, care s-a făcut, inclusiv, cu efortul şi contribuţia societăţii civile. Noi nu insistăm asupra  partajării funcţiilor şi rolurilor la guvernare, pentru noi este important ca câştigătorii scrutinului să respecte condiţia numărul unu a acestor alegeri: cursul politic pentru dezvoltarea de mai departe a R. Moldova. Lumea a sprijinit vectorul pro-european şi societatea civilă trebuie să reacţioneze la orice deviere de la această alegere a electoratului, din care facem parte şi noi. Aşa că M. Lupu ori s-a grăbit cu concluziile, ori este conştient că PD s-a abătut de la curs.

Cornel Ciurea, analist politic, IDIS „Viitorul”

Presa, societatea civilă, liderii de opinie, ca şi orice simplu cetăţean, pot face presiuni asupra partidelor politice. Nu descoperim nimic nou în asta, depinde cum o faci. Normal ar fi să fie prin declaraţii calibrate şi acţiuni raportate la gravitatea situaţiei. Dl Lupu s-ar putea să fi fost deranjat de faptul că la mitingul de duminică au ieşit în faţă şi unii lideri de opinie care în campania electorală au lucrat pentru anumite partide. Ar mai exista şi o altă explicaţie, că PD, după ce a fost scutit de atenţia presei pe durata guvernării AIE, a fost luat prea din scurt de presă, în legătură cu negocierile la două capete, care au trezit anumite suspiciuni. Cu toate acestea, nu cred că dl Lupu se poate opune acestei situaţii, cu atât mai mult nu o poate exclude.  Politica nu e o zonă doar a confortului.

Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente

Dacă dl Lupu nu vrea să-şi asume riscul unor presiuni sau opinii, altele decât cele personale sau pe linie de partid, atunci de ce a ales să intre în politică? Presa, ONG-urile, la fel ca şi cetăţenii, sunt parte a acestei societăţi şi ele se manifesă la fel în raport cu puterea. Şi chiar mai activ. De ce să ne ascundem după acuzaţii de «presiune» şi să nu recunoaştem că oamenii care au răspuns la apelul societăţii civile şi au ieşit în stradă – parte dintre ei poate că şi motivaţi politic – au fost nevoiţi s-o facă? Lumea a votat PD-ul, la fel ca şi PLDM-ul şi PL-ul, şi vrea ca ele să meargă pe continuarea programului de guvernare pornit în 2009. Pentru asta au votat 60% din alegători. Dacă partidele încep a schimba regulile jocului, ce ar trebui să facă presa şi societatea civilă? Să tacă? Să se facă că nu vede?