Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   De ce a murit Ion…

De ce a murit Ion Butmalai?

499-ion-butmalai2Deputatul Ion Butmalai a fost găsit împuşcat în inimă în ograda casei sale din Cahul. Primele informaţii ale organelor de drept lasă impresia că acesta şi-ar fi pus capăt zilelor, doar că, avocata care reprezintă familia Butmalai susţine, după discuţii cu soţia şi copiii acestuia, că el nu ar fi dat vreun semn că ar intenţiona să facă acest lucru. Aceasta crede că Ion Butmalai a fost omorât.

„Marţi, 9 decembrie 2014, în jurul orei 12:15, la dispeceratul de poliţie din Cahul a parvenit informaţia că a fost depistat corpul neînsufleţit al deputatului Ion Butmalai. La faţa locului s-a deplasat grupul operativ, care a stabilit că Ion Butmalai a decedat după ce s-ar fi împuşcat în regiunea pieptului cu un pistol de model CZ 75 D Compact, deţinut legal. Cadavrul a fost găsit la domiciliu, de către soţia acestuia”, se spune într-un comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

499-foto-armaReacţia procuraturii

A doua zi, miercuri, 10 decembrie, şi Procuratura Generală (PG) a venit cu o informaţie oficială, precizând că „în urma cercetării la locul incidentului, într-o anexă a casei (continuare a garajului) a fost depistat cadavrul lui Butmalai, cu o plagă în regiunea stângă a toracelui, la faţa locului fiind depistate 2 tuburi de cartuşe (!) şi un pistol, deţinut legal de către deputat. De asemenea, în domiciliu a fost depistată o „scrisoare de adio”, scrisă de mână, confirmarea autenticităţii căreia urmează a fi supusă verificărilor suplimentare. Medicii legişti, în urma necropsiei, au stabilit drept cauză a decesului o plagă împuşcată transfixiantă, în regiunea stângă a toracelui, cu plagă de ieşire la nivelul spatelui pe stânga. Alte leziuni corporale, inclusiv specifice unei autoapărări, nu au fost depistate. În urma cercetării la faţa locului şi în scopul efectuării întregului complex de acţiuni de urmărire penală, obligatorii în astfel de cazuri, organul de urmărire penală al IP Cahul a pornit o cauză penală, în baza art.145 alin.(1) Cod Penal (Omorul unei persoane)”.

Comunicatele de presă ale celor două instituţii sunt, de fapt, singurele reacţii oficiale vis-a-vis de moartea deputatului Butmalai. Din ambele se conturează ideea că deputatul şi-ar fi pus singur capăt zilelor, apropiaţii săi, dar şi alte indicii duc spre alte piste, inclusiv un omor.

„Nu avem acum un careva bănuit”

„Astăzi (miercuri, 10 decembrie, n.r.) am numit expertiza balistică şi alte şase expertize. Materialele, împreună cu corpurile delicte, au fost expediate organelor competente. Nu pot să vă spun în cât timp vor fi gata”, a precizat, pentru ZdG, Leonid Turculeţ, procuror de Cahul. Acesta ne-a spus că expertizele vor stabili şi dacă cele două tuburi de cartuş, găsite la faţa locului, provin de la arma deputatului. „A fost găsit doar un singur glonte. Eu nu pot să vă spun că au fost două focuri de armă anume atunci. Dacă am găsit două tuburi de cartuşe, asta nu înseamnă neapărat că au fost trase două focuri de armă în circumstanţele comiterii faptei. De unde s-a luat celălalt tub de cartuş, urmează să vedem”, a continuat procurorul.

Acesta ne-a mai zis că au fost audiaţi mai mulţi vecini, fiind, la fel, efectuate cercetări la faţa locului pentru a vedea dacă s-au auzit împuşcături sau au fost văzute careva persoane în preajma casei lui Butmalai în acea zi. Turculeţ a confirmat că există o „scrisoare de adio”, fără a dezvălui conţinutul ei. „Nu pot să dezvălui conţinutul scrisorii de adio. Pot doar să confirm că există. Cele indicate în scrisoare, la fel, vor face obiectul urmăririi penale. Vor fi examinate circumstanţele de acolo. Nu pot să vă spun dacă e o scrisoare clasică sau sunt gânduri înşirate pe mai multe pagini. Pot doar confirma că nu este o filă, sunt mai multe. Nu avem acum vreun bănuit. Cred că noi suntem în stare să elucidăm acest caz. Nu pot să vă spun de cât timp e nevoie, dar, va fi un termen rezonabil”, a continuat şeful Procuraturii Cahul.

„Cred că este vorba de un omor”

Avocata Ana Ursachi susţine că este o prietenă apropiată a familiei Butmalai, iar soţia acestuia, după incident, a rugat-o să le reprezinte interesele. „Eu nu cred că Ion Butmalai, cel pe care îl cunosc foarte bine, a fost în stare să se sinucidă. Am vorbit cu soţia sa, care este sigură că Ion nu a făcut asta. Ştie cum l-a lăsat acasă în acea dimineaţă, atunci când a plecat, ştie cum era el în seara din ajun. Îi promisese băiatului cel mic că va găsi bani pentru a merge la studii în străinătate. Omul avea planuri”, spune Ursachi. Referitor la faptul că, la faţa locului, au fost găsite două tuburi de cartuşe şi doar un singur glonte, aceasta crede că, dacă ea nu ar fi anunţat acest lucru public, atunci, cel mai probabil, nici organele de drept nu ar fi făcut-o. „Unde este celălalt, să răspundă procuratura. Dar, cum s-o facă, ce, voi nu vedeţi ce nivel de pregătire au procurorii la noi? Nu am pretenţii la băieţii de la Cahul, care au fost profesionişti, dar sunt aproape sigură că se vor implica cei de la Chişinău şi vor face ce vor cu acest dosar”, crede Ursachi.

Referitor la „scrisoarea de adio”, avocata precizează: „Am văzut acea scrisoare. De fapt, nu e o scrisoare de adio. Sunt nişte gânduri înşirate pe mai multe foi. Vreo şase. Da, pot să recunosc că pe o foaie sunt nişte idei care pot fi interpretate ca o scrisoare de adio, în care el spune că îi pare rău şi îi solicită unuia dintre copii să aibă grijă de familie. Nu ştiu când au fost scrise acele gânduri. Pe una dintre foi este indicată data de 9 decembrie, dar eu nu pot fi sigură că el a scris data aceasta sau a fost pusă de altcineva, post factum. Pe mine mă şochează cum au tratat organele de drept acest caz, cum Ion Bodrug, şeful poliţiei, a făcut referire la o scrisoare de adio, deşi nici nu ştia despre ce este vorba. Felul în care poliţia şi procuratura au tratat acest caz, felul în care a fost mediatizat acest caz la unele posturi TV, spunându-se că a fost suicid, mă face să cred că, la mijloc, ar fi vorba de un omor. Anume aceste lucruri mă fac să cred asta”, menţionează avocata.

„Ştiu că el urma să iasă într-o conferinţă de presă care a fost amânată. L-am sunat şi l-am întrebat de ce a amânat. Era sănătos. Nu sănătatea a fost motivul pentru care a amânat-o”, crede avocata. „Am înţeles că, în ajun, s-a întâlnit cu cineva, iar în acea zi avea programată o altă întâlnire, la care era pornit să ajungă. Nu ştiu dacă şi cu cine a vorbit la telefon înainte de tragedie, dar fiul său mi-a zis că este sigur că a vorbit cu cineva. Şi chiar dacă presupunem că este adevărată versiunea suicidului, aici oamenii legii trebuie să ţină cont de faptul că, în Codul Penal, este articol care pedepseşte determinarea la sinucidere”, atenţionează Ursachi.

Cine a fost Ion Butmalai?

Ion Butmalai a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 2009-2014 din partea PLDM. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, acesta nu a fost inclus în lista electorală a formaţiunii, spre numulţumirea sa. Totuşi, Butmalai a continuat să exercite funcţia de preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM, iar conform unor surse, şi-ar fi propus să participe, în primăvara anului 2015, în campania electorală pentru funcţia de primar de Cahul. Pe parcursul mandatului de deputat, Ion Butmalai s-a remarcat prin diverse acuzaţii aduse mai multor lideri politici, în special lui Vlad Plahotniuc. Butmalai nu l-a uitat pe acesta nici în una din ultimele sale postări de pe o reţea de socializare. Pe 20 noiembrie 2014, acesta îşi arăta nemulţumirea în raport cu listele electorale ale unui partid politic. „Cu hoţi pe liste de partid, această ţară are doar de pierdut”, scria acesta, postând un link la un articol în care se vorbea despre Plahotniuc.

Ultimul mesaj public al acestuia e din 2 decembrie 2014 şi se referea la situaţia din Ucraina, unde în Guvern au fost aduşi miniştri străini. „Avem nevoie şi noi în Moldova de sânge şi hotărâre europeană”. Înainte de asta, But-malai apărea într-o poză alături de noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, pe care-l susţinuse în campania electorală.

Ion Butmalai s-a născut la 9 octombrie 1964, la Tigheci, Leova. În 1984 şi-a început activitatea profesională la Ministerul Afacerilor Interne, fiind poliţist-şofer în cadrul Comisariatului de Poliţie Leova. A fost apoi inspector, inspector superior al Inspectoratului Auto de Stat, inspector superior şi şef al Secţiei examinare şi evidenţă transport Cahul a Ministerului Dezvoltării informaţionale, inspector superior în cadrul Direcţiei Generale înmatriculare transport şi examinarea conducătorilor auto şi şef al Poliţiei municipale a Comisariatului raional de poliţie Cahul MAI. Din 2008 s-a implicat în politică alături de PLDM.