Dosarul Guțul: procurorii cer 9 ani de închisoare pentru bașcana Găgăuziei. Procuror: „Și-a recunoscut, indirect, implicarea în săvârșirea infracțiunilor date”
Nouă ani de închisoare pentru bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, și opt ani de închisoare pentru Svetlana Popan, ambele foste secretare în partidul „Șor”, declarat neconstituțional – atât au solicitat procurorii Anticorupție în cadrul ședinței din 1 iulie 2025 în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, episodul Guțul și Popan, ajuns la etapa dezbaterilor judiciare.
În timp ce procurorii de caz susțin că inculpatele „și-au recunoscut, indirect, implicarea în săvârșirea infracțiunilor date”, Guțul insistă că dosarul ar fi unul politic, declarându-se nevinovată, iar apărarea solicită achitarea celor două învinuite.
Marți, 1 iulie 2025, la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a început etapa dezbaterilor judiciare în dosarul în care bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, și Svetlana Popan, fostă secretară a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, sunt învinuite că ar fi acceptat finanțarea fostului partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat.
„Inculpatele, indirect, și-au recunoscut implicarea în săvârșirea infracțiunilor date”
În pledoariile lor, procurorii de caz, Ghennadi Epure și Gladcov Cristina, au menționat că la baza învinuirii au stat probele acumulate pe perioada urmăririi penale, iar martorii audiați și însăși inculpatele au confirmat învinuirile aduse de acuzatori.
„Deci, fiecare dintre cele două inculpate are câte două capete de acuzare. Respectiv, în ambele cazuri, noi am pledat pentru pedeapsa cu închisoare. În cazul doamnei Guțul, am pledat pentru nouă ani de închisoare ca cumul a pedepsei pe cele două capete de acuzare. Cu privire la doamna Popan, tot două capete de acuzare, s-au solicitat opt ani de închisoare. Totodată, în baza articolului 6 Cod Penal, s-a solicitat și confiscarea sumelor indicate în învinuire și menținerea sechestrelor pentru a asigura cumva executarea încasării sumelor de bani la contul statului”, a menționat procurora Cristina Gladcov.
„Referitor la inculpata Guțul Evghenia, este vorba despre prejudiciul în sumă de 40 de milioane de lei, iar în cazul doamnei Popan, e vorba despre prejudiciu în sumă de nouă milioane de lei”, a adăugat procurorul Ghennadi Epure.
De asemenea, acuzatorii de stat au solicitat instanței ca ambele inculpate să fie private, pe un termen de cinci ani, de dreptul de a fi membre de partid.
Întrebată dacă a fost demonstrată vinovăția inculpatelor și dacă termenul de opt și nouă ani de privațiune de libertate este unul argumentat, Cristina Gladcov a menționat: „Considerăm că pe deplin a fost demonstrată vinovăția și, în special, am pus accentul și pe declarațiile inculpatelor care, indirect, de fapt, au recunoscut implicarea acestora în săvârșirea infracțiunilor date.”
Guțul insistă că dosarul e unul politic
După aflarea pedepsei solicitate de procurori, Evghenia Guțul a insistat însă că dosarul ar fi unul politic.
„Astăzi, cazul Guțul a devenit un exemplu de linșaj public, ca o persoană care va fi un exemplu pentru alți membri ai opoziției să nu se împotrivească actualei puteri, să se rețină un pic”, a declarat aceasta presei.
Avocatul Evgheniei Guțul, Sergiu Moraru, a menționat că „poziția noastră nu poate fi alta decât să solicităm ca instanța să se pătrundă de probele prezentate, de lipsa faptei infracțiunii și să vină cu o sentință de achitare în totalitate a doamnei Guțul”, acuzând procurorii de lipsa probelor concludente care le-ar incrimina pe cele două inculpate în săvârșirea faptelor imputate.
Avocații solicită reluarea cercetării judecătorești
În timp ce procurorii Anticorupție au dat citire pledoariilor timp de o oră și jumătate, pentru apărare nu au fost suficiente cele patru ore de ședință care au urmat. Astfel, în ședința din 1 iulie, doar un avocat și-a citit integral pledoaria, alt avocat doar a început s-o citească, iar alții trei urmează s-o facă în ședința viitoare.
Pentru început însă, avocații au solicitat reluarea examinării cauzei, întrucât, menționează ei, acuzatorii de stat, în pledoariile lor, ar fi făcut trimitere la probe care nu au fost cercetate în ședința de judecată, alegații respinse de procurori. De asemenea, avocații au solicitat recuzarea judecătoarei pe motiv că aceasta ar fi vecină cu Evghenia Guțul.
Judecătoarea Ana Cucerescu a respins cererea avocaților privind reluarea cercetării, iar solicitarea de recuzare a instanței urmează să fie verificată. Următoarea ședință, în cadrul căreia avocații își vor continua pledoariile, a fost stabilită pentru joi, 3 iulie.
Acuzațiile procurorilor: „Ar fi acceptat finanțarea partidului politic cu 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat”
Evghenia Guțul este acuzată că, în perioada 2019–2022, fiind secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid „Şor”, declarat neconstituţional, ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur, timp de 24 de ore). Banii ar fi fost utilizați pentru activitatea partidului, între timp, scos în afara legii.
De asemenea, Evghenia Guțul, în calitate de complice, ar fi acceptat finanțarea fostului Partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42,4 milioane de lei, în contextul protestelor organizate de formațiune în perioada septembrie-noiembrie 2022. Svetlana Popan este acuzată de fapte infracționale similare, suma care i se impută fiind de 9,7 milioane de lei.