Ziua Ușilor Deschise la Parlamentul R. Moldova. Peste 1600 de oameni din toată țara au vizitat instituția

Parlamentul a marcat 34 de ani de activitate pe 23 mai, organizând cu această ocazie Ziua Ușilor Deschise, la care au participat peste 1600 de oameni din toată țară – copii, tineri și vârstnici, potrivit unui comunicat al Parlamentului.
Startul evenimentului a fost dat de fanfara „Valentin Luchianov” din satul Zaim, raionul Căușeni. Instrumentiștii, ghidați de dirijorul Ion Veste, au asigurat atmosfera de sărbătoare și au reușit să-i prindă într-o horă pe deputați și vizitatorii Parlamentului.
Programul Zilei Ușilor Deschise a inclus activități pentru toate categoriile de vârstă. Copiii au rămas impresionați de mașinile de epocă folosite pentru transportarea oficialilor de rang înalt, au participat la activități interactive și au plecat acasă cu torbițe ecologice decorate la un atelier special organizat.
Toți vizitatorii au participat la tururi ghidate în clădirea Parlamentului, care au inclus Muzeul Parlamentului, sala de conferințe de presă, sala Europa și sala de ședințe plenare.
„Ne bucurăm să vedem interesul cetățenilor care, pe tot parcursul anului, participă la tururi ghidate sau la alte evenimente publice organizate de Parlament. Iată de ce am hotărât să marcăm și aniversarea a 34 de ani de activitate alături de vizitatori. Le mulțumim pentru interesul manifestat”, a menționat Secretarul general al Parlamentului, Igor Talmazan.
Oaspeții au fost ghidați de deputați, care le-au povestit mai multe despre culisele activității instituției legislative, le-au răspuns la întrebări și le-au ascultat sugestiile. Mai mult, unii dintre oaspeți au avut oportunitatea să înțeleagă mai bine cum este să fii deputat. Aceștia au simulat conferințe de presă și au răspuns la întrebări.

De asemenea, a fost organizată și o vânătoare de comori, în cadrul căreia și-au testat cunoștințele despre democrație și parlamentarism. Tinerii din Rezina și Chișinău s-au antrenat într-o cursă a cunoștințelor, au parcurs un traseu în scuarul Parlamentului constituit din șapte locații și, la final, cei mai buni s-au ales cu premii.
Forul legislativ poartă numele de Parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem. Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova, explică Parlamentul într-un comunicat.