Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vaccinarea anti-COVID a cadrelor…

VIDEO Vaccinarea anti-COVID a cadrelor medicale din R. Moldova va începe luni, 1 martie, datorită donației făcute astăzi de România

Foto: presedintie.md

Republica Moldova a primit astăzi primele 21 600 de doze de vaccin anti-COVID-19, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

La ceremonia de recepționare a lotului de vaccin AstraZeneca au participat: ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, președinta R. Moldova, Maia Sandu, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, precum și secretara de stat a Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc.

În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a mulțumit României, Uniunii Europene și celor implicați în dialogul cu producătorii de vaccinuri.

„Suntem foarte recunoscători autorităților de la București pentru acest vaccin. Așteptăm să vină și celelalte doze de vaccin. Prima tranșă este foarte importantă pentru noi, deoarece merge la personalul medical. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare. Mulțumesc încă o dată personalului medical pentru tot ce face”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că speră ca:

„În curând să putem aduce vaccin pentru cât mai mulți oameni și să putem reveni la normalitate într-un termen cât mai restâns”.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la rândul său că, prin această donație, România transmite un mesaj puternic de susținere a Republicii Moldova și a cetățenilor ei.

„Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relaţiile speciale ale României cu Republica Moldova, bazate pe limbă, cultură şi istorie. Cu siguranţă vor urma şi alte doze. Doar împreună vom reuşi să depăşim această situaţie dificilă. Îmi doresc ca aceste doze să crească speranţa pentru o viaţă mai bună şi un viitor prosper”, a declarat Daniel Ioniţă.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a reiterat că UE va continua să susțină Republica Moldova, astfel încât să obținem cât mai multe doze de vaccin.

„Vreau să exprim profundă gratitudine României pentru această donaţie valoroasă. Sunt mândru că această donație a putut veni cu susținerea Mecanismului european de protecție civilă, care a asigurat transportarea lotului. Acest moment arată cât de puternică este solidaritate ţărilor europene. Este important ca vaccinul să fie folosit pentru protejarea celor din prima linie, care sunt cei mai vulnerabili. UE va continua să susțină Republica Moldova. Împreună suntem mai puternici”, a menționat Peter Michalko.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare. 

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

„Apreciem gestul de solidaritate și exprimăm mulțumiri României, pentru donația de vaccin împotriva COVID-19. Imediat, începând de luni, vom iniția  campania de vaccinare a lucrătorilor medicali din prima linie, care sunt cei mai expuși infectării cu COVID-19”, a declarat secretara de stat a MSMPS, Tatiana Zatîc.

Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor Republicii Moldova.

Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

De menționat că Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică,
precum și susținerea grupurilor vulnerabile.