Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Condamnatul care se…

ULTIMA ORĂ Condamnatul care se plimba liber prin oraș, despre care a scris ZdG, reținut de oamenii legii pentru a-și executa sentința. Reținerea are loc la 9 ani de la hotărârea executorie a instanței de apel

Sursa foto: Colaj ZdG

Ruslan Bezerdic, bărbatul din Chișinău condamnat în 2016 de Curtea de Apel Chișinău la nouă ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, despre care a scris recent Ziarul de Gardă, a fost reținut de oamenii legii pentru a-și executa sentința. Informația a fost confirmată de către conducerea Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Reținerea bărbatului are loc la nouă ani de la pronunțarea pe numele acestuia a hotărârii executorii a instanței de apel.

Luni, 21 iulie, ZdG a scris că, în 2016, un bărbat din Chișinău a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la nouă ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis. Deși sentința era executorie din momentul pronunțării, bărbatul nu a fost plasat în penitenciar niciodată. În timp ce instituțiile statului își pasează vina, condamnatul a putut fi văzut plimbându-se liber prin oraș. 

La nouă ani de la pronunțarea hotărârii executorii a instanței de apel, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, susține, într-un răspuns pentru ZdG, că a informat Inspectoratul de Poliție Rîșcani în aprilie 2016 cu privire la punerea în executare a sentinței. De cealaltă parte, poliția a afirmat că NU a recepționat actele necesare pentru punerea în aplicare a pedepsei penale. 

Expertul în justiție din cadrul WatchDog, Alexandru Bot, consideră că autoritățile trebuie să intervină „urgent” în legislație. Potrivit acestuia, asemenea cazuri sunt multiple, iar o soluție ar fi dezvoltarea sistemelor informaționale. „Sistemul de executare a pedepselor trebuie regândit din temelie”, afirmă expertul. „După mine, acest proces trebuie să fie automatizat, așa cum am făcut noi cu dosarul contravențional, și automat generează în sistem, și toți văd că din acel minut o persoană este atrasă la răspundere. Exact așa trebuie să fie și în cazul sistemului judecătoresc (…)”, constată și Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. 

Amendat și achitat de prima instanță, condamnat la închisoare de Curtea de Apel

Pe 3 aprilie 2015, Ruslan Bezerdic, care în acea perioadă activa în calitate de șofer la o firmă de întreținere și reparare a vehiculelor, a fost amendat cu 26 de mii de lei de Judecătoria Rîșcani pentru însușirea, înstrăinarea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate. Bărbatul însă a fost achitat de instanță pentru escrocherie, din motiv că „fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii”.

În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că, pe 10 octombrie 2012, Bezerdic, aflându-se la o stație PECO din sectorul Rîșcani al capitalei, prin înșelăciune și abuz de încredere, i-a vândut Mariei Stîngaci un automobil de model „Audi Q7”, obținând de la aceasta bani în sumă de 554 231 de lei. Potrivit instanței, bărbatul știa cu certitudine că automobilul a fost recunoscut în calitate de corp delict într-o cauză penală instrumentată de PG, fiindu-i transmis acestuia spre păstrare până la adoptarea unei hotărâri în acel dosar. Mai mult decât atât, pe 17 august 2012, automobilul a fost pus sub sechestru de către procurori, Mariei Stîngaci fiindu-i cauzat „un prejudiciu material considerabil”.

Maria Stîngaci a declarat în instanță că, în iulie 2013, a aflat de la un ofițer de urmărire penală că automobilul pe care l-a procurat era vizat în două cauze penale – caroserie falsă și contrabandă, figurând și în bazele de date ca fiind furat din Spania, motiv pentru care se afla sub sechestru.

Ulterior, procurorii Andrei Dulghieru și Igor Buliga au contestat sentința cu apel, iar pe 16 februarie 2016, Ruslan Bezerdic a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău (Centru) la nouă ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, fiind privat și de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activitate în domeniul gestionării bunurilor pe un termen de patru ani. 

În noiembrie 2016, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de avocatul lui Bezerdic și a menținut pedeapsa aplicată. „(…) Colegiul penal conchide că concluziile la care a ajuns instanţa de apel privitor la calificarea acţiunilor și vinovăţia inculpatului sunt corecte și corespund materialului probator, iar pedeapsa aplicată de către instanţa de apel este echitabilă și în limitele legii penale (…)”, se arată în hotărârea CSJ.

Organele de drept, sesizate de către fosta soție a inculpatului: „L-am văzut plimbându-se prin oraș”

ZdG a constatat că demersul Procuraturii a venit în contextul în care, pe 28 ianuarie 2025, fosta soție a inculpatului a înaintat o cerere prin care a solicitat procurorei Oxana Cazacu să verifice dacă hotărârea instanței de apel a fost pusă în executare, din motiv că l-a văzut „plimbându-se prin oraș, dar și în satul său de baștină, Țîpala, raionul Ialoveni”.

Două luni mai târziu, pe 24 martie 2025, Alexandru Arcer, procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, a informat-o pe aceasta despre rezultatele controlului. 

„(…) Din cauza unor lacune constatate, până la data depunerii cererii, decizia de condamnare menționată nu a fost pusă în executare. Totodată, vă informăm că au fost întreprinse toate acțiunile necesare, cu expedierea repetată a tuturor actelor necesare, pe 19 martie 2025, de către Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, în adresa IP Rîșcani al DP municipiului Chișinău, în vederea punerii în executare a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 16 februarie 2016”, a menționat procurorul în răspunsul la cererea fostei soții a condamnatului. 

Luni, 14 iulie, ZdG l-a telefonat pe procurorul Alexandru Arcer pentru alte informații relevante, însă acesta nu a răspuns apelurilor. Reprezentanții Procuraturii municipiului Chișinău ne-au informat că acesta se află în concediu.

MAI MULTE DETALII AICI: Un condamnat se plimbă liber prin oraș: nouă ani de libertate după o sentință cu executare. Cazul care demască lacunele din sistem