Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ultima oră/ Avocații celor trei…

Ultima oră Avocații celor trei foști angajați ai instituțiilor de forță ale statului, care au conlucrat cu grupul criminal organizat condus de Șor, au contestat arestul preventiv. Decizia magistraților Curții de Apel Chișinău

Colaj_ZdG

După ce, la începutul lunii martie curent, trei foști angajați ai instituțiilor de stat care au colaborat cu grupul criminal organizat condus de ex-deputatul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, printre care Andrei Galațchi, Leonid Vaca și Serghei Racu, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, avocații acestora au depus cereri privind contestarea măsurii preventive.

După ce magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat, în ședință închisă, cererile de contestare a măsurii preventive, judecătorii s-au pronunțat, iar cei trei rămân în arest.

La 7 martie curent, în cadrul unui briefing de presă organizat în comun de Inspectoratul General de Poliție (IGP) și Procuratura Anticorupție (PA), șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a menționat că, în urma unor percheziții efectuate în vederea „pregătirii unor acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor și altor acțiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanțări ilegale de către exponenții unei grupări criminale”, au fost reținute mai multe persoane. Cernăuțeanu a declarat că în schemă ar fi implicați și trei foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă, „foarte bine pregătiți, care știu foarte bine să gestioneze astfel de procese”, care au fost reținuți de organele statului.

La începutul lunii martie, PA a anunţat că cei trei foști angajați ai structurilor de forță ale statului, reţinuţi recent, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Imediat după reținerea acestora, avocații celor trei au depus cereri de contestare a măsurii preventive.


Astăzi, 21 martie 2023, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat, în ședință închisă, solicitările depuse de avocați. În urma deliberărilor, aceștia au decis menținerea măsurii preventive aplicată lui Andrei Galațchi, Leonid Vaca și Serghei Racu, toți trei foști angajați ai instituțiilor de forță ale statului.

Numele a două persoane reținute pentru conlucrarea cu grupul criminal organizat, condus de Șor. Unul – fost angajat la SPPS, altul – agent imobiliar care făcea parodii în campania pentru funcția de primar în Cricova

Un fost angajat la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și un agent imobiliar care a candidat la funcția de primar în Cricova au fost reținuți în urma unor investigații făcute în comun de Inspectoratul General de Poliție (IGP) și Procuratura Anticorupție (PA), pentru activitate în interesul grupului organizat, condus de ex-deputatul Ilan Șor, care se ascunde de justiție în Israel, afirmă sursele ZdG.

Andrei Galațchi, cumnatul ex-primarului de Orhei, Pavel Verejan, cunoscut opiniei publice pentru parodiile pe care le-a publicat în campania electorală, când a candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în orașul Cricova, dar și Leonid Vaca, un fost angajat al Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), pe vremea când instituția era condusă de Igor Bodorin, cel care a ocupat și funcția de administrator al agenției de securitate care a asigurat paza primăriei Orhei, a Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank în perioada când Șor era la conducerea acestor instituții, sunt două dintre persoanele care au fost reținute și cercetate pentru acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice.

Decizia magistraților Curții de Apel Chișinău privind contestarea măsurii preventive aplicată celor trei foști angajați ai instituțiilor care au conlucrat cu grupul criminal organizat, condus de Șor, rămân în detenție