Ucraina și țările occidentale se întâlnesc la Londra cu privire la războiul început de Rusia

Oficialii ucraineni și europeni se întâlnesc miercuri, 23 aprilie, la Londra cu privire la încetarea războiului din Ucraina, după avertismentele președintelui american Donald Trump că Washingtonul s-ar putea retrage în cazul în care nu există progrese privind un acord în curând, relatează Reuters. Trimisul lui Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, va participa și el la discuții. Secretarul de stat Marco Rubio nu va fi însă prezent, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Nu este clar dacă absența lui Rubio înseamnă că Statele Unite și-au redus așteptările privind negocierile, în contextul în care Trump a declarat anterior că speră ca Moscova și Kievul să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului. Totuși, puțini diplomați consideră că acest lucru este realist.
Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, nu va lua parte la discuțiile de la Londra, însă el se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin săptămâna aceasta în Rusia, potrivit unui anunț al Casei Albe.
Întâlnirea de la Londra este o continuare a unei sesiuni similare care a avut loc săptămâna trecută la Paris, unde oficiali americani, ucraineni și europeni au discutat despre modalitățile de a obține pacea. Obiectivul de săptămâna trecută a fost ca americanii, europenii și ucrainenii să formuleze o poziție comună prin încercarea de a apropia Washingtonul de poziția europeană și ucraineană, au declarat diplomații europeni.
Dar unele dintre propunerile Washingtonului au fost inacceptabile pentru țările europene și Kiev. Sursele Reuters au declarat că printre propunerile SUA se numără recunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, o măsură care nu este acceptabilă pentru Europa și Ucraina.
Dincolo de Crimeea, rămân alte puncte de divergență majore, inclusiv solicitarea Rusiei de ridicare a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva sa înainte de finalizarea negocierilor, la care Europa se opune cu fermitate, au declarat diplomații.
Totodată, Statele Unite au propus săptămâna trecută crearea unei zone neutre la centrala nucleară Zaporijjea de pe teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, potrivit diplomaților europeni. Președintele ucrainean Volodimit Zelenski a declarat că ar fi gata să colaboreze cu Statele Unite pentru a restabili centrala, care nu funcționează.
Unele dintre ideile Washingtonului ar putea, de asemenea, nemulțumi Moscova. Doi diplomați au declarat că SUA nu insistă asupra cererii Rusiei de a demilitariza Ucraina și nu se opune unei forțe europene ca parte a viitoarelor garanții de securitate pentru Ucraina.