Ucraina și-a confirmat cele trei „poziții fundamentale” pentru negocierile de pace. „Nu vom recunoaște niciodată teritoriile noastre ca fiind ale Rusiei”

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat că, în cadrul discuțiilor de la Londra, organizate la 23 aprilie, delegația ucraineană și-a confirmat cele trei poziții fundamentale pentru o soluționare pașnică a războiului din Ucraina, scrie Hromadske.
Secretarul de presă al Ministerului de Externe, Gheorghi Tikhii, a declarat într-o conferința de presă că „Ucraina nu va recunoaște niciodată nicio parte a teritoriului său ca fiind rusească. Mai mult, Ucraina nu va accepta niciodată restricții asupra Forțelor sale Armate, capacităților de apărare, industriei de apărare sau asistenței militare din partea partenerilor. Ucraina consideră, de asemenea, că nicio țară terță nu are dreptul de influența aderarea la NATO sau UE” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei.
Oficialul a precizat că acestea sunt trei poziții fundamentale la care ține Ucraina.
Anterior, Reuters a scris că SUA au prezentat „ultima ofertă” privind un potențial acord de pace în războiul inițiat de Rusia în Ucraina. Documentul a fost prezentat la o întâlnire oficială la Londra, de consilierul lui Trump, Steve Witkoff, pe 23 aprilie, un au participat delegațiile mai multor state europene, SUA și a Ucrainei.
Propunerile SUA privind acordul de pace
- Recunoașterea Crimeii ca teritoriu rusesc, oficial și permanent
- Recunoașterea controlului Rusiei asupra unor părți din estul și sudul Ucrainei, fără a o contesta
- Ucraina să abandoneze candidatura sa la NATO
- Sancțiunile impuse Rusiei din 2014 să fie ridicate ca parte a acordului
- Statele Unite să preia controlul asupra centralei nucleare de la Zaporijia
- Ucraina să primească o formă de garanție de securitate europeană.
Publicația scrie că documentul nu precizează cum ar asigura SUA siguranța Ucrainei pe termen lung – doar că aliații ar oferi un sprijin larg. Pentru unii din Kiev și din întreaga Europă, acest lucru nu este suficient.
Răspunsul Ucrainei
Oficialii ucraineni și europeni au răspuns cu o contrapropunere în timpul întâlnirii din 23 aprilie de la Londra, care prezintă cinci puncte principale și respinge unele dintre ideile cheie ale Washingtonului:
- Nu se recunoaște Crimeea sau alte zone ocupate ca fiind rusești. Ucraina insistă că granițele sale trebuie respectate.
- Orice acord de pace trebuie să respecte dreptul internațional și să nu fie considerat o „capitulare”.
Ucraina ar trebui să aibă control deplin asupra forțelor sale armate, fără limite privind numărul de trupe sau producția legată de apărare. - Aliații occidentali ar trebui să ofere garanții de securitate puternice și clare, eventual modelate după Articolul 5 al NATO.
- Sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să rămână până când se consideră că se menține o pace pe termen lung – și trebuie reinstaurate dacă Rusia încalcă termenii.
- Contrapropunerea Ucrainei avertizează, de asemenea, că, dacă Rusia menține controlul asupra Crimeei, aceasta ar putea reprezenta o amenințare pe termen lung pentru alte națiuni de la Marea Neagră, cum ar fi Turcia, România și Bulgaria.