Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ R. Moldova a recepționat…

VIDEO R. Moldova a recepționat primele trei transportoare blindate Piranha. Cum urmează să fie utilizate

Ministerul Apărării

Armata Națională a R. Moldova a recepționat joi, 12 ianuarie, primul lot de asistență militară din partea Germaniei. Este vorba despre trei transportoare blindate Piranha. Evenimentul a avut loc în capitală, în Tabăra Militară 142.

Prezent la ceremonia de recepționare, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a menționat că R. Moldova urmează să mai primească încă 16 vehicule de tip „Piranha-3 H”.

Transportoarele sunt a treia generație. Acestea pot obține o viteză maximă de 100 de km/h, având o greutate de 14 tone.

Întrebat de către jurnaliști dacă au fost utilizate anterior sau sunt noi, ministrul Nosatîi a spus că „sunt mult mai noi decât ale noastre, pe care le avem în Armata Națională”. Totodată, oficialul a sublinat că blindatele „au trecut prin deservire capitală, înainte de a fi livrate R. Moldova, și au termen de garanție”.

„Aceste echipamente care sunt prezentate astăzi sunt doar prima parte a lotului care urmează să sosească în următoarele luni, până la finalul semestrului 1. Aceste transportoare blindate sunt repartizate pentru dotarea batalionului „22” de menținere a păcii, care este prezent în toate misiunile internaționale la care participăm în prezent. Aceste echipamente vor permite instruirea calitativă a militarilor în procesul de pregătire pentru detașare, dar și pentru misiunile pe teritoriul național. Efectivul batalionului are deja experiență în a le folosi”, a afirmat ministrul Apărării.

Donația vine în baza Aranjamentului semnat cu partea germană și ca urmare a vizitei oficiale a ministrului Apărării german Christine Lambrecht la Chișinău.

MOWAG Piranha reprezintă o serie de transportoare blindate pentru trupe proiectată de către firma elvețiană MOWAG (denumită din aprilie 2010 General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH). Primul prototip a apărut în anul 1972, fiind proiectate și construite cinci generații până în prezent. Vehiculul a fost fabricat sub licență și în alte țări, având numeroase variante.