Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Mai multe mame protestează…

VIDEO Mai multe mame protestează la Ministerul Sănătății: „Stop diagnozelor false”

Cu cărucioare și însoțite de copii, mai multe mame s-au adunat în fața Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a protesta împotriva diagnozelor false, dar și pentru a-l susține pe pediatrul Mihai Stratulat, care a anunțat anterior despre sistarea activității grupului „Ask a Doctor”.

„Ne-am adunat în semn de protest pentru că am semnalat două probleme în sistemul medical din R. Moldova: administrarea abuzivă a antibioticelor la copii înainte de luarea unor analize și înainte ca să vină rezultatul analizelor și atitudinea medicilor față de părinți. Părinților nu le este comunicată diagnoza și tratamentul ce li se va acorda și se strigă la părinți atunci când aceștia au îndrăzneala să întrebe de ce și ce li se administrează copiilor”, a menționat Alicia Valcov, una dintre organizatoarele protestului.

Circa 4000 de mame au semnat și o petiție pe care urmează să o depună la Minister, prin intermediul căreia solicită să fie oprită administrarea abuzivă a antibioticelor și a diagnozelor false.

La începutul lunii iulie, medicul pediatru Mihai Stratulat, critica dur sistemul de sănătate din R. Moldova și acuza câteva instituții medicale din capitală că ar pune diagnoze greșite copiilor și i-ar spitaliza doar pentru ca instituția să obțină mai mulți bani de la stat. Cunoscutul medic, care deține o clinică privată în Chișinău, afirma că în prezent spitalele sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în baza sistemului DRG (Diagnostic Related Groups), ceea ce înseamnă că instituția primește bani în funcție de cât de complex este cazul pacientului. Respectiv, dacă crește complexitatea, crește și suma rambursată de Companie.