Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „De ce doar 100?”…

VIDEO „De ce doar 100?” Ceartă între câțiva alegători din regiunea transnistreană în privința banilor

Li s-ar fi promis câte 400 de lei pentru exprimarea votului, dar au fost remunerați cu 100 de lei, motiv pentru care câțiva alegători din regiunea transnistreană s-au luat la ceartă în stradă.

Din imaginile video postate pe o rețea de socializare, se vede cum mai mulți alegători se ceartă, iar o femeie spune „Vă voi da. Iată eu calculez, nu vezi?” și „De ce doar câte 100?…Ne-au promis câte 400”.

Redăm mai jos dialogul:

– …Tu ai să-mi spui mie ce să fac? Hai să nu facem asta.
– Bine.
– Vă voi da. Iată eu calculez, nu vezi?

– De ce doar câte 100?
– Fetelor, dar cât v-a promis?
– Ne-au promis câte 400.
– Cereți de la cel care v-a promis.
– Noi vom depune plângere.
– Faceți plângere, plângăcioșilor.
– Niciodată nu ne-a plătit așa cum azi. Nu este corect. Vom scrie plângreri.


Misiunea de Observare a Alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a identificat 9 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

  • Regiunea transnistreană, Rezina. În preajma podului Rîbnița-Rezina, observatorii au remarcat că toți alegătorii veniți din regiunea transnistreană au echipament de protecție (masca și mănuși) de același tip, iar mulți dintre aceștia au și pungi similare.
  • SV 37/17, regiunea transnistreană, Căușeni. În apropiere SV era staționat un automobil, la care alegătorii veniți din regiunea transnistreană primeau măști, mănuși și pixuri. După ce observatorii au colectat probe video și foto, automobilul a părăsit locul.
  • SV 37/14, regiunea transnistreană, Căușeni. La SV se prezintă alegători din regiunea transnistreana și întrebă pe membrii BESV unde pot lua banii pentru exprimarea votului. După ce membrii BESV le explică că pentru vot nu se dau bani, o parte din cetățeni pleacă fără a vota.
  • SV 37/19, regiunea transnistreană, Căușeni, Fîrlădeni. Din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană sunt raportate cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.
  • SV 1/327, Federația Rusă, Moscova. Observatorul din partea unui partid a observat momentul de predare a banilor la o doamna care a ieșit din SV, de către o persoană necunoscută.
  • SV 2/58 Bălți, or. Bălți. În incinta stației amplasată la 15-20 m de SV o doamna făcea agitație electorală, s-a apropiat de un domn și i-a transmis o sumă de bani.
  • SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. La ora 08:40, la o distanță de aproximativ 300 m de SV este o piață, cu 3 magazine alăturate. Observatorii au identificat că timp de circa 20 de minute, imediat ce ieșeau din SV, mai multe persoane intrau în magazine pentru a lua ce li se oferea. La ieșire, s-a observat că alegătorii respectivi nu aveau asupra sa careva cumpărături. La fiecare magazin este câte o persoană care analiza situația din împrejurimi și cine se apropie de localuri.
  • SV 1/54 Chișinău, Botanica. Membrii BESV au informat observatorii despre un caz de recompensă a alegatorilor. După ce un alegător a votat, observatorul din partea unui concurent electoral a ieșit împreuna cu alegătorul afară și i-a transmis bani (a observat bancnote de 100-200 lei). Acest caz a fost observat de un membru al BESV care a ieșit sa cumpere ceva de la magazinul din preajma.
  • SV 29/10 Soroca, Soroca. La 10.30 și la 11.20 a fost observată o doamnă care avea în mână mai multe liste. Aceasta se afla într-o clădire veche abandonată, de peste drum de la secția de votare. A fost observat flux de alegători care mergeau în acea locație, după ce au votat. Se presupune că ar fi vorba de o remunerare în bani. Președintele BESV a sesizat Poliția.