Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum e 1 iunie…

VIDEO Cum e 1 iunie pentru copiii bolnavi și fără casă?

Astăzi, 1 iunie, este marcată Ziua Internațională a Copiilor. Ziarul de Gardă aduce în atenția publicului unul dintre multiplele cazuri ale copiilor cu maladii complicate, care, deși au dreptul constituțional la servicii medicale calitative, garantate de stat, ajung în clinici private, părinții lor fiind nevoiți să suporte poveri financiare enorme, să cheltuie bani de care nu dispun.

Natalia Tăvăluc din Ungheni crește de una singură doi copii. Mezinul Grigoraș are 3 ani, iar de ceva timp a fost diagnosticat cu tumoare la creier. Mama a mers întâi la medicul de familie și la clinicile de stat, dar pronosticurile și soluțiile oferite de aceste instituții erau foarte pesimiste.

Natalia a decis să facă investigații mai performante și a beneficiat de consultații de calitate în câteva clinici private și costisitoare. Tratamentul acordat după acele investigații a fost eficient, iar controalele ulterioare arată că tumoarea s-a diminuat.

Natalia a căpătat încredere și curaj. Ea vrea să facă tot posibilul ca Grigoraș să se însănătoșească deplin, chiar dacă pentru aceasta are nevoie de sume mari pentru investigații, consultații și tratament. Natalia nu lucrează, căci trebuie să îngrijească copilul bolnav. Veniturile lunare ale acestei familii, cu tot cu alocații sociale, ajung la numai 2776 lei în timp ce doar o tomografie costă 4000 de lei.

Natalia spune că serviciile sociale au evaluat starea acestei familii și au stabilit că alocația socială va fi anulată, deoarece ea, între timp, s-a pricopsit cu o microundă și nu a anunțat autoritățile. Natalia spune că microunda nu e nouă și i-a fost oferită de cineva în dar, ca să aibă cu ce încălzi mâncarea copiilor.

Între timp, având un credit mic pe care nu l-a putut returna, Natalia s-a pomenit cu datorii la bancă în sumă de 10 mii de lei. Deoarece nu dispune de bani, a fost înștiințată că, pentru rambursarea datoriilor, îi vor fi sechestrate bunurile din casă (o căsuță primită moștenire de la bunici), iar dacă nu va avea lucruri bune de sechestrat în casă, va fi vândut imobilul din care i se va reține suma datorată.

Ziarul de Gardă a adresat mai multe întrebări autorităților și va reveni în curând cu răspunsuri privind drepturile încălcate. Legislația R. Moldova garantează fiecărui copil servicii medicale de calitate în mod gratuit dar și susținere socială pentru familiile cu copii, inclusiv persoane cu grad de invaliditate. În acest caz, garanțiile legale nu au funcționat. De ce? Vom reveni.