Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Bătaie în timpul ședintei…

VIDEO Bătaie în timpul ședintei CMC: în timp ce unii consilieri municipali votează, alții își împart pumni: „Poliția, chemați vă rog poliția”

Ședință cu pumni și îmbrânceli la Consiliul Municipal Chișinău (CMC). În timp ce unii consilieri municipali participau la procedura de vot a unui subiect inclus pe ordinea de zi, alții se îmbrânceau și își împărțeau pumni în fața, dar și în spatele tribunei principale a sălii de ședință. Altercațiile au pornit de la subiectul cu privire la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică. Consilierii municipali PAS au încercat să blocheze procedura de votare a acestui proiect, declarând că „proiectul are aviz negativ de la CNA și evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

„Opriți ședința, nu încălcați legislația, eu vă rog frumos”, a declarat unul dintre consilieri.

Consilierii PAS susțin că votarea proiectului „a avut loc contrar legii”, dar și fără ca subiectul să fie supus dezbaterilor în timpul ședinței. Totodată, consilierii mai spun că documentul propus spre aprobare „evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

„Poliția, poliția, chemați vă rog poliția”, strigă un alt consilier implicat în altercații.

Consilierii municipali și-au împărțit pumni în timp ce la vot era supus „subiectul cu privire la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică”.

Atenție, materialul video conține cuvinte necenzurate:

Într-un mesaj postat pe Facebook, deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție la evenimentele din CMC.

Fracțiunea PAS din CMC protestează împotriva votării proiectelor de decizie privind aprobarea PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal) din sectorul Botanica (perimetrul str. Burebista – Sarmisegetusa – Grădina Botanică) și cel cu privire la implementarea Regulamentului Local de Urbanism (RLU), care are aviz negativ de la CNA și evidențiază nenumărate încălcări de procedură, cu riscuri de corupție.

PUZ-ul din sectorul Botanica presupune construcția unui ghettou din blocuri locative imense, cu 2000 de apartamente. Acesta va crea probleme grave pentru locuitorii din zonă, din cauza lipsei infrastructurii sociale, a drumurilor și a transportului. Familiile care vor locui în acest complex locativ imens se vor confrunta cu lipsa instituțiilor de învățământ, deoarece în apropiere nu există grădinițe și școli cu predare în limba română. Din motiv că nu există grădinițe și școli, părinții vor fi nevoiți să ducă copiii la instituții de învățământ din alte sectoare. Lipsa transportului va crește fluxul de călători în singurul transport public de capacitate mare (la moment autobuzul 23), iar deținătorii de automobile vor sta în ambuteiaje infinite pe străzile deja supraîncărcate.

Proiectul cu privire la securizare și dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Orașului Chișinău, propus de Platforma DA, contravine legislației. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru”, a scris deputatul pe Facebook.

Fracțiunea PAS din CMC a organizat un flashmob spontan la ședința CMC cu genericul „Constituirea alianței mafiei imobiliare în CMC, cu scopul votării proiectelor de decizie care vor pune bazele ghettourilor în municipiul Chișinău, precum și distrugerea nucleului istoric în capitală.”