VIDEO/ Are loc reuniunea ambasadorilor R. Moldova, după o pauză de șase ani

Între 9-11 iulie, la Chișinău are loc reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.Ambasadorii R. Moldova se reunesc în ședință după o pauză de șase ani.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat în debutul ședinței că această perioadă a fost una dificilă și complexă.

Agenda reuniunii poate fi accesată AICI.

Ministrul de Externe susține că R. Moldova are nevoie de cel puțin câte o misiune diplomatică pe fiecare continent și a vorbit despre necesitatea numirii ambasadorilor non-rezidenți în țările  în care Moldova nu are misiuni diplomatice.

Tudor Ulianovschi a declarat că deschiderea ambasadelor în  Ghana, India și Argentina reprezintă o diversificare a prezenței diplomatice a R. Moldova în lume în contextul globalizării.

Acesta le-a vorbit ambasadorilor despre promovarea imaginii R. Moldova prin Facebook și Twitter.

Totodată, ministrul a insistat pe „diplomația economică”, precizând că misiunile ar putea fi comparate cu agenți de vânzări a produselor moldovenești pe piețele internaționale. Tudor Ulianovschi le-a sugerat ambasadorilor să identifice „parteneri credibili pentru dezvoltarea economiei” R. Moldova: „fiecare misiune trebuie să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerțului”.

În doscursul său, Ulianovschi a solicitat implicarea diplomației pentru „creșterea vizibilității și prestigiului Ministerului” și le-a solicitat să ofere publicului cât mai multe comunicate de presă care ar reflecta activitatea misiunilor și a elimina stereotipul despre „așa-zisul confort în funcția de ambasador”.

Ministrul s-a referit la relațiie R. Moldova cu țările de pe mapamond și la perspectivele de colaborare cu acestea. Referitor la țările din Uniunea Europeană, Ulianovschi a declarat că relația cu acestea trebuie evaluată „realist”, deoarece aceasta ar oscila de la „susținere plenară”, la atitudine „rezervată și formală”. Acesta a declarat că unica țară care susține necondiționat R. Moldova este România, iar printre țările care oferă un sprijin constatnt R. Moldova se numără Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania.

Ulianovschi a declarat că urmează a fi depuse eforturi pentru a intensifica relațiile cu Germania și Franța, având în vedere importanța lor, și că trebuie create relații personale la nivelul factorilor de decizie.

Despre relația cu Rusia, Ulianovschi a declarat că aceasta trebuie „să revină pe un făgaș normal, în albia firească a respectului dreptului internațional, acceptatea opțiunilor noastre occidentale”.

„Nu există alte alternative decât dialog constant, vizibil și direct”, a menționat Ulianovschi, precizând că Moldova ar putea fi văzută de Rusia drept „puncte de legătură între Vest și Est”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *