Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Accesul către și dinspre…

UPDATE Accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt: „Circulația vehiculelor este blocată”

Sursa foto: Poliția de Frontieră

UPDATE 14:50 În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt. Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic, informează reprezentanții Poliției de Frontieră.

„(…) În această situație, recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, se spune în comunicat.

Știrea inițială:

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că fermierii intenționează să blocheze traseul care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. 

„(…) În contextul în care aceștia nu și-au anunțat prealabil intenția, venim acum cu solicitarea către șoferii care și-au planificat deplasarea în România prin acest punct, să evite acest traseu de deplasare”, se spune într-o notă informativă a Poliției.

Recent, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului și Parlamentului „demararea imediată a unui dialog eficient” cu fermierii, care protestează, și „identificarea urgentă a ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani”.

Săptămâna trecută, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru negocierea și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană privind Programul „UE4 Moldova Integrare și Stabilitate”. Astfel, țara noastră va beneficia de sprijin financiar în valoare de 31 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, 10 milioane de euro fiind destinate pentru sectorul agricol.

Pe 7 februarie 2024, fermierii din raionul Cahul au organizat un protest cu tehnică agricolă, cerând ajutor din partea autorităților.