Principală  —  IMPORTANTE   —   Un preot din Ungheni care…

Un preot din Ungheni care a arborat drapelul R. Moldova și pe cel al României pe clopotniță riscă să fie sancționat: „Nu cobor niciun steag”

Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Romanovca, raionul Ungheni, aflată sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, Nicolae Tverdostup, riscă să fie sancționat pentru faptul că a arborat luni, 31 august, drapelul R. Moldova și cel al României pe clopotniță.

Poliția a mers miercuri, 2 septembrie, la acesta, cerându-i să coboare steagurile, iar preotul se împotrivește, susținând că el nu consideră că a admis vreo încălcare.

„Am pus pe clopotniță drapelul R. Moldova și cel al României. Poliția mă obligă să cobor drapelul României, mi s-a spus că nu am dreptul. Îmi face proces-verbal, eu nu sunt de acord, eu nu cobor niciun drapel, deoarece parohia noastră aparține Patriarhiei române, suntem în Mitropolia Basarabiei, aceasta este biserica neamului și eu sunt împotrivă. Eu categoric nu cobor.

Trăim într-o țară civilizată, democratică, eu am slujit la o parohie ortodoxă română și în Italia, acolo stătea steagul Italiei și al României și nimeni nu se anină, numai în țara noastră se anină de acest lucru. Eu nu am nicio vină, sunt cetățean și al R. Moldova, și al României, am tot dreptul”, a declarat el pentru ZdG.

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ungheni, Cristina Vicol, a comunicat pentru ZdG că astăzi a fost înregistrată „informația telefonică despre faptul că pe biserică este arborat drapelul României”, astfel că un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului pentru a documenta cazul. Agentul constatator a pornit o procedură contravențională în temeiul art. 322, alin. (1) din Codul contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 217 din 17.09.2010 și „se întreprind acțiuni de constatare”.

Articolul 8.<strong> </strong>Arborarea alături de drapelele altor state<br>(1) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, numai împreună cu Drapelul de Stat şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.

Articolul 322. Încălcarea modului de folosire a simbolurilor publice
(1) Încălcarea cu intenţie a modului de folosire a simbolurilor de stat (stema, drapelul, imnul) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 21 la 45 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

O unitate convențională=50 de lei.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Igor Munteanu a anunțat că va cere Ministerului Afacerilor Interne „să oprească aceste acțiuni ilegale și să pedepsească acei polițiști care-și permit să dea indicații preoțimii, provocând la dezordine publică”.

Parlamentarul mai scrie că „poliția și câțiva activiști ai PSRM au încercat să intre prin efracție în biserică pentru a da jos de pe turle tricolorul românesc”, menționând pentru ZdG că informația i-a fost comunicată de către reprezentanți ai bisericii. De cealaltă parte, parohul Nicolae Tverdostup a precizat pentru ZdG că au fost doar polițiști, iar incidente nu au fost.