Principală  —  Ştiri  —  Social   —   TI-Moldova: „ Numeroase scandaluri de…

TI-Moldova: „ Numeroase scandaluri de corupție și neluarea unei atitudini prompte față de acestea de către organele de drept au provocat proteste motivate în masă”

Transparency International – Moldova (TI-Moldova) își expimă profunda îngrijorare de situația creată în R. Moldova. Numeroase scandaluri de corupție și neluarea unei atitudini prompte față de acestea de către organele de drept au provocat dezaprobare și proteste motivate în masă ale populației din R. Moldova, creînd riscul unui vid în actul de guvernare și afectând securitatea statului.

Societatea civilă și instituțiile internaționale, în repetate rânduri, au constatat capturarea organelor de drept și afilierea politică a acestora ca una din cauzele principale ale crizei create. Președintele R. Moldova, Președintele Parlamentului și Prim-Ministrul R. Moldova, de asemenea, au recunoscut drept prioritare luarea unor măsuri prompte de abordare a furtului secolului din sistemul bancar, cerând investigarea cazului, recuperarea prejudiciilor și realizâd o justiție imparțială.

Dat fiind faptul ca până în prezent situația în esență nu s-a schimbat, considerăm că Președintele țării, Președintele Parlamentului și Prim-Ministrul R. Moldova trebuie să dea dovadă de consecvență în declarații și acțiuni, luînd decizii de force-majeure în situație force-majeure prin:

– constatarea incapacității organelor abilitate de a-și exercita atribuțiile și inițierea necondiționată a procedurilor de demitere a conducătorilor instituțiilor abilitate de combaterea corupției și asigurarea stabilității sistemului bancar (CNA, Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei), stabilind data concretă pentru fiecare și asigurând interimatul necesar pentru activitatea acestor instituții;

– verificarea prealabilă a titularilor la funcțiile publice potrivit prevederilor cadrului legal;

– adoptarea amendamentelor la Constituție privind procedura de alegere a Președintelui statului;

– adoptarea în lectura finală a proiectului Legii cu privire la Procuratură și inițierea procedurii de desemnare a candidaților la funcția de Procuror General, în conformitate cu noua lege;

– adoptarea pachetului de legi privind reformarea Comisiei Naționale de Integritate care o va transforma dintr-o instituție politizată în una profesională, creînd condiții pentru atragerea la răspundere a demnitarilor statului cu averi nejustificate;

– informarea publicului larg despre planul de redresare a situației din sistemul bancar.

Transparency International – Moldova apelează la bunul simț al guvernanților și protestatarilor pentru a conștientiza pericolele situației create, a preveni escaladarea conflictului și devierea țării de la parcursul european.

Sursa: TI-Moldova