Stratulat continuă criticile la adresa sistemului medical: „Colegii din Romania râd de câte antibiotice administrăm”

După numeroasele reacții pe care le-a creat după ce a publicat o postare în care critică sistemul de sănătate din Republica Moldova și acuză câteva instituții din capitală că ar pune diagnoze greșite, medicul pediatru Mihai Stratulat vine cu o precizare în care susține că sistemul medical din țara noastră este „învechit, iar prin asta neprietenos și pe alocuri distrugător”.

„Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic! Însă în loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care mai adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG! Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde să fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize, iar în a 4-a zi, când perioada acută trece și copilul se simte mai bine să fie externat acasă, în caz contrar internat deja în secție cu diagnoza stabilită și bine argumentată. Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un număr adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri vândute și cu banii obținuți să modernizăm spitalele nou create”, a scris Mihai Stratulat pe pagina sa de Facebook.

Medicul pediatru a precizat că a discutat anterior cu administrația unui spital, însă nimic nu s-a schimbat. Stratulat susține că sunt medici foarte buni în spitale, dar care sunt impuși să facă acest joc, pentru riscă să își piardă munca.

După declarațiile făcute de Stratulat, Conducerea IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 a negat acuzațiile și a ridicat semne de întrebare referitor la „nivelul de expertiză/competență profesională” a medicului Stratulat, care i-ar permite să facă „analiza activității medicilor pediatri consacrați”. 

„Acuzații aduse de către directorul SCM de copii Nr. 1 „S. Lazo” aud deja pe parcursul a 5 ani. Pacienții îmi povestesc cum sunt denigrat eu de către medicii și administrația de la ambele spitale (și nu doar aceste spitale), cum fotografiază epicrizele de examinare care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului, sau în cazul când copiii într-adevăr necesitau internare și ajungeau la spital cu fișa de trimitere de la mine! Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat, m-am săturat sa lucrez în acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred că a ajuns timpul să facem o schimbare, ori o să ne trezim că generațiile de copii de astăzi nu vor mai ajunge la bătrânețe! Peste tot în lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice! Ministerele Sănătății elaborează politici în această direcție! Colegii din Romania râd de noi la câte diagnoze de pneumonii avem și câte antibiotice administrăm”, a mai adăugat Stratulat.

La 10 iulie curent, medicul Mihai Stratulat a publicat pe o rețea de socializare un mesaj critic la adresa unor instituții medicale din capitală, acuzându-le că pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice, deoarece Compania achită bani instituțiilor medicale în funcție de complexitatea cazurilor.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a publicat un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile făcute de Mihai Stratulat privind finanţarea unor spitale în baza sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice): Cazurile tratate, finanţate în baza sistemului DRG, sunt evaluate de CNAM ţinând cont de respectarea în procesul de acordare a asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare a prevederilor Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, Normelor metodologice de aplicare a Programului unic, protocoalelor clinice naţionale şi instituţionale etc”.

Problema de sistem abordată de Mihai Stratulat a ajuns și în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și a deputaților din Parlamentul R. Moldova, fiind discutată în cadrul ședinței din 11 iulie a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, la care a fost prezent și secretarul general de stat la MSMPS, Boris Gîlca. Subiectul a fost discutat și la Guvern, premierul Pavel Filip îndemnând medicul să se adreseze la CNA și Procuratură. Totodată, șefa adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, a dat asigurări că instituția s-a autosesizat și a inițiat o anchetă deja în dimineața zilei de 11 iulie.

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că a format o Comisie internă care va examina calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1, instituții medicale acuzate de medicul Mihai Stratulat că pentru a obține finanțare de la CNAM ar diagnostica nemotivat copiii cu pneumonie și i-ar interna în spital .

Mihai Stratulat a criticat în repetate rânduri sistemul de sănătate din R. Moldova, inclusiv managementul defectuos al instituțiilor medicale și utilizarea ineficientă a resurselor financiare, precum și administrarea în exces a antibioticelor.

Foto: Facebook/Mihai Stratulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Elvira

    Recunosc, sotul a apelat la persoane cu functii in spital, pana sa am un rezultat si comportament adecvat din partea medicului. Pana atunci pastilele mi le cumpara sotul din farmacie. Trebuia sa apeleze el la sefii spitalului, ca mai apoi, ca prin minune sa gaseasca medicamentele necesare care se dau gratuit la pacienti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *