Principală  —  IMPORTANTE   —   STOP VOT / Secțiile de…

STOP VOT Secțiile de votare din țară s-au închis

La ora 21:00, secțiile de votare deschise pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică s-au închis. De acum începe numărarea voturilor, în prezența observatorilor acreditați. Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), prezența preliminară, la închiderea secțiilor de votare, a fost de 1,46 milioane de cetățeni, adică puțin peste 48% dintre cetățenii cu drept de vot.

Prezența la alegerile de astăzi este apropiată de cea înregistrată la precedentul scrutin legislativ, din februarie 2019, atunci, până la ora 21:00, votaseră 49,06% din alegători.

Conform datelor preliminare, cele mai active la alegerile de duminică au fost femeile – peste 686 de mii, adică circa 54,3% dintre voturi, iar bărbații s-au prezentat la urne în număr de circa 567 de mii, adică puțin peste 45,6%.

În diaspora procesul de vot încă nu s-a încheiat. De remarcat că, moldovenii aflați peste hotarele țării au înregistrat duminică cea mai înaltă rată de participare la un scrutin parlamentar. Până la ora 21:00, la secțiile de votare deschise în străinătate au votat în jur de 199 de mii de moldoveni, ceea ce reprezintă circa 13,5% din numărul total de voturi. Cei mai activi alegători au fost în Italia, Germania și Franța.

În municipiul Chișinău, la scrutinul de duminică au votat aproape 312 mii de cetățeni, ceea ce reprezintă un procentaj de peste 47%. Cei mai activi alegători au fost cei din sectorul Centru -puțin peste 50%, iar la polul opus cei din sectorul Ciocana – 46%.

3 287 140 cetățeni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne să aleagă componența viitorului Parlament de la Chișinău, să decidă cine va ocupa cele 101 fotolii de deputat, pentru un mandat de 4 ani.

În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent.