Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scările de granit de la…

Scările de granit de la „Valea Morilor”, fără pantă de acces pentru cărucioare. Cum explică edilul interimar și pretorul sectorului Centru

Marți, 17 septembrie, a avut loc evenimentul de inaugurare a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor”, acestea nefiind accesibile pentru persoanele care se deplasează în cărucioare. Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că o pantă de acces pentru cărucioare ar putea să apară anul viitor, iar pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu, a declarat că există posibilitatea instalării unui teleferic.

Edilul interimar al capitalei a menționat în fața presei că despre această problemă vor discuta deja consilierii noi, care vor fi aleși în urma scrutinului local din 20 octombrie.

„Ne-am pus ca scop inițial doar reconstruirea scărilor vechi. Acum s-a făcut o lucrare care corespunde tuturor normelor în construcție. Cred că va ține cel puțin vreo 100 de ani. (…) Va fi aprobat bugetul pentru anul 2020 și sper că vom include, consilierii vor accepta alocarea mijloacelor financiare pentru construirea unei pande speciale pentru cărucioare”, a afirmat Talmaci.

Pretorul sectorului Centru a precizat că în anul 1970, când a fost construit „monumentul istoric”, o pantă de acces nu a fost, dar recunoaște că „era bine să fie” acum.

„Chișinău-Proiect și CMC a încercat să proiecteze. A fost alocată și o sumă de bani pentru proiectarea acestei pante pentru mame cu cărucioare și persoane cu dizabilități, însă unghiul de înclinare nu permite ca această pantă să fie instalată. Chișinău-Proiect a propus un proiect astfel încât persoanele cu dizabilități să ocolească, să facă un drum șerpuit pe o lungime de 200 de metri, pe când drumul direct este de 40 de metri. În primul rând, această pantă ieșea la mijlocul trotuarului care unește scara de granit cu Scara Cascadelor. Noi am încercat să elaborăm și acest proiect, să-l promovăm, însă Agenția Ecologică și Ministerul Mediului ne-au dat aviz negativ, ținând cont de faptul că trebuia să defrișăm 51 de copaci, care sunt înregistrați în Patrimoniul Republicii Moldova”, a explicat Rusu.

Acesta a declarat că ar putea fi instalat „un teleferic pentru persoanele cu dizabilități, așa cum este la Odesa”, însă doar dacă va fi posibilă executarea din punct de vedere tehnic.

Conform unui comunicat emis de Primăria Chișinău, reabilitarea scărilor de granit a fost posibilă datorită unui grant în valoare de circa 920 mii de euro din partea Consiliului local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti, România. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 3,5 milioane lei „suplimentar, pentru o serie de lucrări aferente construcției”. Reconstrucția obiectivului a început în luna mai 2018 și a constat în reabilitarea fundației și a pereților de sprijin ale celor 232 de trepte, amenajarea a patru căi secundare de acces spre scară, precum și montarea corpurilor de iluminat pe bază de LED.

Foto: chisinau.md