Principală  —  Ştiri  —  Social   —   România, țara cu cei mai…

România, țara cu cei mai mulți emigranți în Uniunea Europeană. Care este situația în R. Moldova

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene a sărit de trei milioane. Statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă, transmite Digi24. În R. Moldova, numărul plecărilor în străinătate este la fel depăşit de cel al sosirilor/revenirilor în țară.

Trei milioane 107 mii de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene. Numărul e chiar mai mare, dacă se includ și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Pe scurt, românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut. Și aici îi numărăm doar pe cei care și-au declarat adresa de reședință în afară, dar în realitate sunt chiar mai mulți.

În ultimul an au emigrat aproape 203 mii de compatrioți. Nicio altă țară nu se apropie de acest record. Dimpotrivă. Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, cunoaște fenomenul invers. Polonezii se întorc acasă. Peste 50 de mii dintre ei au făcut acest lucru numai anul trecut.

Aceeași tendință și pentru alte țări, Letonia, Lituania și Slovacia pentru a menționa doar câteva dintre ele.

Potrivit BNS, migrația este un fenomen foarte intens și în R. Moldova. Soldul net al migrației se menţine negativ pentru perioada 2014-2017 (ultimul an pentru care datele pe migrație pot fi estimate la moment), numărul plecărilor în străinătate fiind depăşit de cel al sosirilor/revenirilor în țară.

În 2017 aproape 110 mii imigranți au (re)venit în Moldova și aproape 160 mii emigranți au părăsit țara. Creșterea semnificativă a numărului emigranţilor în 2017 faţă de anul 2014, în paralel cu creșterea mult mai redusă a imigranţilor, a determinat creșterea semnificativă a soldului negativ al migraţiei internaţionale constituind aproximativ minus 50 mii persoane în anul respectiv.

Datele mai arată că atât bărbații, cât și femeile, sunt implicați în procesul migrației. Cea mai mare creștere a numărului emigranților a fost înregistrată la bărbații emigranți în 2016, fiind de aproximativ 26%, iar la femeile emigrante s-a înregistrat o creștere de 14,3% față de anul 2015. Creșterile mai semnificative pentru imigranții de ambele sexe s-au înregistrat în anul 2015 constituind 5% pentru bărbații imigranți și 9,7% pentru femeile imigrante – mai mult decât în anul 2014.