Reacția Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării la refuzul unui polițist de a vorbi în limba rusă

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității consideră că acțiunile inspectorului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din Vulcănești contravin prevederilor legale cu referire la persoanele care aparțin minorităților naționale. 

Update:  VIDEO/ Poliția a publicat discuția integrală dintre șoferul din Vulcănești și polițistul care a refuzat să vorbească în limba rusă

Într-o reacție oficială a Consiliului pentru prevenirea și eliminare discriminării, prevederile legale stipulează că persoanele care aparțin minorităților naționale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, să aibă acces la informații în această limbă, să o difuzeze și să facă schimb de informații). Totodată, Consiliul subliniază că mai multe comentarii care au însoțit imaginile video postate în mediul on-line poartă caracter instigator la ură, denigrator și discriminatoriu.

„În scopul informării corecte a populației, dar și a tuturor autorităților, formatorilor de opinie și reprezentanților mass-media, Consiliul va elabora în cel mai scurt timp o compilație a cadrului legislativ național privind dreptul cetățeanului la alegerea limbii de comunicare. Totodată, dat fiind faptul că discriminarea pe criteriu de limbă este frecvent raportată la Consiliu, acesta menținându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de instituție, aceasta va prezenta și o cazuistică relevantă în acest sens”, se menționează în reacția Consiliului.

Consiliul îndeamnă funcționarii din serviciul public să nu vină în adresa publicului larg cu mesaje de susținere a stereotipurilor și comportamentului discriminatoriu, „capabile să producă dezbinare în societate, menționând că, prin definiția sa, rolul funcționarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul țării”.

La 12 ianuarie curent, un inspector de patrulare a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer originar din Vulcănești. Fiind stopat de inspectorul de patrulare, șoferul a solicitat să i se explice în limba rusă care sunt regulile de circulație pe care le-a încălcat, însă polițistul l-a refuzat, precizând că acesta vorbește doar în limba de stat: „Eu înțeleg limba rusă, dar nu sunt obligat să discut cu dvs în limba rusă. Sunteți cetățean al R. Moldova, vorbiți în limba de stat”.

Contactat telefonic, serviciul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare ne-a comunicat că inspectorii de patrulare sunt obligați să vorbească în limba de stat. Totodată, nu există vreo prevedere expresă care să specifice că un inspector de patrulare trebuie să vorbească în limba pe care o cunoaște șoferul. Totuși, în cazul în care un șofer nu cunoaște limba de stat, acesta poate solicita un traducător.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arată indignată de comportamentul inspectorului de patrulare, precizând că acesta nu cunoaște prevederile legale. După ce bașcanul a scris pe Facebook că așteaptă o reacție oficială, Ministerul Afacerilor Interne a făcut public un răspuns în care precizează că inspectorul de patrulare a procedat conform legislației.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Adrian

    Mare inteligent și acest consiliu! Dar replica nr 1 este, că acel cetățean nu s-a adresat în limba sa maternă! Iar nr. 2 ar fi: descriminarea continuă a populaţiei românești din RM cine o constată?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *